Rapla - Tarvas.

Foto: Siim Semiskar
Korvpall
13. mai 2021, 21:24

Tarvas jättis võimaluse kasutamata ja Rapla viis pronksiseeria otsustavasse mängu (2)

Eesti korvpalli meistriliiga pronksiseerias alistas Rapla Avis Utilitas võõral väljakul tulemusega 74 : 71 Rakvere Tarva ja viigistas mängude seisu 2 : 2-le.

Rapla võitis avaveerandi 18 : 16 ja poolaja 41 : 35. Enne viimast neljandiku juhiti 59 : 52, ent seejärel hakkas Tarvas lähemale jõudma. Kui mängida jäi 1.28, tabas võõrustajate tagamängija Egert Haller kaugviske ning tegi seisuks 71 : 71.

Järgmistel rünnakutel kumbki meeskond korvini ei jõudnud. 11 sekundit enne lõppu tegi Saimon Sutt pallikaotuse ning kinkis Tarvale oivalise võimaluse seeria ära lõpetada. Paraku vastas Devin Harris valesööduga, mille järel tehti viga. Sutt tabas mõlemad vabavisked, viies Rapla 73 : 71 ette.

Sten Saaremäel eksis seejärel söödul ning Renato Lindmets tegi Roberts Freimanisele kiire vea. Lätlane eksis esimesel vabaviskel, kuid tabas teise, kasvatades Rapla edu kolmele punktile. Väljakul kõik 40 minutit rassinud Kristaps Gluditis proovis veel mängu päästa, ent enda väljakupoolelt teele saadetud kolmene ei tabanud.

Rapla tulemuslikem oli Freimanis, kes viskas 16 punkti. Sutt lisas 14 ja Sven Kaldre 13 silma. Al-Wajid Aminu oli lähedal kaksikduublile – 12 punkti ja üheksa lauapalli. Tarvale tõi pingilt sekkunud Renato Lindmets 18 silma. Seejuures tabas ta kõik neli teele saadetud kaugviset. Harris lisas 16 punkti.

Sven Kaldre tõdes pärast mängu, et Raplale oleksid lõpus tehtud halvad otsused võinud minna kalliks maksma.

Lõpus [pärast Saimon Suti pallikaotust] oli tähtis pall kätte saada ja normaalne viskekoht tekitada või vabavisked teenida. Saime selle ja oli täiesti okei. Sai toonitatud, et lauavõitlus võttis eelmises mängus meid rajalt maha. Oli algusest peale näha, et suutsime seal nüüd domineerida. Mingil hetkel said nad aga teise võimaluse punkte ja panid visked ka kotti. Renato Lindmets üllatas meid kõvasti. Ei oskagi öelda, kas hakkame lohakalt mängima või ei täida mängujoonist, kuid hakkame üks ühele punnima ning see on meid mõõna viinud. Pärast sellist mängu on keeruline süvaanalüüsi teha, homme jälle. Nüüd on kõik tahtmise taga - kes suudab hoida selgemat pead. Lõpus oli mitu korda näha, et tulid rasked ja kehvad otsused," meenutas Rapla tagamängija Sven Kaldre matši lõppu Inspira TV otseülekandes.

Pronksivõitja selgub seega seeria viienda matši järel. See toimub homme kell 18 Raplas.

***

Kolmandas matšis oli Tarvas alistanud Rapla tulemusega 82 : 79.

Avaveerandi järel oli Tarvas ees 23 :17, kuid teise veerandaja võitis omakorda 23 :11 Rapla tiim. Kaks viimast veerandaega kaldusid siiski Tarva kasuks: Rakvere mehed võitsid need vaatused vastavalt 23 : 17 ja 25 : 22.

Egert Haller viskas võitjate poolt 26 punkti, Kristaps Gulditis lisas 21 silma. Rapla suurimaks skoorijaks oli 18 punkti visanud Sven Kaldre.

„Seeria on olnud koguaeg võrdsete mäng. Lõpus rasked visked läksid meil sisse ja eks see järgmine mäng tuleb samasugune tasavägine,“ rääkis Egert Haller Inspira vahendusel antud intervjuus. „Kindlasti väike väsimus on sees, hooaeg on pikk olnud. Play-off'is, kui tunned, et oled väsinud, siis tuleb küsida üks või kaks minutit puhkust ja keegi teine väljakule lasta. See on kasulikum, kui poole kohaga ringi lonkida.“

Ta jätkas: „Oli füüsiline ja võitluslik mäng ja arvan, et järgmine mäng tuleb samasugune. Neil on korvi all jõudu meist rohkem, aga pikkadel pole lihtne, kui neile 40 minutit korvi alla palli suruda. Nad ei kesta lõpuni, aga taktikaliselt me midagi ei muuda. Sundisime neid üks ühele mängima, mitte lasta tervel meeskonnal head tuhhi sisse saada. Siin seerias lõpuks otsustab see, kes on rohkem valmis, kes rohkem võitleb ja natuke õnne peab ka olema.“

Rakverel on võimalik pronksmedalid kindlustada juba neljapäeval, kui peetakse seeria neljas matš. 

***

Eesti korvpalli meistrivõistluste pronksiseeria teises kohtumises alistas Rapla Avis Utilitas võõral väljakul tulemusega 90 : 73 Rakvere Tarva ning viigistas seisu.

Matši algus kulges tasavägiselt, teise veerandaja järel juhtis külalismeeskond 35 : 34. Pärast poolajapausi oli Rapla aga Tarvast selgelt üle: 20 minutiga visati 55 punkti vastaste 39 vastu ning kokkuvõttes teeniti kindel võit.

Rapla resultatiivseim oli pingilt sekkunud Al-Wajid Aminu, kes tegi mitmekülgse esituse: ääremängija tõi suurepärase visketabavuse juures 21 punkti ning lisas üheksa lauapalli, kuus tulemuslikku söötu, kolm kulpi ja ühe vaheltlõike. Tom Kaldre toetas teda 16  ja Saimon Sutt 13 silmaga. Kahekohalise arvu punktideni jõudsid veel Sven Kaldre (12) ning Roberts Freimanis (11). 

Rapla eest ei teinud kaasa Brandon Childress, kelle jaoks on hooaeg jalavigastuse tõttu lõppenud.

Tarva parim oli 20 punkti visanud Egert Haller, Tormi Niits lisas 16 silma.

Sven Kaldre usub, et Tarvast saadi jagu tänu sellele, et igale nende rünnakule leidsid nad vastuse.

"Nad panid ka raskeid [viskeid] sisse, aga suutsime vastu hakata ja ma arvan, et see, et kogu aeg millegagi vastasime, nad murdiski. Meil on olnud terve play-off'i sellega probleeme. Kolmas veerandaeg on meie jaoks olnud keeruline, aga täna suutsime vastu pidada ja tuli välja küll," lausus tagamängija pärast matši Inspira TV otse-eetris.

Kuigi esimene poolaeg oli märksa tasavägisem, leidis Kaldre, et taktika valikuga Rapla ei eksinud.

"Esimene poolaeg surusime korvi alla ja pärast nad hakkasid kokku tõmbama ja kaare all tekkisid vabad kohad. Ja panime sisse. Arvan, et oli taktikaliselt õige käik, oleksime ilmselt pidanud eelmises mängus tegema. Vahepealsel päeval said tehtud korrektuurid," sõnas Kaldre.

Meeskonna suurim staar Childress küll meeskonda pronksiseerias vigastuse tõttu aidata ei saa, seega tuleb selle võrra teistel rohkem pingutada.

"Brandoni puudumisest on palju juttu olnud ja eks ta jättis meile lünga, mida peame täitma ja Gregori [Ilves] väljatulek sõjaväest on meid kõvasti aidanud. Suur tänu talle, et mitte millegi pealt tuleb ja aitab meid!" lisas Kaldre.

* * *

Seeria avamängus oli Tarvas saanud Raplast jagu tulemusega 77 : 73.

Virumaalased panid oma paremuse maksma kolmandal veerandajal, mis võideti 25 : 12. Eriliselt säras Rakvere särgis Kristaps Gluditis, kes viskas 29 punkti, Tormi Niits lisas 15 ja Devin Lee Harris 12 silma. Rapla suurimaks korvikütiks kerkis 16 punkti visanud Saimon Sutt, kaksikduubli tegi Al-Wajid Aminu 10 punkti ja 11 lauapalliga. Mängus ei teinud kaasa vigastusega kimpus raplalaste liider Brandon Childress.

Tarva mängija Kristaps Gludītis (paremal). Foto: Siim Semiskar/Eesti korvpalliliidu koduleht

„Kindlasti medal oleks selle konkreetse hooaja lõppu väga suur asi. Nüüd on esimene mäng peetud, kaks veel minna ja peab täiega pingutama,“ vahendab basket.ee Tormi Niitsi teleintervjuud.

„Childress on neil väga kõva mängija. Kahju, et temaga nii läks. Teised Rapla tagumised astusid siiski väga hästi üles ja lõpus oli natuke meil ka õnne. Tahtsime kõik väga ise kangelased olla ja mängu ära otsustada. Poolajal rääkisime riietusruumis, oli kurjemapoolne jutuajamine. Peame rohkem palli jagama ja võistkondlikumalt mängima. Teisel poolajal see ka õnnestus. Tulime lodeva olekuga mängule. Teisel poolajal jagasime palli ning kõik toimis kaitses. Me aga ei räägi kaitses, mida peaks rohkem tegema. Samuti mängu sees vahetusi kindlamalt tegema ja rohkem pingutama, sest kaitsemäng ongi pingutamine. Seal pole oskusi väga vaja. Meil jäi kõvasti varu. Eks võib-olla olid mehed natukene närvis. Meil on siia väga palju juurde panna."

Tom Kaldre mõtted pärast kaotust: