Portugali meeskond tegemas vahetusi.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
31. märts 2021, 18:11

Kas ajutine lahendus, mis muutub normiks? Koondised võivad jalgpalli EMil teha viis vahetust (1)

UEFA (Euroopa jalgpalliliit) teatas, et tänavustel Euroopa meistrivõistlustel võivad meeskonnad teha mängus viis vahetust.

Möödunud aastal muutus jalgpallikalender koroonapandeemia tõttu nii tihedaks, et mängudes otsustati lubada viis vahetust. Toonane reeglimuudatus võib muutuda jalgpallis uueks normiks, sest ka sellel suvel toimuval EMil jätkatakse sama lahendusega. 

UEFA põhjendas otsust muu hulgas sellega, et viie mängija vahetuse reegli kehtib juba ka MM-valiksarjas.

"Otsustasime laiendada reeglit jalgpalli Euroopa meistrivõistlustele, oktoobris toimuvale Rahvuste liiga finaalturniirile ja 2022. aasta märtsis toimuvale Rahvuste liiga kvalifikatsioonile," ütles UEFA pressiteates.

Õhtulehe ajakirjanik Mart Treial leidis märtsi keskpaigas, et tegu on uuendusega mis võiks vutti jäädagi. "Üks geniaalsemaid muudatusi, mille FIFA palus jalgpallireeglitesse sisse viia eelmise aasta mais, kui vutielu hakkas mitmes riigis tasapisi taastuma ja pooleli jäänud turniirid oli vaja kiirkorras lõpuni mängida. Kolme vahetuse asemel ajutiselt viie lubamise eesmärk oli üllas: et treenerid saaksid koormusi paremini jagada ja seeläbi vähendada vigastusohtu," leidis ta.

"Pealtvaatajailgi ei tohiks selle vastu midagi olla, sest puhanud jalad aitavad hoida mängutempot üleval. Tõtt-öelda ei paistagi sel muudatusel halba külge olevat, sest tuleb ju viis vahetust endiselt teha kolme mänguseisaku ajal, mis välistab täiendava mängutapmise. Euroopa tippliigad, sh meistrite liiga, on peale Inglismaa siiani viiele vahetusele truuks jäänud, nii et äkki saab ajutisest reeglist alaline."