Aivar Pohlak.Foto: Teet Malsroos
Jalgpall
9. aprill 2021, 09:13

Aivar Pohlak püsib koroonamaailma kiuste positiivne: koduses kõrgliigas tahetakse pidada kõik 36 mänguvooru

Kui koduses jalgpallis muudeti esiliiga ja esiliiga B tänavuse hooaja pidamise süsteeme, siis kõrgliigas loodetakse EJLi presidendi Aivar Pohlaku sõnul kõik plaanitud 36 mänguvooru siiski ära teha.

Kolmapäeval andis EJL teada, et koroonaviirusest tingitud piirangute tõttu peetakse esiliigas ja esiliiga B-s esialgsest vähem mänge. „Koroonaviirusest tingitud pausi tõttu mängitakse tänavu Esiliigas ja Esiliiga B-s tavapärase 36 vooru asemel sõltuvalt võistkonnast 30–32 vooru. Muudatust toetasid kõik 20 Esiliiga ja Esiliiga B klubi.

Uue süsteemi järgi hakkavad pärast 27. vooru ehk kolmandat ringi esimeste kohtade nimel heitlema kuus paremat ning viimase ringi peavad omavahel ka alumise neliku võistkonnad. Viimases ringis saab koduväljakul mängida meeskond, kes mängis sama vastasega eelnevalt kahel korral võõrsil,“ seisis EJLi pressiteates.

Lisati nii: „Premium liiga jätkub täies mahus, kuigi seonduvalt viiruse leviku ja isolatsioonidega on meeskonnad seni pidanud erineva arvu kohtumisi.“

Viimane väide vastab vägagi tõele, sest kui näiteks Narva Trans ja Tallinna Legion juba ära pidanud neli mängu, siis valitsev Eesti meister Flora pole koduses kõrgliigas veel platsile joosta saanud. Olukorra valguses uuris Soccernet.ee portaal, kuidas on EJLil plaanis Eesti meistriliiga hooaja mängimist lahendada.

EJLi president Aivar Pohlak vastas nii: „Premium Liigas oleme siiamaani tegelenud võistluste käivitamisega ja lükanud mänge edasi ühekaupa nendele varupäevadele, mis asuvad meie karikamängude ja EM-finaalturniiri ajal.

Esimeste edasilükkamiste tekkimisel teavitasime klubisid põhimõtetest, mida nende edasilükkamiste juures rakendame: liigamängude tihedus ei suurene s.t üldjuhul peab kahest järjestikusest Premium liiga mängunädalast vähemalt ühel olema vaid üks liigamäng nädala jooksul; jätkame vähemalt esialgu 36-voorulise kalendriga, mis on kõigi klubide esimene eelistus ja vajadusel kärbime hooaega mullu kasutusel olnud praktika järele; ning hooaeg ei pikene kaugemale detsembrikuu esimesest nädalavahetusest ehk siis kohast kuhu ta ulatuks juhul, kui mõni Eesti klubi jõuab UEFA klubisarja alagrupiturniirile.

Samal ajal oleme tegelenud alternatiivse Premium Liiga kalendri loomisega, mis arvestab erinevate UEFA klubisarjades Eesti klubidega juhtuda võivate stsenaariumitega ja mis hooaja pikkuselt kopeerib seda kalendri versiooni, mis võetaks kasutusele juhul, kui mõni Eesti klubi jõuab eurosarjas grupifaasi.

Kuna Premium Liiga kalender ja hooaeg on seotud Esiliiga kalendriga läbi üleminekumängude ja see omakorda Esiliiga B kalendriga läbi üleminekumängude ja nii edasi, siis ootame praegu selgust Esiliiga ja Esiliiga B hooaja käivitumise osas, peale mida arutame Premium Liiga klubidega hooaja võimalikud erinevad versioonid läbi ja avalikustame kalendri. /.../ Eesmärk on endiselt mängida Premium Liigas täishooaeg ehk 36 vooru, aga nii olukord koroonaviirusega kui klubide euroedu võivad seda plaani korrigeerida.“