Eesti koondise pressikonverents ja trenn. Foto: Jana Pipar/Jalgpall.ee
Jalgpall
30. märts 2021, 22:57

PILDID TREENINGULT | Reim enne homset mängu Rootsiga: kui jätkame rünnakul sama efektiivselt, siis on kõik võimalik (1)

Eesti jalgpallikoondis kohtub homme maavõistlusmatšis Rootsiga. Eesti rahvusmeeskonna peatreener Martin Reim sõnas, et võrreldes viimase kahe valikmänguga koosseisus väga palju muudatusi ei tule.

Martin Reimi sõnul ootab koondis homme ees keeruline väljakutse. "Väga huvitav mäng ja vastane, kes on näidanud pikalt head jalgpalli," tõdes koondise ajutine juhendaja, kelle sõnul hoolealused suures plaanis teavad, kes homme Stockholmis väljakule pääsevad. "Keeruline on see, et ma ei tea, kui palju Thomas [Häberli] tahab, et ma välja ütlen. Väga suuri muutusi pole, aga tahatakse proovida neid, kes on enam-vähem hakkama saanud ja positsioone õppinud."

Kuigi Rootsi lõi juba täna homse algkoosseisu letti, siis Reimi väitel see Eesti seisu oluliselt lihtsamaks ei tee. Ehkki vastased panevad väljakule varumehed, siis klubiliste kuuluvuste põhjal on tegu heade mängijatega. Sinisärkide peatreeneri sõnul on Eesti koondise algkoosseisus veel mitmeid küsimärke.

"Peale kahte matši on pisivigastusi. Tänane treening näitab, kas kõik mängijad on homseks valikus," rääkis 49aastane peatreener, kelle sõnul on lahtine näiteks ründaja Rauno Sappineni alustamine. Samas ei julenud ta öelda, kas mõni mängija teeb homme koondises debüüdi.

Rootsi on maailma edetabeli 20. tiim. Kas tegu on kõvema vastasega kui Tšehhi? "Eks seda näeb homme. Ma arvan, et nad on hetkel tasemelt sarnased ja sarnase võimekusega. Kindlasti mängustiil on erinev, aga meie poistele, kes on rahvusvahelise jalgpalli maitse suhu saanud, on järjekordne latt ette pandud, kust üle ronida," jätkas Reim, kelle sõnul on Rootsil ka nõrku kohti. 

Eesti koondise pressikonverents ja trenn. Foto: Jana Pipar/Jalgpall.ee

"Igal võistkonnal on mingid kohad, eriti neil, kes viivad suured jõud ettepoole. Siis taha jääb rohkem ruumi, enamasti on need äärekaitsjate positsioonid. Meil on eelmiste matšidega sarnased mõtted – peame nii mänguliselt kui standardites kaitse lukku saama. Kui oleme rünnakul sama efektiivsed, siis on kõik võimalik."

Põhirõhk on taastumisel

Reimi sõnul on mängude graafik nii tihe, et pigem panustatakse kuivale trennile. "Rõhk pannakse taastumisele. Muidugi need, kes ei mänginud, treenivad rohkem, aga põhimehed ikkagi taastuvad. Kui arvate, et peale mängu hakkame standardeid harjutama, siis see ei lähe kokku taastumisega. Seda tööd peab tegema koosolekuruumis ja passiivselt. Asjad tuleb peas paika saada, väljakul pole seda võimalust. Sellistes mängudes on taastumine üks oluliseimaid asju," selgitas juhendaja.

Kui Zlatan peaks homme mängu saama, kas siis tema vastu on mingi kindel plaan, et ründetuus kinni võtta? "Ma arvan, et see on iga kaitsemehe unistus, et tema vastu mängida ja teda nullil hoida," sõnas Reim, kelle sõnul pole Milanis palliva 39aastase mehe vastu muud võluvitsa, kuid targalt tegutsemine.

FCI Levadia jalgpallurid Robert Kirss ja Ilja Atonov sõnasid, et nemad on homseks kohtumiseks valmis. Esimese sõnul oli möödunud nädal tema jaoks uus kogemus.

"Oli tavaline õhtupoolik, sättisin voodisse ja tuli kõne, kas olin Tallinnas ja kas saan koroonaproovi anda. Kella üheks oli see antud ja olin hotellis," meenutas möödunud esmaspäeva 26aastne Kirss, kelle jaoks on uus kogemus ka kaugsuhtlus juhendajatega. "Eks Zoomi teel info jagamine on keerulisem ja nõudlikum ka mängijatega, kes peavad võimalikult kiirelt ja ühemõtteliselt aru saama. Keeruline on, aga saame hakkama." 

Ilja Antonovi sõnul tuleb homme hoida taga null, siis on kõik võimalik. "Meil oli analüüsid tehtud. Teame, kuidas nad mängivad. Rootsi on tugev meeskond, mis on kaitses väga kompaktne ja ründes väga teravad ning kiired," ütles  Antonov, kes Valgevene matši vaatas pingilt, kuid Tšehhi vastu rassis platsil 74. minutit.

28aastase mehe sõnul oli kohtumine väga raske, aga samas oli positiivne see, et kõik võistlesid ja poisid näitasid sisu. Aastaid keskpoolikus pallinud Antonov pallib tänavu Levadias äärekaitses, sarnasel positsioonil sai ta platsile ka kohtumises Tšehhiga. 

"Kindlasti ei tunne me end veel puhta paremkaitsjana, pigem näen end veel kontrolliva poolikuna," tõdes Antonov.  "Levadiasse läksin ka kontrollivaks poolikuks, aga sa ei saa platsile panna kuus poolkaitstjat. Väga huvitav olukord ja võtan seda väljakutsena. Vaatame, mis edaspidi saab."

Rootsi ja Eesti maavõistlus saab homme Stockholmis avavile kell 18.45.