Foto: Tatjana Iljina
Esport
19. aprill 2021, 14:02

Lauri Pedaja: vahel leian end kell kolm öösel, pult käes ja peopesad higised (4)

Eelmisel aastal kihlunud ning selle aasta alguses kolinud Lauri Pedaja ja Gethel Burlaka uues kodus kostab PlayStationi sisse lülitamise piiks keskmiselt kolm-neli korda nädalas. Lauri eelistab mängumaailmas vaikselt nokitseda, Getheliga võib igaüks meist eneselegi teadmata virtuaalsel lahinguväljal tõtt vaadata.

Mõlemaid tõmbas mängumaailma Sony esikkonsool PlayStation 1. Gethel meenutab, et oli veel pisike, kui nägi pealtvaatajana endast kümme aastat vanemat venda mängimas. Ta arvab, et toona telerist vaadatud mängud võisid suure tõenäosusega olla „Crash Bandicoot“ ja „Mortal Kombat“. Enda esimeses mängus on ta aga kindel: „See oli nunnu lilla lohega Spyro!“

Lauri sattus toona tõsise varanduse – päris oma konsooli – otsa tänu Eestist ära kolivale tädipojale. Sugulane otsustas maise vara laiali jagada ning nii saidki Lauri ja tema õde nii televiisori kui ka PlayStation 1. Konsool sai kõvasti vatti nii külalistelt kui ka sünnipäevadel, kus sellega mängimine oli aukohal. „Loomulikult olin külas kõige popim poiss, kuna mul oli ikkagi PlayStation, mitte turult ostetud kollaste kassettidega konsool,“ muigab Lauri.

Valmis katsetama peaaegu kõike

Varases eas saadud mänguhuvi saadab mõlemat siiani. „Ma olen pigem mängusõber, kellele meeldib PS-i pulti tagudes meelt lahutada, aga teistega võrgus koos ei mängi,“ kirjeldab Lauri oma mänguharjumusi. Gethel tunnistab, et ta mängib ilmselt rohkem kui keskmine temavanune naine, kuid tal esineb samas perioode, kui ta üldse puldi poole ei vaata.

Võrgumängudes on Gethel sellele vaatamata Laurist aktiivsem ja sõnab, et veebis püsside paugutamine on tema jaoks üpris paeluv. Nii võib mõnelgi juhul näha teda näiteks „Call of Dutyt“ käivitamas. Laurigi on tulevase abikaasa kõmmutamisoskustest vaimustatud. „Ta paneb ikka päris ässalt. Neil hetkedel olen ma kõrval ning vaatan, olen nii-öelda lisa silma- ja kõrvapaar,“ on Lauri uhke.

Foto: Teet Malsroos

Praegu on PlayStationi puldi külge naelutatud pigem Lauri. „Tal on parasjagu käsil väga põnev mäng – „Assassin’s Creed Valhalla“ – ja siis ma ei kipu talt pulti varastama,“ naerab Gethel. Lauri tunnistab, et vahel võib ta viimase poole aasta lemmikmängu mängimisega isegi üle piiri minna ning avastada end ootamatult kell kolm öösel televiisori eest, pult käes, peopesad higised ja silmad kuivad.

Lisaks „Call of Dutyle“ ja „Assassin’s Creedile“ on mõlemad viimasel ajal proovinud ning avastanud väga mitmekoelisi mänge. Ühise väljakutsena toovad nad välja „Sackboy“, mida nad külg külje kõrval katsetavad. 
Gethel viitab ka, et viimasel ajal on ta sama moodi nagu Lauri proovinud üha enam üksikmängijatele mõeldud mänge. „Meeldejäävaim neist on „Journey“, mis oli ilus ja eriline ning jättis minu hinge märgi maha,“ ütleb ta. Lauri toob viimase poole aasta lemmikute seast välja aga praegu pooleli oleva „Assassin’s Creedi“ ja rallimängu „WRC 9“.

Mänguhuvi ei lõppe

Pikemale perioodile tagasi vaadates on Getheli ja Lauri lemmikmängud pigem üksikmängijatele mõeldud. Gethel nimetab oma kõigi aegade lemmikmängudeks „Red Dead Redemption 2“, „Watch Dogs 2“ ja „Uncharted 4“. Laurile meeldivad aga „The Last of Us“, „Marvel's Spider-Man“ ja „Far Cry 5“.

Uurides enim huvi pakkuvate tulevikumängude kohta, nimetab Lauri „Far Cry“ sarja kuuenda mängu. „Ma olen rets „Far Cry“ seeria fänn. Ootan juba täiega, et „Far Cry 6“ välja tuleks. Värsketest mängudest tahaksin ma kindlasti ära proovida uue „Sherlock Holmesi“ mängu,“ ütleb Lauri. Gethel ootab samuti uut „Far Cryd“, kuid nimetab enda oodatumate seas ka mõne üllatavama mängu – „Kena: Bridge of Spirits“ ja „Horizon Forbidden West“.

Kuigi paari elu on viimase poole aasta jooksul päris hüppeliselt muutunud nii tulevat perelisa kui ka uut elukohta silmas pidades, tundub, et mängimine ei jää neile päris võõraks. „Püüan ka kiirel ajal leida mõne tunni mängimiseks. See maandab ja rahustab mind,“ sõnab Lauri. Naerdes lisab ta aga kohe, et vahel ei ole sellel päris soovitud mõju – kui mõnest missioonist edasi ei saa, võib mängimine ka hoopis närvi mustaks ajada.