Soome lipp. Pilt on illustratiivne.Foto: Ints Kalnins
Spordivaria
26. aprill 2021, 12:56

Narkokuritegudes süüdi mõistetud Soome purjetaja loodab siiski olümpiale pääseda (1)

Soome purjetaja Janne Järvinen arvati Soome olümpiakomitee otsusega välja Tokyo olümpiamängude koondisest. Põhjuseks toodi sportlikud kriteeriumid, kuigi ei saa mööda vaadata asjaolust, et 45aastane Järvinen mõisteti hiljuti süüdi narkokuritegudes.

Järvinen ja Sinem Kurtbay lunastasid eelmisel kuul olümpiapääsme sel suvel toimuvale Tokyo OMile. 20. aprillil kogunes Soome olümpiakomitee, et arutada, millised mehed selle pääsmega olümpiale saadetakse. Otsustati, et Kurtbay kõrval saab purjekasse istuda 21aastane Akseli Keskinen, mitte 45aastane Järvinen.

„Otsus on langetatud Akseli Keskineni edasise karjääri arengut silmas pidades ning sõltuvalt asjaolust, et Kurtbay/Keskinen on rahvusvahelisel tasandil esinenud edukamalt kui Kurtbay/Järvinen,“ vahendas Soome olümpiakomitee esindaja Mika Lehtimäki sõnu portaal insidethegames.biz.

Kuigi Soome olümpiakomitee rõhutas valiku sportlikku poolt, ei saa üle ega ümber asjaolust, et Järvinen sattus pahandustesse ning mõisteti loetud nädalad tagasi süüdi rahapesus ja narkokuritegudes. Soome ühe läbi aegade suurima narkooperatsiooni Katiska käigus sai süüdistuse 53 inimest. Uurimise väitel tegutses aastatel 2017–2019 Soome ja Hispaania Costa del Soli piirkonna vahel narkootikume, dopinguid ja inimesi smuugeldanud kuritegelik jõuk. Järvinen mõisteti süüdi narkootikumide vahendamisele kaasaaitamises ja rahapesus, selle eest määrati talle kahe ja poole aasta pikkune vanglakaristus.

Kuna Helsingi ringkonnakohtu otsus pole veel lõplik, jättis see Järvinenile koondiseukse lahti, kuid nagu näha, pani Soome olümpiakomitee selle siiski kinni ega taha meest olümpiale lubada. Olümpiakomitee esimees Jan Vapaavuori selgitas, et Järvinenile esitatud süüdistused on väga tõsised ega ole kuidagi kooskõlas olümpiamängude vaimuga.

Järvinen on portaali insidethegames.biz andmetel edasi kaebamas nii oma süüdimõistvat otsust kui ka seda, et ta olümpiamängudelt kõrvale jäetakse.