Paul Keres.Foto: Stanislav Moshkov
Doping
10. aprill 2021, 14:55

Nabi advokaat Paul Keres: Eesti Antidoping on Nabi vastu nii vaenulik, sest neil on Seefeldi skandaali pärast kohutav häbi

Heiki Nabi advokaat Paul Keres leiab, et Eesti Antidoping (EAD) käitub positiivse dopinguproovi andnud Kreeka-Rooma maadleja suhtes vaenulikult. Seda põhjusel, et tunamullu puhkes Seefeldis dopinguskandaal, kus peaosa etandasid eestlased ning nüüd püütakse kõigest väest näidata, et Eesti on aus spordiriik.

Nabi ja tema advokaadi eesmärgiks on praegu tõestada, et keelatud aine letrosool sattus sportlase organismi juhuslikult.

"Meie ülesanne on tõendada, et Heiki ei ole teadlikult tarvitanud letrosooli, mille metaboliitide väga väike kogus leiti tema uriinist. See on 0,6, korrigeerivate arvutuste järgi 0,49 nanogrammi milliliitri kohta. See on hästi pisike, vaevu üle labori tuvastuslävendi, mis on 0,4. Väikese kontsentratsiooni juhtumeid tuleb järjest enam ja enam ning need peaaegu alati viivad selleni, et see on kuidagi juhuslikult sattunud sportlase organismi. Siis on küsimus selles, kas sportlane on süüdi - on ta olnud hooletu või mitte. Kui ta süüd ja hooletust ei tuvastata, siis talle karistust ei määrata," lausus Keres saates "Ringvaade."

Tema hinnangul on mitu võimalust, kuidas letrosool kergesti inimese organismi sattuda võib.

"Neid jääke võib leiduda igal pool, ka toidus. See võib üle kanduda higi ja kehalise kontaktiga. Toon kaks näidet. Üks on see, kui sportlane andis positiivse proovi selle tagajärjel, kui tema kehasse juhuslikult sattus letrosooli pärast seksi oma poissõbraga. Teine näide on Sara Errani kaasus, kus sattus see toidu kaudu juhuslikult organismi. Talle määrati küll võistluskeeld, aga seal leiti kerget hooletust."

"Sokutamine [Nabi juhtumi puhul] on pigem vähetõenäoline. Aga neid versioone on päris palju. Kui ta käis näiteks inimestega aastavahetusel kohtumas, puutus kokku kellegagi, kellel on näiteks rinnavähk. Piisab sellest, kui ta kallistab. Kui nad suruvad higiste kätega üksteise kätt," selgitas Keres.

Advokaadi arvates suhtub EAD Nabisse vaenulikult just kaks aastat tagasi toimunud dopinguskandaali tõttu.

"Ma arvan, et võib-olla tõepoolest Eesti antidopingul Heiki Nabi kui isiku vastu pole midagi. Tegelikult arvan, et neil on temast kama kaks. Põhjus, miks nad nii vaenulikud Nabi vastu on, võrreldes teiste maailma antidopingu organisatsioonidega, on see, et neil on kohutav häbi Veerpalu ja Seefeldi ja Mati Alaveri asja pärast. Nad üritavad meeleheitlikult maailmale näidata, et oleme tegelikult aus maa. Oluline põhjus, miks esialgne võistluskeeld määrati, oli see, et kaalul on Eesti maine."

"Eesti antidoping ei tohi lähtuda sellistest kaalutlustest. Iga kaasus on erinev. Iga juhtum on erinev ja seda tuleb kaaluda erinevalt. Faktid on need, et Eesti antidoping teadis esialgse võistluskeelu määramisel, et see kontsentratsioon on ülimadal. Nad teadsid ka seda, et see võib viidata juhuslikule saastumisele. Nad teadsid ka seda, et Heiki Nabil on laitmatu maine. Ometigi nad panid talle kogu oma sanktsiooni võimsusega ja panid talle esialgse võistluskeelu. Nad teadsid ka seda, et esialgse võistluskeelu panemisega rikuvad ära tema Tokyo olümpia, sõltumata, mis on tulemus," sõnas Keres.

Ta loodab, et Nabi süütust õnnestub tõestada välistamismeetodiga.

"Võib-olla saamegi seda ainult välistamismeetodil teha. Madal kontsentratsioon koos negatiivse juuksetestiga välistab teadliku tarvitamise," lisas Keres.