Aleksandr Selevko.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
27. märts 2021, 16:36

SUPER! MMil ajalugu teinud Selevko pääseb samuti olümpiale (1)

Stockholmis toimuval iluuisutamise MMil tegi tugeva võistluse Aleksandr Selevko, kes kogus meeste üksiksõidus 222,06 punkti ja sai 16. koha, millega ta ühtlasi kindlustas Eestile olümpiapääsme. Kulla võitis tiitlikaitsja Nathan Chen.

19aastane eestlane, kes lühikavast pääses edasi 24. ehk viimasena, tegi laupäeval suurepärase esituse. Vabakavas püstitas Selevko 151,32 silmaga isikliku rekordi ja sai paremuselt 15. punktisumma. 

Kohe alguses tegi ta maarjamaa iluuisutamise ajalugu, kui tegi esimese eestlasena tiitlivõistlusel neljakordse hüppe (lutz'u). Sellele järgnes kolmekordne toe-loop ja ka kolmekordne rittberger.

Selevko tegi sõidu jooksul ka kolmese flip'i ja axel'i. ETV2 vahendusel võistlust kommenteerinud iluuisutreenerile Liina-Grete Lilenderile tema esitus meeldis. "Suurepärane, täna hoopis teisest puust [esitus]. Oluline oli sõita puhtalt ja kindlalt. Ta mõne asjaga ei riskinud – [näiteks] teise neljasega. Ja kahene axel tuli, kuigi plaanis oli teha kolmene. Neljane lutz on kõige raskem neljane, sealt tulevad kohe head punktid," lausus Lilender.

Üleeile kogus Selevko lühikava esituse eest 70,74 punkti ehk kokku tuli 222,06 silma, mis andis 16. koha, millega ta kindlustas ühtlasi riigile olümpiapileti. Varasem Eesti meesüksiksõitjate parim koht kuulus Margus Hernitsale, kes oli 1998. aastal USAs Minneapolises 18.

Kuld läks Ameerika Ühendriikidesse, kui lühikava kolmandalt kohalt tõusis esimeseks Nathan Chen, kes võttis vabakavas seljavõidu. Tema 222,03 silma oli üle 30 punkti rohkem kui järgnevatel, kahe kava peale kokku teenis Hiina päritolu atleet 320,88 punkti. Chen võitis kulla ka 2018. ja 2019. aasta MMil, möödunud aastal jäid suurvõistlused koroonapandeemia tõttu ära.

Järgmised kolm kohta läksid Jaapanisse, kui hõbeda noppis Yuma Kagiyama (291,77), pronksi kahekordne olümpiavõitja Yuzura Hanyu (289,18) ja esimesena jäi poodiumult välja Shoma Uno (277,44).

MMi meeste üksiksõidu 24 parimat Foto: Ekraanitõmmis