Kaader Canberra maratonilt.Foto: Twitter / @kaydo
Kergejõustik
11. aprill 2021, 11:32

Eestlanna võitis Canberra maratoni ja tõusis Eesti kõigi aegade edetabelis esikümnesse

Austraalias elav eestlanna Riine Ringi võitis täna toimunud Canberra maratoni naiste arvestuses isiklikku rekordit tähistava ajaga 2:42.26.

See kergitas ta Eesti kõigi aegade edetabelis 9. kohale. Senise tippmargiga 2:54.34 paiknes ta 21. real. 

Tänase tulemuse teeb erilisemaks fakt, et tema varbaküüned polnud eelmise aasta lõpus joostud ultramaratonist täielikult taastunud. "Mul on ainult pool varbaküünt alles. Pelgan pisut sokkide jalast võtmist, et näha tekkinud kahju," sõnas ta Canberra Timesile.

"See oli mu elu esimene maratonivõit. Olen alati tahtnud linti purustada, see oli nii hea tunne."

Ringi järel saavutas teise koha Erchana Murray-Bartlett ajaga 2:54.25 ja kolmanda koha Phoebe Pincus ajaga 2:55.36. Meestest võitis ajaga 2:25.17 Myles Gough.

Tokyo olümpiamängude kvalifikatsiooninorm naistele on 2:29.30.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riine Ringi|Plant Based Runner (@riinee)

Ringi kolis Austraaliasse aastal 2012. Esialgu oli tema plaan rännata kaks aastat seljakotiga mööda rohelist mandrit ja naasta seejärel koju, kuid juhtus nii, et hoopis Austraalias sai tema uus kodu. 

Jooksmisega alustas ta aastal 2014, kui hakkas õppima eratreeneriks. "Minu esialgsed jooksud olid maksimaalselt 20 minutid pikad, kuid iga nädalaga venisid mu treeningud ka pikemaks ja nii see lumepall hakkas veerema. Tasapisi sai jooksmisest minu suur hobi," rääkis Ringi aastate eest portaalile Marathon100.com.

Ta lisas: "Kui aus olla, siis minu spordialane taust on üsna lühikene. 2014 aasta alguses otsustasin lõplikult suitsetamisest loobuda ning mõtlesin, et kõige parem oleks vahetada üks sõltuvus teise vastu – uueks sõltuvuseks saigi jooksmine. Esialgne plaan oli küll lihtsalt olla rohkem tervislikum, teha kolm-neli korda nädalas trenni ning süüa tervislikumalt. Ma isegi otsustasin minna üle 100% vegan toidule (eelnevalt olin kuus aastat taimetoitlane).

Ühel päeval nägin Gold Coast Marathoni reklaami ning mõtlesin, miks mitte ennast proovile panna ning nii ma registreerusingi oma esimesele maratonile. Mul ei olnud õrna aimugi, mis mind ees ootab. Lugesin internetist, kuidas algajad jooksjad treenivad maratoniks ning nii mu kuuekuune treeningkava maratoniks algaski."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Riine Ringi|Plant Based Runner (@riinee)