Andrus Veerpalu.Foto: Aldo Luud
Doping
29. aprill 2021, 09:55

UUS ARENG: Andrus Veerpalu võib juba tänavu treeneritööga jätkata (22)

Rahvusvaheline suusaliit (FIS) teatas aprilli keskel oma kodulehel, et nende silmis on eestlane Andrus Veerpalu süüdi veredopinguga seotud tegevustes ja tal on tegevuskeeld 2023. aastani. Nüüd on FIS pressiteadet muutnud.

FIS kirjutas 14. aprillil, et „Aadrilaskmise“ nime all tuntud dopinguskeemis mõisteti Veerpalu Rahvusvahelise Spordiarbitraažikohtu (CASi) poolt süüdi 17. märtsil ning talle määrati kaheaastane võistluskeeld kõikidelt FISi võistlustelt. Toona oli must-valgelt kirjas, et eestlase karistus lõppeb 2023. aasta 17. märtsil.

Nüüd on pressiteadet muudetud ja keelu lõpp toodi juba tänavuse aasta 28. septembriks. Nimelt arvati maha tema esialgne ajutine võistluskeeld, mida ta kandis alates üle-eelmise aasta sügisest. Nii saabki Veerpalu alates selle aasta 28. septembrist taas sportlasi juhendada. 

FISi teatas toona, et Veerpalule pandi süüks eksimist rahvusvahelise suusaliidu antidopingu reegli 2.9 vastu. Selle järgi on keelatud igasugune dopingutarvitamise abistamine, selle planeerimine või kinnimätsimine.

2019. aasta 27. veeburaril korraldasid Saksamaa ja Austria politsei ühisoperatsiooni „Aadrilaskmine“, mille tagajärjel vahistati eestlastest Andreas Veerpalu ja Karel Tammjärv. Samal päeval vahistati Saksamaal Erfurdis veel kaks inimest, kellest üks oli spordiarst Mark Schmidt, kes sportlasi veredopinguga varustas. Hiljem tunnistas dopingutarvitamist Algo Kärp. Skeemiga olid seotud ka treenerid Mati Alaver ja Andrus Veerpalu, kelle juhendamise all treeninud Aleksei Poltoranin jäi samuti vahele keelatud võtete kasutamisega