Rootsi ralli kolib Torsbyst 700 km põhja poole.Foto: Martin Ahven
WRC
8. aprill 2021, 20:16

Rootsi talveralli kolib 700 km põhja poole

Viimastel aastatel lumepuuduse käes vaevelnud Rootsi MM-ralli kolib uuel hooajal 700 km põhja poole, kui etapi keskus liigub Torsbyst  Umeasse.

Möödunud hooaegadel on Rootsi MM-etapp sõidetud Torsby küla ümbruses, kuid kehvad talved sundisid leidma lumerallile uue kodu. Kuigi variantidena olid laual ka Lulea ja Östersund, siis uueks asukohaks valiti Stockholmist 600 kilomeetrit põhjas asuv Umea.

"Aastate jooksul kogunenud ilmaandmete põhjal on seal tõenäoliselt lund. Lisaks sellele on Umea tugevad küljed hotellide mahutavus, teeninduspargi hea asukoht Nolia piirkonnas ja potentsiaal fännihordide kohale meelitamiseks," ütles Rootsi MM-ralli korraldav Glen Olsson.

Organisaatorite samm on mõistetav. Tänavune Rootsi talveralli jäi publikukeelu ja koroonapandeemia pärast ära, mistap WRC-sarja tähed võistlesid Põhja-Soomes Lapimaal. Sealne etapp sai kiita, sest üle pikkade aastate said tehasetiimid sõita tõeliselt talvistes oludes.

Siiski on samm märgiline, sest Rootsi MM-ralli on kalendris alates 1973. aastast ja seda sõideti varem alati Värmlandi piirkonnas. "Oleme üks väheseid riike, kes on osalenud autorallil MMil algusest peale. Värmlandi pühendumus ja oskusteave on olnud selle töö lahutamatu osa. Kõik korraldajad ja vabatahtlikud võivad olla uhked, et Rootsi säilitas koha kalendris," jätkas Olsson, kelle sõnul soovitakse WRC-sarjale ja rahvusvahelisele autospordi liidule (FIA) tõestada, et tipptasemel etappi suudetakse korraldada ka Umeas. 

Rootsi leping sarjaga kestab 2022. aastani, kuid Olssoni sõnul on selle jätkamine nüüd vaid aja küsimus. Sama tõdes ka WRC esindaja Simon Larkin.

"Talvised etapid on WRC-sarjale suur väljakutse, kuid Rootsi lumeralli on alati olnud kalendri oluline osa. Uue võistluslinnaga loodame võistluse majanduslikku ja sportlikku kasvu. Värmland oli aastaid suurepärane võõrustaja, nii et suur aitäh neile," ütles Larkin.