Eesti korvpallikoondis kindlustas veebuaris Permi "mullis" koha 2022. aasta EMil, täna loositi neile vastasedFoto: FIBA
Korvpall
29. aprill 2021, 15:05

BLOGI | Eesti korvpallikoondis sai teada EM-finaalturniiri vastased

Neljapäeval loositi Berliinis 2022. aasta korvpalli EM-finaalturniiri alagrupid.

Üks Eesti vastane oli juba varem teada, kui korraldajamaa Itaalia valis meie koondise oma gruppi. Sama võimalus oli ka kolmel muul korraldajal, kellest Gruusia noppis välja Türgi, Tšehhi Poola ja Saksamaa Leedu. 

Eesti ja Itaalia kaaslasteks loositi Kreeka, Horvaatia, Ukraina ja Suurbritannia. Järgmise aasta septembris toimuvad alagrupimatšid mängitakse Milanos. 

2017. aastal toimunud viimasel EMil lõpetasid Itaalia ja Kreeka vastavalt 7. ja 8. kohal. Viimase puhul oleneb väga palju sellest, kas NBA põhihooaegade kahekordne MVP Giannis Antetokounmpo liitub tiimiga. Horvaatia lõpetas toona 10., Ukraina 15. ja Suurbritannia 22. positsioonil. Eesti pallis viimati EMil 2015. aastal, ka toona oli Ukraina meiega ühes grupis ja neid võideti 78 : 71.

Itaalia ja Kreeka on EMi võitnud kahel korral, kui esimene lõpetas esikohaga aastail 1983 ja 1999, siis teine sai kullad kaela 1987. ja 2005. aastal. Horvaatia parimaks on jäänud kahel korral võidetud pronksmedalid, millest viimased viidi koju 1995. aastal.

Nii Ukraina kui Eesti on EMi lõpetanud 6. kohal. Meie koondis tegi seda 1993. aastal ja Ukraina 20 aastat hiljem. Suurbritannia pole veel suurturniiril veel esikümnesse mahtunud.

Alagrupid:

A-grupp: Gruusia, Türgi, Hispaania, Venemaa, Belgia, Bulgaaria
B-grupp: Saksamaa, Leedu, Prantsusmaa, Sloveenia, Ungari, Bosnia ja Hertsegoviina
C-grupp: Itaalia, Eesti, Kreeka, Horvaatia, Ukraina, Suurbritannia,
D-grupp: Tšehhi, Poola, Serbia, Soome, Iisrael, Holland

 
15:04
Eigo Kaljurand

Suures plaanis võib rahul olla, sest vastu võib tulla üks superstaar (Giannis) ja on kaks üsna mängitavat vastast Ukraina ning eriti Suurbritanna näol. Oleks võinud minna nõksa paremini, kuid ka märgatavalt hullemini.

15:02
Eigo Kaljurand

Viimased kolm tiimi jaotati gruppidesse ja asi klaar.

A-grupp: Gruusia, Türgi, Hispaania, Venemaa, Belgia, Bulgaaria
B-grupp: Saksamaa, Leedu, Prantsusmaa, Sloveenia, Ungari, Bosnia ja Hertsegoviina
C-grupp: Itaalia, Eesti, Kreeka, Horvaatia, Ukraina, Suurbritannia,
D-grupp: Tšehhi, Poola, Serbia, Soome, Iisrael, Holland

14:59
Eigo Kaljurand

Ja tuli Suurbritannia. Tipp-topp! Kui Eesti vastased on selged, siis lahtised on veel teiste alagruppide viimased liikmed.

A-grupp: Gruusia, Türgi, Hispaania, Venemaa, Belgia
B-grupp: Saksamaa, Leedu, Prantsusmaa, Sloveenia, Ungari
C-grupp: Itaalia, Eesti, Kreeka, Horvaatia, Ukraina, Suurbritannia
D-grupp: Tšehhi, Poola, Serbia, Soome, Iisrael

14:57
Eigo Kaljurand

Neljandast tugevusgrupist võinuks Eestile vastu tulla Soome, kuid tuli Ukraina. Kui viiendast potist loosiga ei vea, siis tundub ikka päris keeruline grupp.

A-grupp: Gruusia, Türgi, Hispaania, Venemaa
B-grupp: Saksamaa, Leedu, Prantsusmaa, Sloveenia
C-grupp: Itaalia, Eesti, Kreeka, Horvaatia, Ukraina
D-grupp: Tšehhi, Poola, Serbia, Soome

14:55
Eigo Kaljurand

Ai, spordiajakirjanikud said vastu näppe. Minulgi oli juba valmimas pealkiri, kus oleks sees "Giannis ja Doncic", kuid Sloveenia läks B-gruppi ja Eestile tuli vastu Horvaatia.

A-grupp: Gruusia, Türgi, Hispaania, Venemaa
B-grupp: Saksamaa, Leedu, Prantsusmaa, Sloveenia
C-grupp: Itaalia, Eesti, Kreeka, Horvaatia
D-grupp: Tšehhi, Poola, Serbia

14:53
Eigo Kaljurand

Välja loositi ka teine tugevusgrupp. Sõna "loosimine" oli seal muidugi ränk liialdus, sest seal oli ainus alagrupita meeskond Venemaa, mis susati ühte koos Gruusia, Türgi ja Hispaaniaga.

A-grupp: Gruusia, Türgi, Hispaania, Venemaa
B-grupp: Saksamaa, Leedu, Prantsusmaa
C-grupp: Itaalia, Eesti, Kreeka
D-grupp: Tšehhi, Poola, Serbia

14:51
Eigo Kaljurand

Välja loositi esimene tugevusgrupp, Eesit sai alagruppi Kreeka! Drell hõõrub kodus käsi, sest äkki saab ta maadelda palliplatsil Giánnis Antetokoúnmpoga. Tunnistan üles ka selle, et Antetokoúnmpo puhul tegin copy-paste internetist, sest ma vist ei oska seda nime siiani õigesti kirjutada.

Praegune seis on selline:

A-grupp: Gruusia, Türgi, Hispaania  
B-grupp: Saksamaa, Leedu, Prantsusmaa
C-grupp: Itaalia, Eesti, Kreeka
D-grupp: Tšehhi, Poola, Serbia

14:44
Eigo Kaljurand

Nonii, jõudsin halama hakata ja kohe algas loosimine. Itaalia pandi C-alagruppi, mis tähendab, et sinna läheb Eestigi. Seni on loosimise parim osa see, et 213 cm pikk vägilane Nowitzki ei suuda ega jaksa väikeseid loosipalle lahti keerata. Näeb üsna koomiline välja.

14:43
Eigo Kaljurand

Ohjah... Mul saab vist enne tööpäev otsa, kui pallid akvaariumitesse lastakse. Põnev osa oli see, et loosimisel on Dirk Nowitzki, kuid mul oli loosimine hääletult, mistap ma tema juttu ei kuulnud. Aga eeldavasti oli sarnane jutt nagu kümnel teisel rääkinud mehel, et kõik on tore, korraldajamaad annavad endast parima ja muu tuim pr-jutt.

14:11
Eigo Kaljurand

Loosimise alguseni läheb veel natuke aega, enne tuleb üle elada kohustlik osa, kus kleidis noor näitsik kureerib erinevate pintsakus vanahärrade ametlikku juttu. 

14:07
Eigo Kaljurand

Alagrupimänge võõrustavad Milano, Praha, Tbilisi ja Köln. Play-offideks kolivad satsid Saksamaa pealinna Berliini, kus toimub ka tänane loosimine

13:54
Eigo Kaljurand

Jättes Eesti kõrvale, siis muus osas võiks loota, et gruppidesse satuvad kokku naabrid, millega tekiks tuliseid andmisi. Omavahel võiks näiteks kokku minna erinevad Balkani riigid ning Leedu võiks saada ühte gruppi Lätiga... (vaatan oma märkmeid)... Ahjaa, lõunanaabrid ju ei saanud EMile. 

13:50
Eigo Kaljurand

Kuna kaheksa meeskonda on juba alagruppidesse jaotatud, siis kolmandast potist saab Eesti vastu Sloveenia või Horvaatia, kes oleksid mõlemad kõvad pähklid. Mõnevõrra põnevam vastane oleks Sloveenia, sest siis võivad sinisärgid platsil kohtuda NBA tähe Luka Donciciga.

Neljandasse tugevusgruppi on jäänud Ukraina ja Soome, kellest võiks eelistada viimasega mängimist. Ukraina võiks ideeliselt korvialuse mehitada NBAs palliva Alex Leni ja Barcelona tähe Artem Pustovoiga, äärele on võtta Detroit Pistonsit esindav Svjatoslav Mihailjuk. Iseküsimus on, kas need kolm meest tõmbvad rahvusmeeskonna särgi selga. Soome koondise võimalik suurim staar on Chiago Bullsis palliv 213 cm pikkune Lauri Markkanen.

Viiendas tugevusgrupist võib vastu tulla Belgia, Ungari, Suurbritannia või Iisrael. Kui viimasel on ridamisi tipptasemel mehi, siis kolm esimest toetuvad pigem paarile staarile. Kuid heal päeval peaks Eesti suutma neid kõiki alistada.

Esimesese poti koondised Hispaania, Serbia, Kreeka ja Prantsusmaa vast tutvustamist ei vaja.

13:49
Eigo Kaljurand

Tervitused, korvpallisõbrad!

Umbes tunni pärast on klaar, kellega Eesti koondis tuleva aasta septembris Milano madistab. Ootust võib sättida kaheti:

1. Eesti võiks saada võimalikult seksikad vastased, kelle ridades on tähed
Sellisel juhul võiks viiendast grupist vastu tulla Iisrael, kelle ridades pallib möödunud NBA drafti 9. valik Deni Avdija, kes on 20aastaselt juba saamas arvestavaid mänguminuteid. Neljandast potist võiks tulla Ukraina, kus mitu hüpoteetilist NBA ja Euroliiga pallurit. Kolmandast Sloveenia, lootuses, et Doncic mängib. Ja esimeses pole suurt vahet ning on rohkem maitse asi.

2. Eesti võiks saada võimalikult nõrgad vastased. Sellega on muidugi selles mõttes keerulisem, et täna on raske ennustada, mis seisus on koondised pooleteist aasta pärast.