Andrus VeerpaluFoto: ALDO LUUD
Eesti uudised
16. aprill 2021, 09:56

(DOPINGU)TUNNUSTUS: teenetemärkidest ilma, kuid kulka toetab Andrus Veerpalu endiselt tuhandete eurodega (14)

Reedel avalikustatud Eesti Kultuurkapitali 2021. aasta I taotlusvooru eraldistes on kultuurkapitali nõukogu eraldusena ka 5400 euro suurune tunnustuspreemia Andrus Veerpalule, kellelt president otsustas päev varem nõuda tagasi kaks teenetemärki.

Veerpalu saab kultuuriminister Anneli Oti juhitavalt kulka nõukogult sarnaselt teistele Eesti olümpiavõitjatele 5400 eurot, vahendab ERR-i uudisteportaal. Otsuse juures on toetuse kasutamise eesmärgina välja toodud "olümpiamängudel kuldmedali võitnud sportlase tunnustuspreemia".

Nende saavutuste eest sai Veerpalu president Arnold Rüütlilt kaks teenetemärki - 2002. aastal antud Eesti Punase Risti I klassi ja 2006. aastal antud Valgetähe I klassi teenetemärgi.

Neljapäeval teatas president Kersti Kaljulaid, et võtab Veerpalult talle antud kaks riiklikku teenetemärki tagasi. Tulenevalt seadusest võib president otsustada teenetemärgi ära võtta, kui inimese hilisem käitumine on olnud niivõrd vääritu, et see välistaks talle teenetemärgi andmise.

Eile teatas ka rahvusvaheline suusaliit (FIS), et nende silmis on Andrus Veerpalu süüdi veredopinguga seotud tegevustes ja talle määrati kaheaastane võistluskeeld kõikidelt FISi võistlustelt.