Kokaiiniäri viib endise sporditähe ilmselt elu lõpuni vanglasse.Foto: AP/Scanpix
Spordivaria
2. aprill 2021, 13:21

PAADUNUD KRIMINAAL: olümpiasangarit ootab eluaegne vangistus

Austraalia olümpiasangar Nathan Baggaley karjäär hakkas allamäge minema juba 2005. aastal vaid veidi pärast üliedukat Ateena olümpiat, kus ta võitis kaks hõbemedalit. Nüüd võib teda oodata eluaegne vangistus.

Ühesüstal vägevaid tulemusi näidanud aerutaja jäi kõigepealt vahele steroidide kasutamisega, teenides kaheaastase võistluskeelu. Mees soovis küll suurde sporti naasta, kuid 2007. aastal leiti tema autost 762 MDMA (metüleendioksümetamfetamiin on amfetamiini derivaat ja psühhoaktiivne aine) tabletti, kanepit ja hulk sularaha. Ta vahistati karmide süüdistustega, sest lisaks narkootikumide müügile kahtlustati meest ka keelatud mõnuainete valmistamises. Lõpuks mõisteti ta süüdi 1509 doosi MDMA tootmises. Nathani vend Dru mõisteti omakorda süüdi 13 500 MDMA tableti valmistamises.

Nathan saadeti toona üheksaks aastaks vanglasse, kuid ta pääses vabadusse juba 2011. aastal. Peagi selgus, et olümpiasangari kombed polnud muutunud. Narkoäri jätkus ja 2015. aastal läks ta 24 kuuks taas trellide taha.

2018 võttis aga asi veel karmima pöörde, sest Nathani väikevend Dru jäi vahele 600 kg kokaiiniga, mille väärtuseks oli umbes 150 miljonit Ameerika dollarit. 2019 vahistati ka Nathan, sest leiti, et ta aitas venna kuritööle kaasa.

Nüüd mõisteti Dru ja Nathan kohtus süüdi, kuid lõplikku karistust pole veel määratud. Austraalia meedia andmetel võivad mõlemad mehed saada eluaegse vanglakaristuse.

Nathan soetas paadi, millega Dru võttis ühes Anthony Draperiga ette 11-tunnise retke merele, kus hakati laevalt maha laadima kokaiinipakke. Mehed jäid kohe vahele ning kaldale jõudes nad vahistati.

Dru sõnul läks ta Draperiga kaasa, sest viimane olevat ähvardanud tema perekonda. Lisaks väitis Dru, et tema arvates toodi laevalt tubakat. Draper omakorda ütles, et tema oli Drule vaid paadijuhiks. Draper tunnistas end kohtus ka süüdi ja tunnistas vendade Baggaleyde vastu.

Nathan oli kohtuotsuse järgi kuritööst teadlik ning aitas kaasa paadi ostmisega ning lisaks paigaldas ta alusele satelliittelefoni ja navigatsioonisüsteemi, kirjutab BBC.

Nathan Baggaley võitis Ateena olümpialt kaks hõbemedalit. Lisaks on ta kolmekordne maailmameister aastatest 2002, 2003 ja 2005.

2003 valis Austraalia spordiinstituut ta aasta sportlaseks.