Jari-Matti LatvalaFoto: Reuters/Scanpix
WRC
8. aprill 2021, 16:21

Legendaarse MM-ralli toimumine on kahtluse all? Latvala: olukord on murettekitav

Juunis peaks WRC-sari jõudma Keeniasse, kuid sealse legendaarse Safari ralli toimumine on siiani kahtluse all. Toyota tiimipealikut Jari-Matti Latvalat teeb seis murelikuks.

Kui 15.-18. juulini sõidetakse Lõuna-Eestis Rally Estonia, siis kolm nädalat varem peaksid WRC-tähed võistlema Keenias. Sealsed korraldajad on seni hoidnud positiivset joont. Kohaliku meedia sõnul on Naivasha hooldusala saanud asfaltkatte ja peagi autoralli MM-sarja võõrustamiseks valmis.

"Meeskond on teinud kõvasti tööd ja hoolitsevad selle eest, et hooldusala oleks valmis võõrustama maailma professionaalseid tiime," ütles võistluste direktor Anthony Gatei Daily Nationi vahendusel. 

Hooldusala ja Keenia teede peaproov peaks toimuma paari nädala pärast Aafrika rallisarja etapil. Siiski pole võistluse toimumine kindel, sest Keenias on alates märtsi lõpust spordiüritused keelatud. Safari ralli organisaatorid kinnitasid pressiteates, et riigi valitsus siiski toetab etapi toimumist. 

Samas pole Keenia spordiürituste organisaatorid riigilt veel ametlikku teavet saanud, kas ja millal taas võistlusi korraldada lubatakse. Rallimaailma siseasjadega kursis olev Toyota tehasetiimi pealik Jari-Matti Latvala nendib, et Safari etapi toimumine pole sugugi kindel. 

"Pean ütlema, et selline olukord on veidi murettekitav. See pole hea märk, kui riigis jäetakse võistlused ära. Kuid teisest küljest on positiivne, et olukorrale reageeritakse ja soovitakse asjadega tegeleda," ütles Latvala portaalile Rallit.fi.

MM-sarjas võisteldi väljaspool Euroopat viimati möödunud aasta märtsi alguses, kui toimus Mehhiko ralli. Kuigi algse kava põhjal loodeti toona sõita nii Tšiilis, Argentinas, Keenias, Uus-Meremaal kui Jaapanis, siis reaalsuses viidi MM-sari lõpuni erinevates Euroopa riikides.

Tänavu on kalendris vaid kaks väljaspool Euroopat toimuvat etappi, kui lisaks Keeniale soovitakse sõita Jaapanis. Kui tõusva päikese maa ralli peaks toimuma novembri keskpaigas, siis Aafrikasse peaksid tiimid kohale minema juba kahe kuu pärast.

"Praegu on käes aprill ja võistlus peaks toimuma juunis. Kui palju selle aja jooksul paraneb olukord pandeemiaga? See on küsimus, millele me vastust ei tea," ütles Latvala. "Olen selle võistluse pärast mures. Muidugi soovin, et etapp toimuks, kuid peame lähtuma inimeste tervisest."

WRC-sari jätkub 22. aprillil Horvaatias. Enne juulis Lõuna-Eestisse jõudmist käib rallikaravan läbi Portugali, Itaalia ja Keenia etappidelt.