Foto: Envato Elements
Sisuturundus
4. mai 2021, 15:20

Millistesse Eesti suurfirmadesse saab iga inimene investeerida?

Oma raha börsile investeerides on tihtipeale lihtsam ja turvalisem alustada ettevõtetest, mille toodete või teenustega oleme hästi kursis või mida isegi igapäevaselt kasutame. Tallinna börsil on võimalik investeerida mitmetesse ambitsioonikatesse Eesti ettevõtetesse ning sellele lisaks on loodud platvorme, mille kaudu saab investeerida ka Eesti iduettevõtetesse.

Kõige lihtsamat võimalust Eesti ettevõtetesse investeerida pakub Tallinna börs, kus eestlaste lemmikuteks on kujunenud Selvereid opereeriv Tallinna Kaubamaja, merendusega seotud Tallink ja Tallinna Sadam ning kommunaalteenuseid pakkuv Tallinna Vesi.

Kodumaiste aktsiate ostmine ei tähenda investeerimist vaid Eestisse. Harju Elektri näol on võimalik osa saada rahvusvahelise tööstuskontserni kasvust, mille ettevõtted tegutsevad peale Eesti veel ka Soomes, Rootsis ja Leedus. Samuti investeerivad kinnisvarafondid EfTEN Real Estate Fund III ja Baltic Horizon Fund kõigi Balti riikide ärikinnisvarasse.

Eesti kapitalil põhinevatest pankadest saab investeerida nii Ühendkuningriiki laienevasse LHV Groupi kui ka samanimeliste kauplustega seotud Coop Panka.

Tallinna börs on vaid üks viis, kuidas Eesti ettevõtete kasvust osa saada. Mitmed Eesti iduettevõtted on korraldanud raha kaasamise kampaaniaid Funderbeami platvormil, mis ühendab investorid varajases faasis olevate kasvuettevõtetega üle maailma. Edukamatest Eesti ettevõtetest on Funderbeamis noteeritud näiteks elektrijalgrattaid tootev Ampler Bikes, kuid ka börsiettevõtte Saunumiga koostööd tegev kerisetootja Huum.

Uute ja ambitsioonikate Eesti ettevõtete kasvust on lähiajal võimalik osa saada veelgi. Üsna varsti peaks Londoni börsile jõudma makselahendusi pakkuv Wise (endine Transferwise), mis on üks viiest Eesti ükssarvikust ehk üle miljardidollarilise turuväärtusega kasvuettevõttest. Samas soovib järgmisel aastal börsile tulla Eesti suurim taastuvenergia tootja Enefit Green, mis sõlmis hiljuti koostöölepingu Taani suurima energiaettevõttega Ørsted A/S Liivi lahte regiooni esimese meretuulepargi rajamiseks.

Lisainfo saamiseks külasta Balti börside kodulehte ja Funderbeami kauplemisplatvormi lehte.