Aliaksandra Herasimenia.Foto: Reuters/Scanpix
Ujumine
5. aprill 2021, 15:37

Valgevenest Leetu põgenenud ujumisäss: ma ei saa enne koju tagasi pöörduda, kui võim vahetub

Olümpiamängudelt ujumises kolm medalit võitnud valgevenelanna Aliaksandra Herasimenia on alates oktoobrist Vilniuses pagenduses, sest pelgab kodumaa ametnike tagakiusamist.

Tunamullu tippspordist taandunud 35aastane naine andis väljaandele Gazeta.ru eksklusiivintervjuu. Alljärgnevalt toome mõned küsimused ja vastused lugejateni.

Kas sport on teid lõpuks vabaks lasknud või tunnete sellest ikka puudust?

Nüüd pole üldse aega, et treenida ja jälgida kõigi meie võistkonda kuuluvate sportlaste käekäiku. Kuid mu mees tegeleb endiselt spordiga, ujumisega (Valgevene koondise liige Jevgeni Tsurkin võitis 2019. aasta maailmameistrivõistlustel pronksmedali ja täitis Tokyo olümpiamängude normi – toim.), nii et ma ei saa mõnd võistlust vaatamata jätta, sest jälgin tema eduteed.

Lõpetasite karjääri 2019. aastal. Mida pärast seda tegite?

Jätkasin seda, mida varem tegin: mul on oma ujumisklubi. Vähemalt oli (naerab). Seal tegelesin lastega, õpetasin neid, andsin meistriklasse ja nautisin seda ise. Sukeldusin protsessi täielikult. Nii oli see eelmise sügiseni.

2020. aasta oktoobris juhtisite Valgevene spordi solidaarsusfondi ja kolisite kohe Vilniusesse, sest kartsite, et kodumaal teid arreteeritakse.

Ei usu, et mulle seda kõike andeks antakse. Kahjuks ei saa ma enne koju tagasi pöörduda, kui võim vahetub. Pean elama paguluses.

Hiljuti algatati teie vastu kriminaalasi. Kas ootasite, et valitsus astub sellise sammu?

See oli üsna oodatud. Arvasime, et see juhtub palju varem, kuid millegipärast nad viivitasid.

Olete nüüd kuus kuud olnud teises riigis – eemal oma perest ja abikaasast. Kas igatsust pole tekkinud?

Muidugi on. Mäletan sageli kodu, kodu Valgevene mõistes. Mäletan mõnda kohta, eriti nüüd, kui kevadel hakkab kõik aeglaselt õitsema. Meenuvad meeldivad hetked elust, kui olin lähedastega ja tundsin end hästi, kui sain lõõgastuda, puhata ja lõbutseda. Nüüd on sellised nostalgiahetked. Mäletan kodumaad soojalt ja loodan väga, et leian end peagi sealt.