Foto: Highwire Games / Victura
Esport
13. aprill 2021, 09:01

Moslemitest aktivistid kutsuvad mänguplatvorme üles keelustamaks skandaalset Iraagi sõjast pajatavat märulit (1)

Pikki aastaid varjusurmas eksisteerinud üksikisikuvaates tulistamismäng „Six Days in Fallujah“ on taaskord päevakorda tõusnud. Iraagi sõjast pajatava videomängu noppis üles arendaja Highwire Games ja väljaandja Victura. Paljude arvates oli tegemist veaga.

Nimelt baseerub teos Iraagi sõja veriseimal lahingul. Mäng on juba eos korralikult kriitikat saanud, kuna mäng „ülistab vägivalda, mis võttis üle 800 Iraagi tsiviilisiku elu, õigustab Iraagi ebaseaduslikku sissetungi ja tugevdab islamofoobseid narratiive.“

Just sel põhjusel soovib Ameerika ja islami suhete nõukogu (Council on American-Islamic Relations ehk CAIR), et Steam, PlayStation ja Xbox ei lubaks teosel enda platvormil ilmuda. Samuti nimetab CAIR „Six Days in Fallujah't“ araablaste mõrvamise simulaatoriks.

Lisaks toodi probleemina välja ka moslemite üleüldine kujutamine videomängudes. „Mängutööstus peab lõpetama moslemite dehumaniseerimise,“ ütles CAIR-i uurimis- ja propageerimiskoordinaator Huzaifa Shahbaz.

„Videomängud, nagu „Six Days in Fallujah“, aitavad vaid ülistada sadade Iraagi tsiviilisikute elu võtnud vägivalda, õigustada Iraagi sõda ja tugevdada moslemivastast meelsust ajal, mil moslemivastane fanatism ohustab jätkuvalt inimelu.“

„Six Days in Fallujah“ peaks plaanide kohaselt ilmuma millalgi sel aastal. Esialgu pole väljaandja konkreetseid platvorme avaldanud.