Robert Valge (palliga) koduklubi Pärnu Sadam kaotas veerandfinaalis Ogrele.Foto: Stanislav Moshkov
Korvpall
8. aprill 2021, 21:56

BLOGI | Pärnu sõidab Riiast koju, Rapla alistas kindlalt Ventspilsi

Neljapäevast pühapäevani peetakse Riia "mullis" Eesti-Läti korvpalliliiga finaalturniir, kus mängivad mõlema riigi kolm paremat satsi. Juba varem koha poolfinaalis kindlustanud Kalev/Cramo kohtub laupäeval Rapla Avis Utilitasega, kes alistas neljapäeval 79 : 69 Ventspilsi. Õhtu teises kohtumises kaotas Eesti teine sats Pärnu Sadam 68 : 77 Ogrele.

Riias toimuva turniiri esimeses veerandfinaalis suutis Rapla Ventspilsi kaitsega lämmatada. Eesti klubi võitis avaveerandi 16 : 6 ning poolajaks juhiti 35 : 18. Sealjuures tabas Ventspils 20 minutiga platsilt 33st viskest vaid 5 ning vabaviskejoonelt 12st 5. 

Kolmandal veerandil oli viivuks Rapla edu juba 28 silma, kuid seejärel hakkas see sulama. Kuigi Ventspils jõudis neljanda veerandi alguses 11 punkti kaugusele, siis Brandon Reginald Childressi vedamisel suutis Rapla edu hoida ning lõpusireeni kõlades olid tablool Eesti satsi võidunumbrid 79 : 69.

Rapla parim oligi Childress, kelle arvele jäi lausa 36 punkti (visked platsilt 10/22 ja vabavisked 14/18). Roberts Freimanis sai kirja kaksikduubli, kui lisaks 17 silmale noppis lätlane 14 lauda. Shaquille Doorson panustas võitu 10, Tom Kaldre 6 ja Marek Ruut Ruut 5 sangaga. Rapla kohtub poolfinaalis Kalev/Cramoga.

Pärnu mäng lagunes teisel poolajal

Pärnu Sadama ning Ogre kohtumine püsis avapoolajal tasavägisena, kui esimese veerandi võitis Ogre 20 : 19 ning poolajal mindi puhkama seisult 33 : 33.

Kolmandal veerandil said Ogre siiski oma mängu käima, kui selle järel oli tablool seis 58 : 48 ja neljandal veerandil kasvas vahe lausa 19 silma peale. Ehkki Pärnu jõudis lõpuminuteil 7 silma kaugusele, siis löögiulatusse ei jõutud, ning Ogre pääses poolfinaali 77 : 68 võiduga.

"Otsustavaks sai kipsis rünnak ja suur üldine ebakindlus, võtan kaotuse enda peale. Võib-olla keskendusime liialt taktikale ja vastase tundmaõppimisele, aga rünnak oli kinni. Teist korda järjest põlesime tähtsas mängus läbi," vihjas Pärnu Sadam peatreener Heiko Rannula ülekande intervjuus detsembrile, kui nad kaotasid Eesti karika poolfinaalis ootamatult Rakvere Tarvale.

Pärnu poolel tõid leegionärid Edon Maxhuni ja Linards Jaunzems vastavalt 17 ning 13 silmaga. Ogre satsi vedas Andre Terrell Walker, kes panustas võitu 16 sangaga.

"Walker pani avapoolajal kolm kolmest ära, teisel poolajal pani Kuksiks oma visked ära. Nende liidrid tegid oma ära, meie omad mitte," jätkas Rannula. "Meie parimad viskajad eksisid rohkelt vabaviskejoonel (Pärnu tabas täna 24st vabaviskest 11– E.K.), mida varem pole eriti juhtunud. Eks see on ka näitaja."

Ogre kohtub teises poolfinaalis Riia VEFiga, mistap on kindel, et finaalis näeme Eesti ja Läti klubi lahingut.

21:47
Eigo Kaljurand

Läbi! Läti kolmas sats Ogre tõmbas Eesti teisele Pärnu Sadamal koti pähe 77 : 68. Kui ühes poolfinaalis kohtuvad Kalev/Cramo ja Rapla, siis teises Ogre ja VEF.

Raplale sai saatuslikuks visketabavus, eriti kolmesejoone tagant (23st 7) ja vabavisetele (24st 11), eriti lubamatu on see teine number. Pärnu poolel tõid leegionärid Maxhuni ja Jaunzems vastavalt 17 ning 13 silma, Rosenthal ja Valge arvele jäi 9 ning Kangurile ja Kirvesele 8.

Lätlastel jõudis kahekohalise skoorini viis meest: Walker tõi 16, Sirsins 15, Dargais 14, Kuksiks 11 ja Zebers 10 sanga.

21:41
Eigo Kaljurand

Pärnu sai kaitses palli kätte, minut enne matši lõppu liiguti rünnakule, kus Jauzems... söötis selle lihtsalt vastasele. Sinna need teoreeritilised võimalused vist ka kadusid.

21:40
Eigo Kaljurand

Nonii-nonii! Ogre 71 : 54 eduseisust on alles veel seitse punkti. Kohtumise lõpuni 1.40, Ogre ees 75 : 68. Kui kohtumise alguses vedasid Pärnut pigem pikemad mehed, siis viimasel veerandil ärkasid üles ka Valge ja Rosenthal. Aga kas spurt jäi liiga hiljaks?

21:33
Eigo Kaljurand

Seisult 68 : 49 on Pärnu teinud 8 : 3 spurdi, kuid mängu lõpuni vähem kui neli minutit. Siit läheks vaja juba imet...

21:26
Eigo Kaljurand

Vahe aina krutib, sest Ogre kasvatas edu juba 19 silmale. Kas Pärnu suudab sellest tagasi tulla? Tundub aina kahtlasem, sest eestlased ei saa kuidagi Läti satsi põhimehi kinni.

21:20
Eigo Kaljurand

Pahandus! Pärnu kolmandal veerandil vastastega enam hakkama ei saanud ning ka oma rünnak jooksis umber ehk Ogre suutis oma mänguplaani peale suruda ning juhib viimase kümne minuti teel 58 : 48.

21:03
Eigo Kaljurand

Teisel poolajal olid tiimid 2 minutit kuival, kui siis virutas Walker oma õhtu neljanda kolmese ja Dargais oma õhtu kuuenda kahese, sealjuures viimane on tabanud seni eksimatult. Kuid Pärnu tõi väljakule Valge, kes kohe skooris ja kohtumine püsib tasavägisena. 

20:51
Eigo Kaljurand

Kaks ise tugevustega meeskonda, kes poolajaks on viigis 33 : 33.

Pärnu õnnestus ründelauas, kus nopiti kaheksa palli ja kaugelt sisuliselt ei proovitudki (kaheksast viskest tabas kaks). Skoorimine on jagunenud niisamuti ühtlaselt, kui Maxhuni on toonud 9, Jaunzems ja Kirves 7 ning Kangur ja Valge 4 silma. Positiivse poole pealt võib välja tuua kaheste tabavuse (57%) ja nahutada vabavisete õnnestumist (kümnest kolm)

Ogre kaugvisete protsent on niisamuti 25, kuid nad on võtnud joone tagant kaks korda rohkem viskeid. 33st silmast tervelt 20 on toonud Dargais ja Walker, kelle mõlema arvel on 10 sanga. Tõsi, neist viimane tõi need esimesel kümnel minutil.

Kui Pärnu soovis kohtumise eel kinni saada vastate tagamehed, siis ositi on see õnnestunud. Näiteks Ugis Pinete pani avapoolajal mööda kõik seitse viset.

20:34
Eigo Kaljurand

Maxhuni tabas raske kolmese ja viis 5 minutit enne poolaega Pärnu ette 30 : 29, mis tõmbas tiimil korralikult emotsiooni üles. Soomlase arvel juba üheksa silma.

20:26
Eigo Kaljurand

Pärnul on suuri probleeme vabavisetega, kui kuuest üritusest on sopsanud vaid üks (Kirvest neljast üks, Blaus kahest null). Kuid seis on 22 : 22 ehk ei midagi hullu!

20:25
Eigo Kaljurand

Ai-ai, Kuigi avaveerand oli suures plaanis Pärnu käes, siis selle viimasel sekundil tabas Rinalds Sirsnins kolmese ja puhkama mindi lätlaste 20 : 19 eduseisus.

Pärnu ei saa kuidagi kinni Andre Terrell Walkerit, kes tõi avaveerandil lausa 10 punkti. Pärnu poolel viskas Maxhuni 5 ning Kangur ja Jaunzems 4 silma. Kuid paha märk on see, et tagamehed Rosenthal-Valge on kahepeale toonud 2 sanga.

20:12
Eigo Kaljurand

Kui Rannula kohtumise eel tõdes, et peamine on lätlaste tagaliini lukkukeeramine ning korvi all võiks Pärnul olla eelis, siis seni täpselt nii ongi. Vastaste tagaliin pole liialt paugutanud ning Pärnu pikad on võtnud juba 3 ründelauda ning korralikult skoorinud. Eesti sats ees 14 : 8.

20:05
Eigo Kaljurand

Ja alanud on õhtu teinegi matš, kus Pärnu on Kristjan Kanguri nelja silma toel juhtimas 8 : 4. Lisaks talle alustasid kohtumist Maxhuni, Rosenthal, Jaunzems ning Kirves.

Läti sats alustas viisikuga Walker, Pinete, Zebergs, Poznaks ja Dargais.

19:00
Eigo Kaljurand

Jätkame kell 20, kui platsile tulevad Pärnu ja Ogre.

18:58
Eigo Kaljurand

Läbi! Rapla võitis Ventspilsi 79 : 69 ja kohtub laupäeval Eesti-Läti liiga poolfinaalis Kalev/Cramoga.

Rapla parim oli Childress kelle arvele jäi 36 punkti (visked platsilt 10-22 ja vabavisked 14-18). Freimanis sai kirja kaksikduubli, kui lisaks 17 silmale noppis lätlane 14 lauda. Doorson panustas võitu 10, Tom Kaldre 6 ja Ruut 5 sangaga.

Lätlaste edukaim oli jänki Coffey, kelle tõi 18 punkti ja noppis 11 lauapalli. Tõsi, suurem osa tema skoorist tuli siis, kui mäng oli juba tehtud. Kahekohalise punktisummani jõudsid lisaks Ausejs ja Mediss, kes tõid vastavalt 15 ja 13 silma.

18:38
Eigo Kaljurand

Rapla edu püsib. Neli minutit minna ja edu ikka 15 silma. Rapla on saamas väga-väga kõva võitu, kui nüüd uskumatut läbipõlemust just ei tule.

18:24
Eigo Kaljurand

Viimaseks veerandiks jäi 28st alles 14, kui Rapla juhib kolmanda veerandi järel 54 : 40. Edu on veel viisakas, kuid Rapla vajab kaitses rohkem õnnestumisi, sest lätlastel lasti visata kümne minutiga 22 sanga.

18:20
Eigo Kaljurand

Kui parimal hetkel oli Rapla edu 28 punkti, siis nüüd on Ventspils aina paremini mängu sisse saanud. "Paanika lõhna on tunda õhus," kirjeldas Priit Vene Rapla tegutsemist seisul 50 : 34.

18:05
Eigo Kaljurand

Teine poolaeg algas Rapla kiire 6 : 0 spurdiga, mille järel võtsid lätlased aja maha. Aga tablool on juba seis 41 : 18 ehk Annuki hoolealused on ühe jalaga juba poolfinaalis.

17:49
Eigo Kaljurand

Ventspils ei saanudki jalgu alla. Rapla võitis poolaja 35 : 18 ehk edu lausa 17 silma! Ventspils tabas 20 minutiga platsilt 33st viskest vaid 5 ning vabaviskejoonelt 12st 5. Müstilised numbrid.

Rapla poolelt tõi teisel veerandil hoogu läinud Freimanis 9 punkti. Doorson toetas teda 8, Childress 7 ja Ruut 5 silmaga. 

Loe rohkem