Kalev/Cramo peatreener Roberts Štelmahers koos hoolealustegaFoto: Robin Roots
Korvpall
10. aprill 2021, 21:55

BLOGI | Kalev/Cramo alistas Rapla ja kohtub Eesti-Läti liiga finaalis Riia VEFiga (1)

Neljapäevast pühapäevani selgitatakse Riia "mullis" Eesti-Läti korvpalliliiga võitja. Pühapäeval toimuvas finaalis kohtuvad kodusaalis palliv VEF ja Kalev/Cramo, kui neist viimane alistas poolfinaalis 83 : 63 Rapla Avis Utilitase ning esimene 90 : 85 Ogre.

Põhihooajal 23st mängust 21 võitnud Tallinna Kalev/Cramo pääses poolfinaali otse, Eesti kolmas sats Rapla seljatas neljapäeval veerandfinaalis 79 : 69 Läti teise klubi Ventspilsi.

Rapla ja Kalev/Cramo kohtumine püsis võrdsena seisuni 11 : 11, kuid siis tegid viimased 8 : 0 spurdi ja said initsiatiivi enda kätte. Tallinlased võitsid avaveerandi 19 :14 ja poolaja 40 : 27. Sealjuures jäi Rapla poolel üsna lahjaks eestlaste panus, kui Saimon Sutt, Marek Ruut, vennad Sven ja Tom Kaldre ning Joonas Sein tabasid tosinast viskest vaid ühe.

Kolmandat veerandit alustas paremini siiski Rapla, kes suutis tulla nelja silma kaugusele. Kuid eksimused vabavisetel ei lubanud neid päris löögiulatusse ning tugeva viimase veerandaja abil võttis Kalev/Cramo numbrilist kindla 83 : 63 võidu.

Kalevi poolel oli resultatiivseim endine Rapla mängumees Maurice Kemp 19 sangaga. Janis Kaufmanis toetas teda 13 ning Chavaughn Lewis, Marcus Keene ja Janari Jõesaar 10 silma. Raplad vedasid leegionärid Brandon Childress, Al-Wajid Aminu ja Roberts Freimanis, kelle arvele jäi vastavalt 19, 15 ja 14 punkti.

Laupäeval toimunud esimene poolfinaal oli lätlaste siseasi, kui seal kohtusid põhihooajal 23 võitu noppinud Riia VEF ning 14 võitu saanud Ogre. Veerandfinaalis 77 : 68 Pärnu Sadama alistanud Ogre näitas hambaid ka lõunanaabrite esiklubile.

Kohtumise algus kuulus VEFile, kes avaveerandil pääses mitmel korral ette seitsme silmaga ja võitis poolaja 43 : 41. Kuid peale puhkust läks mäng Ogre kätte, kes juhtis 3.12 enne normaalaja lõppu kuue punktiga, 85 : 79. Kuid seejärel ei saanud Ogre ühtegi korvi, sealjuures eksiti kahel korral vabaviskejoonel, ning VEF võitis matši 90 : 85.

VEFi parim skoorija oli mängujuht Kyle Allman, kes tõi 24 silma. Kahekohalise punktisummani jõudsid ka puertoriikolane Isaiah Pineiro ja endine Kalev/Cramo mängumees Aigars Skele, kelle arvele jäi vastavalt 15 ja 11 sanga. Orget vedas niisamuti ameeriklasest mängujuht, kui Andre Terrell Walker lõpetas mängu 23 punkti ja 10 lauapalliga.

21:47
Eigo Kaljurand

Läbi! Kalev võttis lõppeks kindla 83 : 63 võidu.

Kalevi poolelt tõi Kemp 19, Kaufmanis 13 ning Lewis, Keene ja Jõesaar võrdselt 10 silma. Raplad vedasid leegionärid Childress, Aminu ja Freimanis, kelle arvele jäi vastavalt 19, 15 ja 14 punkti.

21:42
Eigo Kaljurand

Lewis kena läbimurde ja kahe punkti järel, rebis Kalev taas ette 73 : 60 ja mängida vähem kui kolm minutit.

21:39
Eigo Kaljurand

Esimese kolme veerandi järel nullil olnud Sutt sai ründelauast palli ning tabas koos veaga. Kuid ta eksis vabaviskejoonel, kus Rapla on täna tabanud 14st 6 ehk 42%. Väga-väga mannetu number.

21:35
Eigo Kaljurand

Või siiski? Freimanis ja Sutt tabasid järjest kolmesed, vahe kümme punkti.

21:34
Eigo Kaljurand

Paistab, et tehtud. Kalev alustas neljandat veerandit 11 : 2 spurdiga ning vahe oli juba 16 silma... 

21:28
Eigo Kaljurand

Neljandal veerandil sai paremini minema Kalev/Cramo, kes Lewise, Nurgeri ja Kaufmanise üsna kergetest korvidest pääses ette 62 : 50.

21:21
Eigo Kaljurand

Viimase kümne minuti eel on Kalevi edu veel seitse silma (55 : 48) ehk kõik on veel lahtine! Oleks muidugi päris kõva pauk, kui Rapla sellisest seisust välja tuleks ning ise finaali sammuks...

21:17
Eigo Kaljurand

Raplal oli võimalus Kalev/Cramole kandadele astuda, kuid Childress pani neli vabaviset järjest mööda. Jänki väristamine joonel on päris müstiline, sest neljapäeval sopsas ta Ventspilsi vastu 18st 14.

21:08
Eigo Kaljurand

Kalev andis initastiivi täielikult Raplale, kes kolmandal veerandil juhib 14 : 3 ning vahe on vaid 4 punkti. 

21:03
Eigo Kaljurand

Kolmandat veerandit on paremini alustanud Rapla, kes Sten Kaldre vedamisel on vähendanud vahe kümnele silmale (34 : 44). Kas läheb veel põnevaks?

20:44
Eigo Kaljurand

Kalev/Cramo kontrollis avapoolaega ja võitis selle 40 : 27.

Kalevi parimad skoorija oli 11 silmaga Kemp, keda Jõesaar toetas 7 ning Keene 5 punktiga. Avaveerandil nullile jäänud Rapla mängujuht Childress tõi teisel veerandil 8 sanga, Freimanise ja Aminu arvele jäi 6 punkti.

Rapla poolel on jäänud üsna lahjaks eestlaste panus, kui Sutt, Ruut, vennad Kaldred ja Sein on tosinast viskest tabanud vaid ühe.

20:35
Eigo Kaljurand

Raplal poolel läks lõpuks ometi hoogu Childress, kes lühikese ajaga tõi 8 punkti. Samas kaitses on Avis Utilitasel siiani probleeme, sest Kalevil on kirjas 38 silma ja Raplal 24.

20:27
Eigo Kaljurand

Raplal ei õnnestunud teisel veerandil kuidagi skoori avada, samal ajal Kalev paugutas enam kui kolme minutiga 11 punkti. Seis tablool 30 : 14. Kas tõesti teeb Kalev sotid selgeks juba esimesel poolajal?

20:22
Eigo Kaljurand

Kalevi eestlased oli avaveerandil nullil, kuid puhkepausi järel pani Jõesaar kiiresti neli punkti. Rapla on tsipa hädas Kalevi (pool)kiirete rünnakutega ning seisult 14 : 25 võttis Annuk aja maha. 

20:21
Eigo Kaljurand

Kalev pääses ette 19 : 11, kuid avaveerandi lõpetuseks vajutas Aminu kolmese. Kui Raplal on korvialused mängijad Freimanis ja Aminu kenasti oma ära teinud (vastavalt kuus ja viis silma), siis tagamängijad on päris kahvatud. Childress, Sutt, vennad Kaldred ja Sein on kamba peale tabanud üheksast viskest vaid ühe ning teinud neli pallikaotust.

Kalevil on tulnud punkte igalt poolt, väljaarvatud eestlastelt, kes jäid nullile.

20:15
Eigo Kaljurand

Kui Brandon Childress paugutas Ventspilsi vastu 36 punkti, siis Kalev ja eelkõige Dorbek on tema tuju täiesti nullinud. Seitsme minutiga oli jänkil kirjas üks möödavise ja kolm pallikaotust, mille järel mees võeti pingile. Samal ajal Kalevil sekkusid kenasti Kaufmanis ja Lewis, kelle korvidest on tallinlased ees 17 : 11.

20:11
Eigo Kaljurand

Rapla püsib kenasti mängus, sest kuue minuti järel on tablool viik 11 : 11. Peamiselt teevad nad pahandust korvi alt, kus Freimanis on toonud kuus ja Aminu 2 silma.

20:05
Eigo Kaljurand

Mõlemal satsil silmad peas, kui Rapla poolt sopsas raske kolmese Tom Kaldre ning Kalevi poolelt vastas Kemp kahesega.

20:01
Eigo Kaljurand

Kalevi algviisik: Keene, Dorbek, Jõesaar, Kemp ja Thomas
Rapla alustab samade meestega nagu Ventspilsi vastu: Childress, Kaldre, Sutt, Freimanis ja Doorson.

19:59
Eigo Kaljurand

Tere õhtust, kossusõbrad! 

Umbes kahe tunni pärast on klaar, kas homses Eesti-Läti liiga finaalis kohtub Riia VEF Rapla või Kalev/Cramoga.

Rapla on tänavu Eesti-Läti liigas korra Kalevit võitnud, kui 3. novembril alistati kodusaalis tallinlased 82 : 80. Ülejäänud kolm matši võitis Cramo skooridega 76 : 74, 94 : 78 ja 79 : 62