Ole Gunnar Solskjaer.Foto: PHIL NOBLE/Scanpix
Jalgpall
30. aprill 2021, 17:52

Järjekordse vutilegendi ausammas tekitas pahameelt: see näeb välja nagu tõrva sisse kukkunud kääbik

Norrasse on kerkimas Ole Gunnar Solskjaeri ausammas, mis aga esimeste kavandite järgi pole rahvale sugugi meeltmööda.

48aastane Solskjaer mängis aastatel 1996–2007 Manchester Unitedi eest ja on nüüd sama klubi peatreener, Norra koondist esindas ta 1995–2007. Vutilegendi teenete eest püstitatakse tema kodulinna Kristiansundi ausammas, mille rahastamise eest hoolitsevad kohalikud inimesed, seni on kokku saadud 74 000 eurot. Ausamba autoriks on teine norralane Tore Bjorn Skjelsvik.

Ausamba esmased pildid, mis lekkisid internetti, ei ole aga fännidele üleliia head muljet avaldanud.

„Ta näeb välja nagu kääbik oleks tõrva sisse kukkunud ja siis ausambaks tehtud,“ kommenteeris sotsiaalmeedias üks rahulolematu kasutaja. Portaali rt.com andmetel lisasid mitmed teised kasutajad, et kuju meenutab Peeter Paani, „sulatatud prügihunnikut“, „Pinocchio uue filmi rekvisiiti“ ja „väikest poissi, kes sulab“.

Solskjaeri kuju pole sugugi esimene jalgpallurile pühendatud ausammas, mis on tekitanud vastuolusid. 2017. aastal pandi püsti Cristiano Ronaldole pühendatud ausammas, mis paljude arvates ei teinud kuulsale Portugali ässale sugugi au.

Kuju autor Emanuel Santos oli oma tööga aga igati rahul ja kommenteeris Brasiilia väljaandele Globo nii: „Isegi Jeesus ei olnud kõigile meelepärane. See on maitse küsimus.“ Skulptori enesekindlusest hoolimata võeti 2018. aastal Ronaldo kuju Madeira lennujaamast maha.

Skandaalselt on kulgenud ka Rootsi jalgpalli superstaari Zlatan Ibrahimovici ausamba saatus. 2019. aastal toimus Ibrahimovici kodulinnas Malmös tema kuju pidulik avamine, kus enesekindel Rootsi vutiäss sõnas oma ausamba kohta nii: „New Yorkis on vabaduse sammas, Rootsis on Zlatani ausammas.“

Kõnealuse kuju juures tekitas küsimusi, miks on Ibrahimovici kujutatud poolpaljalt ehk ilma särgita. Lisaks sellele tekkis Malmö rahval kuju vastu pahameel selle järel, kui Rootsi superstaarist sai ta koduklubi Malmö suure rivaali Hammarby üks kaasomanikke. Sellest ajast on Ibrahimovici kuju loobitud tualettpaberiga, proovitud seda saagida ja ka põlema süüdata.