Christian ColemanFoto: PA/Scanpix
Kergejõustik
16. aprill 2021, 13:50

Spordiarbitraaž lühendas 100 meetri jooksu maailmameistri võistluskeeldu

Dopingureegleid rikkunud valitseva 100 meetri jooksu maailmameistri Christian Colemani võistluskeeldu lühendati, kuid jänkil jäävad Tokyo olümpiamängud siiski vahele.

24aastane USA sprinter Christian Coleman ei ilmunud aasta jooksul kolmel korral dopinguproovi ning 2020. aasta kevadel määrati talle 2aastane võistluskeeld. Sportlane kaebas otsuse edasi spordiarbitraaži (CAS), kes vähendas mehe dopingukeelu 18 kuu pikkuseks. Kuna ameeriklane saab uuesti võistelda alles 2021. aasta novembris, siis jäävad olümpiamängud tal ikkagi vahele.

Coleman sattus pahandustesse 2019. aasta detsembris, kui dopingukütid ei saanud meest kätte. Kuna sama juhtus aasta jooksul kolmandat korda, siis reeglitele tuginedes määrati talle kaheaastane võistluskeeld. 

Sportlase sõnul ta toona ostles ning ametnikud ei suvatsenud talle tunni jooksul isegi helistada. CAS oli ositi mehe versiooniga nõus. "Ehkki reeglid ei nõua 60minutilise akna ajal telefonikõnet, oli sportlasel siiski mõistlik sellist kõnet oodata, kuna see on tavapärane praktika teiste dopingukontrolli ametnike seas," põhjendas CAS, kes seepärast vähendas 24 kuu pikkuse karistuse kuue kuu võrra lühemaks.

Coleman võitis 2017. aastal Londoni MMil kaks hõbemedalit, kaks aastat hiljem viis ta Dohast koju kaks kulda. 100 meetri kõigi aegade tabelis ajaga 9,76 kuuendat kohta jänki osales küll Rio olümpial, kuid seda vaid teatejooksus, kus USA diskvalifitseeriti.