Kõik fotodel olevad tooted on saadaval Cleanellas.Foto: medisept.pl
Sisuturundus
15. aprill 2021, 17:49

Ilutöötajate puudulik hügieen paneb kliendi tervise ohtu

Iluteenindajat valitakse enamasti tema töökvaliteedi või hinna järgi, kuid kas see on alati õige? Oled sa kunagi mõelnud või kontrollinud, kas salongis ikka peetakse piisavalt hügieeninõuetest kinni?

Info iluteenindaja tööde kohta levib inimeselt inimesele ning pole tavapäratu, kui silm pigistatakse kinni hügieeni koha pealt. Hiljuti avaldatud OSKA uuring näitab aga, et probleem on väga aktuaalne – suur hulk ilutöötajatest ei järgi kõiki nõudeid, mistõttu pannakse väga otseselt kliendi tervis ohtu.

„Ruumid olid kohutavad, kuid ta tegi väga kiiresti ja odavalt.“ – just nii öeldakse üsna tihti. See kiirus või odavus võib aga kätte maksta, kui saad mõne tervisehäda.

Kui hügieeninõudeid ei täideta, võib inimesi ähvardada näiteks küüne- või nahaseen, herpesviirus, kõhuviirus, täid, sügelised ja sooleparasiidid. Võimalikud on ka raskemad tagajärjed, näiteks hepatiidiviirused ja tõsisemad nahahaigused.

Kõik fotodel olevad tooted on saadaval Cleanellas. Foto: medisept.pl

Levinud on tendents, et isegi kui klient saab salongist mingi nakkuse, ei taheta seda suure kella külge panna. Halvimal juhul ei minda samasse salongi tagasi, aga on ka olukordi, kus seda tehakse ja loodetakse, et enam ei juhtu. Kui kliendid ei kaeba, siis läheb kõik sama rada pidi edasi. Kui keegi probleemile tähelepanu ei pööra, pole ilutöötajal põhjust olukorda parandada.

Mis nõuded peaksid olema täidetud?

Sageli teavad ilutöötajad, et töövahendeid tuleb puhastada, aga töölauast kaugemal saaksid reeglid justkui otsa. Peale töövahendite puhastamise on elementaarne põrandate pesemine.

Problemaatiliseks on ka tekstiilide kasutamine. Pleedid, padjakesed, vaibad ja kardinad muudavad üldise olemise õdusaks, kuid kui need on aastaid pesemata, siis ei kaunista nad enam, vaid on mikroobide pesad. Näiteks pleedid ja rätikud, mis puutuvad otseselt inimese nahaga kokku, peaksid olema kasutusel vaid ühe korra. Seejärel tuleb need kokku koguda ja pesta vähemalt 60 kraadi juures.

Kuid kõige esimene samm on siiski kätehügieenist kinni pidamine. Iluteenindaja peab teadma, kuidas ja millega käsi pesta, mil moel ja kuhu kuivatada, kas teha antiseptikat ja kuidas, mil viisil hoida oma käsi nahaprobleemideta.

Nõuetekohasel isikukaitsevahendite ja tööriiete kasutamisel tuleb kinni pidada sellest, et ühekordsed tooted on mõeldud ühekordseks kasutamiseks. Korduvkasutatavaid vahendeid peab puhastama pärast iga kliendi lahkumist.

Kõik fotodel olevad tooted on saadaval Cleanellas. Foto: medisept.pl

Salongis peaks olema hügieeniplaan, mis tuletab iluteenindajale meelde, mida, kui tihti või kuidas ta tegema peab. Mingil määral võiks seda nimetada lubatud spikriks. Iluteenindajad ja isegi mõned hügieenikoolitajad omavad küll hügieeniplaani ja peavad selle olemasolu tähtsaks, kuid see on täiesti kasutu, kui salongis ei kasutata ühtegi toodet, mille kohta plaan tehti. Näiteks on kasutusel hoopis teine tootesari ning paraku on igal sarjal väga erinevad kasutusjuhendid.

Iluteenindaja, kui loed seda teksti ja tunnistad endale, et kahtled oma oskustes, siis saad abi Cleanellast. Lisaks on sealt võimalik soetada isikukaitsevahendeid ning tooteid, millega salongis hügieen tagada. Meeldivaks teadmiste värskendamiseks on võimalus Cleanella Hügieenikoolist küsida nii personaalseid koolitusi kui ka individuaalseid nõustamisi, vaata SIIT!

Iluteenindaja abimaterjal ja juhendid asuvad aga SIIN!

Kõik fotodel olevad tooted on saadaval Cleanellas. Foto: medisept.pl

4 nippi, kuidas ilutöötajat kontrollida

Paratamatus on see, et ilutöötaja hügieenihoidmise kohta on võrdlemisi keeruline teavet saada. Siiski on olemas mõned nipid, kuidas seda teha.

- Alustuseks vaata ruumide üldist olukorda. Tähelepanelik võiks olla juba vaateakende ja sissekäigu juures. Kui vastu vaatavad tolmukihi all olevad riiulid ja ventilatsiooniavad, määrdunud põrand, lagunenud mööbel, kuivanud lilled või tolmused kunstlilled, siis ilmselt pole selles salongis keegi ammu tolmu võtnud või koristanud.

- Jälgi iluteenindaja välimust. Pane tähele, kas tema tööriided on puhtad ning isiklik hügieen paigas – näiteks, kas juuksed on pestud ja ega ta ei lõhna higi järgi.

- Hoia eemale lahtistest maiustustest. On tõeline rõõm, kui kliendile pakutakse küpsiseid või šokolaadi, kui kindlasti ei tohiks olla see lahtiselt. Salongis liigub palju inimesi ning tekib tolm. Seega peaksid kindlasti küpsised olema kaetud ning kommid paberis. Kohvitassid aga hoolega pestud.

Kõik fotodel olevad tooted on saadaval Cleanellas. Foto: medisept.pl

- Tule veidi enne kohale. Kui oled 10-15 minutit enne õiget aega kohal, siis näed, mida ilutöötaja teeb, kui ta on töö lõpetanud. Kas ta kogub tarvikud töövahendite konteinerisse või hakkab kohe desinfitseerima? Või lähevad kohe järgmise inimese peal käiku?

Meile on juba lasteaiast alates räägitud, et igal lapsel on kapis oma kamm, mida ei tohi kellegi teisega jagada. Aga kuidas siis täiskasvanuna peaks see teisiti olema? Ka juuksur ei tohiks kõikide klientide päid ühe kammiga kammida...

Oled ilutöötaja, kes tahaks hügieenihoidmise kohta rohkem teada? Või klient, kes hakkas teema üle mõtisklema? Loe lisaks SIIT!