Mati Alaver kohtusFoto: Tiit Tamme
Doping
1. aprill 2021, 13:13

Endine riigikohtunik Alaverist: kui tõendite kogumine oli ebaseaduslik, poleks saanud teda süüdi tunnistada (8)

Endine riigikohtunik Eerik Kergandberg mõtiskleb „Kirjastus Juura“ Youtube’i kanalis skandaalse suusatreeneri Mati Alaveri juhtumi üle.

Kergandberg tunnistab, et pole kohtutoimikutega tutvunud, ent mõtiskleb teemal, kas ajakirjandus ikka on kunagise sangari suhtes õiglaselt käitunud. Olgu mainitud, et olemasolevas videos endine õigusemõistja rõhutab, et tema mõttekäik tuleneb pelgalt oletusest.

„Kui oletada, et Mati Alaveri kohtuasjas näiteks mõned tõendid olid saadud täiesti ebaseaduslikult – ma lihtsalt oletan – näiteks ebaseadusliku jälitustegevusega või mis iganes viisil. See tähendab seda, et nende tõendite pinnat poleks olnud lubatud süüdi tunnistada. Nüüd tekib küsimus, et kui kohus poleks tohtinud süüdi tunnistada, siis kas me tahame väita, et see ei tähenda ajakirjanduse keeldu ikkagi omade reeglite järgi mees ikka häbiposti lüüa,“ mõtiskles Kergandberg.

„Kriminaaltoimikus võib olla väga palju igasugust materjali, aga ega selle materjali pinnalt ei saa ju kedagi veel süüdi tunnistada. See, millised tõendid kohtus vett peaksid, see on täiesti eraldi teema. Ja veel kord: ma ei ole kindel, et mingi õigus on see, et ajakirjandus ütleb, et temale mingid menetlusreeglid ei loe, sest rahvas tahab ja tema võib isiku ära hävitada selliste asjaolude pinnalt, mille puhul kohus inimest Kinni panna ei saaks. Ma ei ole kindel, et see on õige,“ lisas Kergandberg.

Harju maakohus tunnistas 2019. aasta novembris Alaveri kokkuleppemenetluses süüdi dopingu tarvitamisele kallutamises ning mõistis talle tingimisi vangistuse. Kohus mõistis Alaverile aastase tingimisi vangistuse aasta ja kuue kuu pikkuse katseajaga.

Alaveri süüdistati selles, et ta kasutas suusatreenerina ära enda autoriteedist tulenevat mõju ja usaldust ning kallutas mitut suusatajat tarvitama veredopingut ja muid dopinguaineid. Juhtiva riigiprokuröri Taavi Perni sõnul sisaldas süüdistus peale veredopingule kallutamise ka juhtumeid, kus Alaver pakkus sportlastele kasvuhormooni.