Praegu kehtib Tokyos eriolukord. Tänavatel lehvivad olümpiaga seotud lipud.Foto: Reuters/Scanpix
Olümpia
8. mai 2021, 09:37

Petitsioon: sajad tuhanded inimesed nõuavad jaapanlaste elude säästmist

Osa Jaapani elanikke kardavad oma tervise pärast ja nõuavad, et Tokyo olümpiamängud jääks ära. 74aastane tuntud poliitik Kenji Utsunomiya kogus paari päevaga enam kui 300 000 allkirja, millega nõutakse jaapanlaste eludega mitte riskimist.

Petitsiooni kirjelduses tuuakse välja, et koroonaviiruse levik pole Jaapanist taandunud. Lisatakse, et vaktsiin pole maailmas veel piisavalt levinud. Kokkuvõttes ütlevad petitsioonile allakirjutanud inimesed, et juulis satuksid ohtu kohalike inimeste elud, sest olümpiamängud toovad kaasa suure rahvaste liikumise üle terve maailma, mis omakorda levitab erinevaid koroonaviiruse tüvesid.

Väidetakse, et lüüa saab ka sportlik tase, sest olenevalt olümpiaatleedi kodumaast on nende ettevalmistus väga erinev. Terve hulk sportlasi pole väidetavalt saanud olümpiaks loogiliselt harjutada, samal ajal pole rikaste riikide atleetidel olnud erilisi probleeme.

Peamine murekoht on siiski Jaapani rahva tervis. Utsunomiya loodab petitsiooni Rahvusvahelise Olümpiakomitee presidendile Thomas Bachile anda maikuus.

Tokyos kehtib alates 24. aprillist eriolukord, mis kestab vähemalt mai lõpuni. Sel nädalal teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee, et Pfizer lubas vaktsiinidoosi igale olümpiale minevale sportlasele. Korraldajad on seni kindlalt väitnud, et olümpia toimub.