Therese Johaug on üks aegade edukaim talisportlane, kuid samas on ta ka 10 000 km meetri jooksus üle minuti kiirem Eesti rekordist.Foto: Imago/Scanpix
Talisport
9. mai 2021, 10:18

MÜSTILINE NAINE! Johaugil jäi Tokyo suveolümpia normist napilt puudu: „See oli hea treening.“ (3)

Norra suusakuninganna Therese Johaug on väle ka jooksurajal, kui tal jäi 10 000 meetri jooksus vaid 8 sekundit puudu Tokyo suveolümpia normist.

32aastane Johaug osales Bisletti staadionil 10 000 meetri jooksus, mille ta läbis ajaga 31.32,88. See on norralanna isiklik tippmark, tema varasem rekord oli möödunud aasta juunis joostud 31.40,67.

Samuti oli ta lähedal olümpianormi 31.25,00 alistamisele, millest tal jäi puudu natuke alla kaheksa sekundi. Johaug siiski tunnistas, et ta poleks Tokyosse lennanud. 

"Muidugi oleksin tahtnud olla seitse sekundit kiirem ja alistada olümpia kvalifikatsiooninormi, kuid olen oma jooksuga ülimalt rahul. Ma poleks [Tokyo] võistlusele läinud isegi siis, kui oleksin jooksnud nõutud aja. Minu eesmärgid on seotud Pekingi taliolümpiamängudega, aga see oli hea ja motiveeriv treening,” ütles Johaug SVT vahendusel.

Johaugi vägevust näitab seegi, et tema aeg oleks ülivõimas Eesti rekord. Maarjamaa tippmarki hoiab enda käes Sirje Eichelmann, kes 1988. aastal jooksis Kiievis aja 32.47,86 ehk norralanna oli sellest üle minuti kiirem. Eesti naised on viimasel kümnel aastal hädas 35 minuti piiri alistamisega, kui sellega on saanud hakkama vaid Heleene Tambet ja Jekaterina Patjuk. 

Norralaste kestvusalad on samas nii kõval tasemel, et Johaug polnud Bislettis isegi oma riigi parim. Võistlusel võitis 30aastane Karoline Bjerkeli Grövdal, kes jooksis uus isikliku rekordi 30.50,84.

Sealjuures elas Grövdal eelmisel nädalavahetusel üle šoki, kui ta jooksis Sör-Odalis viie kilomeetri tänavajooksus uue maailmarekordi 14.39. Kuid hiljem selgus, et marsruut oli 12,5 meetrit lühem. Ehkki ta oleks selle vahemaa läbimiseks vajaliku 2-3 sekundi lisandumisega ikkagi teinud uue maailmarekordi, siis reeglid on reeglid ja tulemus ametlikult kirja ei läinud.