Yves MattonFoto: ZUMA Press/Scanpix
WRC
27. aprill 2021, 17:45

FIA rahustab rallifänne: oleme hübriidtehnoloogia arendamisega graafikus

Rahvusvahelise auto(spordi)liidu FIA rallidirektor Yves Matton rahustas fänne ja kinnitas, et hübriidautod saavad järgmise hooaja alguseks valmis.

Hooaegadel 2022-2024 peaksid WRC-sarjas sõitma hübriidmootoriga autod. Kõik kolm praegust WRC-meeskonda (Hyundai, M-Sport Ford ja Toyota) kinnitanud, et nad ehitavad järgmise hooaja alguseks masinad valmis, kuid arendustöö pole möödunud probleemideta. 

Tehasetiimid pidid hiljuti tagastama testimiseks saadud hübriidseadmed Saksamaa firmale Compact Dynamics, kes vastutab uue tehnoloogia arendamise eest. FIA rallidirektor Yves Matton kinnitas, et kuuldused tagasilöökidest vastavad tõele, kuid arendustööd on graafikus.

"Rally1 hübriidprojekt on suur verstapost ralli arengus ja rõhutab FIA pühendumust jätkusuutlikkusele ja kõrgtehnoloogiale. Muidugi seisab iga uus toode silmitsi väljakutsetega. FIA, tootjad ja tehnilised partnerid teevad käimasolevas katseetapis tihedat koostööd," ütles pressiteates Matton, kelle sõnul on paratamatu, et uue toote arendamisel tekivad väljakutsed.

"Koroonast tingitud probleemide tõttu töötame kiirendatud korras, aga järgmise hooaja alguseni on kaheksa kuud ja oleme graafikus," rahustas ta.

Mehe sõnul on nii FIA kui autotootjad märkimisväärselt uuendustesse investeerinud. Sealjuures lepingu järgi oodatakse kõigilt ühist panust hübriidtehnoloogia arenduskuludesse ja ohutusele. Sealjuures pole tegu vaid uue mootoriga, vaid uuendusi on mujalgi. 

"Rally1 kategooria tulekuga toimub murrang ka ohutuses, kui kasutusele tulevad uus turvapuuride disaini, mis on välja töötatud koostöös tootjatega pärast põhjalikku analüüsi ja kokkupõrketestide programmi," jätkas Matton.

M-Sport Fordi tiimipealik Richard Millener tõdes eelmisel nädalal, et tagasilöök on siiski probleem. "See on kahetsusväärne, et arendustöö on veninud, kuid olukord on kõigi jaoks sama. Mõnes mõttes on see huvitav, kuid olukord tekitab stressi meile kõigile," ütles Millener, kelle sõnul osaleb M-Sport järgmisel hooajal vaid sellel juhul, kui starti pääsevad hübriidmootoriga Rally1 masinad.