Juris Umbraško hoolealused alustasid veeranfinaalseeriat võidukalt Foto: Robin Roots
Korvpall
20. aprill 2021, 22:14

Tartu ja Rakvere läksid vägevate lõpuspurtide abil veerandfinaalpaare juhtima

Paf korvpalli meistriliigas alistas Rakvere Tarvas võimsa viimase veerandi toel 86  : 75 TalTechi, Rapla Avis Utilitas kaotas kodusaalis 67 : 77 Tartu Ülikool Maks & Mooritsile.

Paberil on Rakvere ja TalTechi paar kolmest veerandfinaalist tasavägiseim, kui esimene teenis põhihooajal 12 ja teine 11 võitu. Hooaja esimese ja viienda omavahelise mängu võitis Rakvere vastavalt 82 : 68 ning 90 : 77, nende vahele jäänud matšides oli parem TalTech 73 : 71, 79 : 70 ning 90 : 85.

Rakveres toimunud esimeses veeranfinaalis sai paremini minema TalTech, kui nad võitsid esimese veerandi 29 : 19 ja poolaja 46 : 39. Viimase kümne minuti eel juhtis pealinna sats ühe silmaga, kuid siis sai Tarvas kaitse tööle.

Rakvere lasi viimasel veerandil TalTechil visata vaid viis punkti, samal ajal sopsasid nad ise 17 silma. Ilma positiivse dopinguproovi andnud Egert Hallerita pallinud Tarvase punktidest pea pooled viskas tagapaar Kristaps Gluditis ja Devin Lee Harris, kui lätlase arvele jäi 22 ning jänki saldosse 20 punkti. Tormi Niits toetas neid 9 ning Riley Callahan Hayes, Sten Saaremäel ja Renato Lindmets kõik 8 sangaga.

TalTechi poolel jõudis kahekohalise punktisummani neli meest, kellest Toomas Raadik tõi 16, Ralf Küttis 11 ning Oliver Metsalu ja Sander Viilup mõlemad 10 silma. Sealjuures jäi tänasest mängust eemale nende peatreener Kris Killing, kes möödunud nädala matšis Pärnu Sadamaga, pani jala ette tagamängijale Edon Maxhunile. Korvpalliliidu distsiplinaarkomisjon leidis, et Killingu liigutus oli sihilik ning määras talle ühemängulise võistluskeelu.

Tartu üllatas Raplat

Põhihooajal 20 võitu kogunud Rapla Avis Utilitas läks Tartu vastu ilma vigastatud mängujuhi Brandon Childressita. Esimesel poolajal võtmemängija puudumine tunda ei andnud, kui Rapla võitis teise veerandi 22 : 8 ja avapoolaja 39 : 33.

Hooajal kõik kuus omavahelist matši võitnud Rapla juhtis veel viimase veerandi eel nelja punktiga, kuid seisult 55 : 51 tegi Tartu lausa 16 : 0 spurdi ja ülikoolisats võttis võidu 77 : 67.

"Meil sattus väljakule mehi, kes pole vastutust kandnud, sealt said vastased kindluse," nentis kohtumise järel teleintervjuus Rapla parimana 16 silma visanud Sven Kaldre, kelle sõnul sai mängus otsustavaks Tartu neljanda veerandaja algus. "Seal oli juba keeruline tagasi tulla, püüdsime, mis me püüdsime, täna jäi vajaka. Teeme reedeks omad korrektuurid, päris nii need asjad ei jää."

Sven Kaldre Foto: Stanislav Moshkov

29st kaugviskest vaid 4 tabanud Rapla poolel jõudsid kahekohalise punktisummani veel Al-Wajid Aminu, Shaquille Jamal Doorson ja Tom Kaldre, kelle arvel jäi vastvalt 14, 13, ja 10 silma. Neist esimene sai kirja ka kaksikduubli, sest võttis maha 12 lauapalli.

Põhiturniiril 11 võitu ja 23 kaotust kogunud Tartut vedasid Rootsi passiga Charles Barton ja jänki Emmanuel Wembi, kui esimene viskas 22 punkti ja andis 7 tulemuslikku söötu ning teine tõi 21 silma ja võttis maha 11 lauapalli. Eesti poistest oli parim Robin Kivi, kes lõpetas mängu 9 punktiga.

Tartu Ülikool Maks & Mooritsa peatreeneri Toomas Kandimaa sõnul sai määravaks kaitsemäng. "Me ei saanud teisel veerandajal kohe nende maa-ala murdmisega hakkama ja sellega said nad mängu tagasi. Rünnakuga ei ole me sel hooajal nagunii palju hiilanud, aga play-offid on kaitse peal. Sellistes üles-alla kõikumisega mängudes on kaitse pool tähtsam ja saime teisel poolajal selle pidama. Reedel algab kõik jälle nullist ja ma olen kindel, et tuleb hoopis teistsugune mäng," sõnas Kandimaa. 

Esmaspäeval alistas Pärnu Sadam 88 : 76 Tallinn Kalev/TLÜ, veerandfinaalid peetakse kahe võiduni.