Filipiinidel konfiskeeriti 25 miljoni dollari väärtuses hiiglaslike karpide kestad.Foto: AFP/Scanpix
Maailm
17. aprill 2021, 15:35

Filipiinidel konfiskeeriti 25 miljoni dollari väärtuses hiidkarpe

Filipiinidel konfiskeeriti umbes 200 tonni ebaseaduslikult korjatud hiiglaslikke merekarpe, mille väärtus on ligi 25 miljonit dollarit.

Palawani nõukogu pressiesindaja Jovic Fabello ütles, et arestitud kestade hulka kuulub ka maailma suurim karp Tridacna. "Hiidkarpide eemaldamine nende looduslikust elupaigast on üks põlvkondadevahelise kuritegevuse vorme," ütles Fabello. "See mõjutab jäädavalt mereökosüsteemi ja tulevased põlved jäävad ilma sellest saadavast kasust," sõnas ta. Seoses ebaseadusliku korjega on vahistatud neli katlusalust.

Hiidkarbid võivad kasvada üle ühe meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 250 kilogrammi. Neid peetakse kohaliku mereökosüsteemi jaoks üliolulisteks.

Hiiglaslik Tridacna sisaldab merevetikaid, mis on toiduallikaks paljudele kalaliikidele, mida inimesed söövad. Nad on salaküttimise suhtes üha haavatavamad nii liha kui ka kestade tõttu, mida kasutatakse ehete valmistamiseks.

Filipiinidel võib ohustatud liikide tapmine kaasa tuua kuni 12aastase vanglakaristuse ja kuni miljoni peeso (ligikaudu 42 000 euro) suuruse trahvi.