Max Verstappen võttis Imola ringrajal kindla võiduFoto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
18. aprill 2021, 18:16

BLOGI | Emilia Romagna GP võitis Verstappen, Hamilton tuli keerulisest seisust välja

Legendaarsel Imola ringrajal toimunud Emilia Romagna GP võitis Red Bulli piloot Max Verstappen, kellele järgnesid Lewis Hamilton (Mercedes) ja Lando Norris (McLaren). MM-sarja kokkuvõttes edestab Hamilton Verstappenit ühe punktiga.

Valitsev maailmameister Lewis Hamilton teenis laupäeval karjääri 99. parima stardipositsiooni, kuid etapil sai parima lähte Max Verstappen, kes tõusis kolmandalt kohalt esimeseks. Seda kohta hollandlane käest ei andnudki, kuid tema seljataga toimus väga põnev võistlus.

Etapi alguses oli asfalt märg ning see sai saatuslikuks Nicholas Latifile, kes sõitis seina ja juba avaringi järel tuli rajale turvaauto. Taas peatati võistlus 33. ringil. Aeglastest masinatest möödudes läks Hamiltonil masin käest ja lendas seina. Peale pikka nikerdamist pääses Hamilton küll rajale, kuid britt on alles üheksas. Mõned sekundid hiljem põrkasid kokku aga Valtteri Bottase ja George Russeli vormelid ning lendasid suurelt kiirusel välja. Kuna rajal oli väga palju sodi, siis näidati punast lippu ja võistlus peatati paarikümneks minutiks.

Pausilt naastes hakkas Hamilton üheksandalt kohalt kõrgemale tõusma ja möödus mängeldes konkurentidest, püüdmatuks jäi talle vaid Verstappen. Kolmandana lõpetas etapi Norris, esimesena jäid poodiumilt välja Ferrari piloodid Charles Leclerc ja Carlos Sainz Jr. 

"Väga keeruline etapp, eriti alguses. Aga usun, et saime kõigega hästi hakkama," ütles etapivõitja Verstappen. "Aga hooaeg on pikk ja peame jääma rahulikuks."

Valitsev maailmameister õnnitles alustuseks nii Verstappenit ja Norrist, mille järel raputas endale tuhka pähe. "Üle pika aja esimene kord, kui tegin sõidu jooksul vea. Väga raske oli taas rajale pääseda, aga suutsin vormeli koju tuua," rääkis Hamilton.

Sõidu kümme parimat Foto: Ekraanitõmmis

MM-sarja kokkuvõttes on nii Hamiltonil kui Verstappenil kirjas üks esimene ja üks teine koht, aga neist esimene sai Imolas kiireima ringi eest ühe lisapunkti, mistap juhib britt kokkuvõttes silmaga Verstappeni ees. Meestel on punkte vastavalt 44 ja 43, üldkokkuvõtte kolmas on Norris 27 punktiga.

18:07
Eigo Kaljurand

Emilia Romagna GP võitis Max Verstappen!

Tema järel veeresid üle finisijoone Hamilton, Norris, Leclerc, Sainz, Ricciardo, Stroll, Gasly, Räikkonen ja viimasena jõudis punktidele Ocon.

18:05
Eigo Kaljurand

Kaks ringi enne lõppu on Verstappen võidus kinni. Nüüd on küsimus, kes on etapi järel MM-sarja liider. Kui hollandlane võidaks, siis oleks ta kirjas esikohta ja teine koht. Sama saldo oleks Hamiltonil. Kuid ühe silma teenib ka kiireima ringi autor, mis on praegu Hamiltoni nimel.

18:02
Eigo Kaljurand

Hamilton tõusiski teiseks. Taaskord stardisirge lõpus sõitis Hamilton kõrvale ja mööda. Norrisel polnud võimalustki valitseva maailmameistri peatamiseks. "Ta oli liiga kiire," sõnas Norris.

17:57
Eigo Kaljurand

Hamilton tõusis kolmandaks! Mnjah, Mercedes on võimas ja Ferraril (ega teisel) pole suurt midagi teha, sest briti masina sirgekiirus on hoopis teisest klassist. Kas Hamilton suudab ka Norrise ära võtta? Tuletagem siis meelde, et Hamilton sõitis välja ja kukkus üheksandaks, kus ta on nüüd paarikümne ringiga juba poodiumile vedanud.

17:55
Eigo Kaljurand

Kümme ringi veel minna. Teisel kohal sõitev Norris kurtis vibratsiooni üle. Mehe mure on arusaadav, sest Leclerc-Hamilton duo on temast vaid sekundi kaugusel.

17:50
Eigo Kaljurand

Hamilton saigi Ferrari piloodist Sainzist mööda, järgmine potentsiaalne ohver on Ferrari esinumber Leclerc. Sealjuures paugutab valitsev maailmameister järjest kiireimaid ringiaegu.

17:48
Eigo Kaljurand

15 ringi veel minna ja Hamilton hingab neljandal kohal sõitvale Sainzile kuklasse. Kas tõesti suudab Hamilton ennast poodiumile vinnata?

17:45
Eigo Kaljurand

Esinelikus muutusi pole, kuid Hamilton on tõusnud juba viiendaks.

17:34
Eigo Kaljurand

Perezel läks masin käest ja masin lendas murule, kui temagi saab sõitu jäktata. Red Bulli teine piloot kukkus neljandalt kohalt 14.

17:33
Eigo Kaljurand

Verstappen sõitis taas teistel eest, tema lähim jälitaja on Norris. Üheksandana etappi jätkanud Hamilton sai Räikkonenist mängeldes mööda, kui Strolliga nii lihtne enam pole.

Kuid sõita on veel päris palju. 63st ringist on läbitud 38.

17:28
Eigo Kaljurand

Võistlus jätkub!

17:16
Eigo Kaljurand

Sõit jätkub kümne minuti pärast ehk meie aja järgi 16:26.

17:14
Eigo Kaljurand

Öhöh, peale õnnetust näitas Bottas Russellile keskmist sõrme ja viimane andis soomlasele patsu vastu kiivrit. 

17:11
Eigo Kaljurand

Hetkel veel teada pole, millal sõit edasi läheb. Piloodid masinatesse pole veel istunud.

17:09
Eigo Kaljurand

Russelli ja Bottase olukord oli üpris segane. Russell soovis Bottasest paremalt mööduda, kuid Bottas sõitis talle peale ja Russel üritas kokkupõrget vältida, mille järel läks britil masin käest. Kohtunike sõnul vaadatakse olukord üle peale võistlust.

17:05
Eigo Kaljurand

Kõik sõitjad ronisid masinatest välja ning ootavad võistluse jätkumist. Esikümnes ehk punktikohtadel on Verstappen, Leclerc, Norris, Perez, Sainz, Ricciardo, Stroll, Räikkonen, Hamilton ja Tsunoda.

Bottase ja Russelli masinad avarii järel.

Bottase ja Russelli avarii (https://twitter.com/F1)
Bottase ja Russelli avarii (https://twitter.com/F1)
16:59
Eigo Kaljurand

Punane lipp ehk sõit on katkestatud! Bottas ja Russell tulid küll vormelist omal jalal välja, kuid eeldatavasti said viga barjäärid ning asfaldil on kõikvõimalikku sodi.

16:58
Eigo Kaljurand

Hakkas juhtuma! Bottse ja Russeli vormelid põrkasid kokku ning lendasid suurelt kiirusel välja. Rada on vormelijuppe täis. "Mida **** Bottas tegi. **** ****," küsis vihane Russell tiimilt.

16:56
Eigo Kaljurand

Uskumatu! Hamilton jahtis Verstappenit, kellest jäi maha veel 3 sekundiga, kuid siis tegi üsna lapsiku sõiduvea. Aeglastest masinatest möödudes läks britil masin käest ja lendas seina. Peale pikka nikerdamist pääses Hamilton küll rajale, kuid britt on alles seitsmes.

16:38
Eigo Kaljurand

Sõidetud on 63st ringist 20, kuid võistluse viimased 10 ringi olid üsna puised. Verstappen ja Hamilton kasvatasid järgnevatega vahet ning ideaaltrajektoor on sisuliselt kuiv. Siiani püsib õhus küsimus, kas ja millal hakkab sadama? Ehkki masinad võiksid alla kerida kuivailmarehvid, siis veel ei julge keegi seda teha...

Loe rohkem