Ragnhild Haga pärast võidukat 10 km vabatehnikadistantsi Pyeongchangi olümpiamängudel.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
17. aprill 2021, 09:10

Suusatamise olümpiavõitja sai koondiselaagris trombi: see oli šokk! (3)

Murdmaasuusatamise olümpiavõitja Ragnhild Haga (30) tundis end möödunud septembris koondiselaagris nii halvasti, et suutis vaevu sööklasse kõndida. Tal polnud aimugi, mis tal viga on, kuid Lillehammeri haiglas selgus ehmatav tõde. 

Vähesed teadsid seda lugu enne, kui Haga otsustas Norra rahvusringhäälingule sellest pajatada. Ta vaikis enne, sest ei tahtnud, et see teema jääks teda MMi hooajal saatma, kuid räägib nüüd, et tõsta inimeste teadlikkust.

Niisiis, september 2020. Norra naiste suusakoondis koguneb Hafjelli, et teha üks tugev treeningulaager. MK-hooaja alguseni jääb natuke pealt kahe kuu, seega on käsil väga oluline periood.

Haga saabub laagrisse pisut kehvas vormis. Muuhulgas tunneb ta, et süda lööb pisut kiiremini kui tavaliselt. Seepärast pole imestada, et kaks esimest ränka trenni lähevad kehvasti. Haga ripub vaevu pundi lõpus. Enesetunne on kehv ja meel morn.

"See algas esimesel päeval, kui jooksime palju mäkke," meenutas Pyeongchangi OMi 10 km vabatehnikadistantsi võitja. "Mu vasak jalg oli pärast seda tuim. Hiljem sööma minnes lonkasin kõvasti."

Mida päev edasi, seda vaevalisemalt Haga sööklasse sammub. "Jalg jäigi tuimaks, kui selle voodist või toolilt maha tõstsin, sest veri käis kehvasti ringi. Hüppasin, et jalga tööle saada. Peamiselt liipasin ringi," kirjeldas ta.

Nii koondise füsioterapeut, arst kui ka Haga ise arvasid esiti, et küllap ta on jalalihasele liiga teinud. Jalg polnud paistes ega nahavärv moondunud, mis on ühed trombi sümptomitest.

"Aga see valutas kõvasti ka öösel," kurtis suusataja. "Ma ei saanud voodist välja. Kõhuski hakkas tasapisi keerama."

Laagri viimasel päeval sai Hagal villand ja ta läks koos füsioterapeudiga Lillehammeri haiglasse. Seal selgus, et ta jalas on tromb. "See oli šokk," ütles ta.

Ta ei tea, et see oleks tema peres pärilik mure, kuid isal oli mõni aasta varem kopsutromb. "Seepärast on mul trombidega väga halvad suhted. Oli väga hirmunud. Ka siis, kui lamasin uuringuteks pingil."

Arstid määrasid talle vere vedeldamiseks tablette, mida ta võtab siiani. Rasked treeningud olid umbes kuu aega keelatud, kuid sellest hoolimata saavutas ta Oberstdorfi MMil 10 km vabatehnikadistantsil tubli 7. koha.

Trombi täpne põhjus on siiani teadmata, kuid Haga ja arstid arvavad, et süüdi on beebipillid, mida ta vahetas kolm nädalat enne tollesse laagrisse minekut.

Haga ütleb, et on alati teadnud beebipillide võimalikest kõrvalmõjudest, kuid arvas, et need ei puuduta teda. "Arvasin, et treenimine hoiab vere ringluses. Olin naiivne. Tähtis on muidugi mitte ülearu muretseda, aga riske tuleb ja sümptomeid tuleb teada. 

Kui jalga lööb ebatavaline valu või hakkad põhjuseta hingeldama, tuleb minna arsti juurde. Minu kogemuse põhjal on trombi sümptomeid veelgi keerulisem tabada, kui oled aktiivse eluviisiga. Lisaks kogesin seda, et pole eriti teada, millal võib sellisel juhul uuesti trenni tegema hakata. Neid vastuseid oli keeruline leida," osutas Haga.