Eesti naiskond esimeses matšis Šveitsi vastu, kus vastu võeti valus 2 : 3 kaotus.Foto: CEV
Võrkpall
14. mai 2021, 20:27

Eesti naiskond kaotas EM-valikturniiril kõik mängud ja jäi Euroopa meistrivõistluste ukse taha (2)

Eesti naiste võrkpallikoondis lootis Valgevenes kindlustada endale koha augusti teises pooles toimuvale EMile, kuid täna Šveitsilt teenitud 1 : 3 kaotusega anti see pilet ära.

Alustuseks: eestlannad olid varem sel nädalal kaotanud 0 : 3 Valgevenele, 2 : 3 Šveitsile ja taaskord 0 : 3 Valgevenele. Täna vajati alagrupi teise koha ja edasipääsu kindlustamiseks 3 : 0 või 3 : 1 võitu, kuid selle asemel kirjutati tabelisse veel üks kaotus.

Esimeses geimis jäädi üsna kiirelt tagaajajarolli ja kokkuvõttes kaotati reedese matši avavaatus 15 : 25. Teises geimis saadi küll 8 : 5 juhtima, kuid see edu anti käest. Meie naiste õnneks suudeti geim siiski skooriga 25 : 23 enda kasuks pöörata, ent kolmas geim anti 25 : 18 Šveitsile. Sellega jäid eestlannad ilma ka alagrupist edasipääsemise lootusest. Neljas geim kuulus Šveitsile seisuga 25 : 22 ja sellega olid kohtumine ning eestlannade valikturniir lõppenud.

„Oleme kogu võistkonnaga pettunud. Tulime siia eesmärgiga saada EMile, aga ju on seis praegu selline,“ rääkis Eesti naiskonna sidemängija Julija Mõnnakmäe. „Ilmselt meil ei jätkunud stabiilsust, mis vastastel oli. Ja puudu jäi otsustavusest. Samas kõik olid vaimselt valmis ja tulid siia võitlema, aga mille taha edasipääs jäi – seda ei oska ma praegu öelda. Seda peab analüüsima.“

Mõnnakmäe nentis, et kui mullu oleks EM-valikmänge peetud suve lõpus ja rahvusnaiskond oleks selleks saanud valmistuda pikemalt, siis sel aastal jäi ettevalmistusperiood paari nädala pikkuseks. Lisaks jäid ära planeeritud ametlikud kontrollmängud Slovakkiaga, sest vastaste ridades avastati kõhuviirus. „Ju meil jäi puudu kontrollmängudest, aga samas oli kõikidel võistkondadel sama seis. Ju hetkeolukorras oldi meist lihtsalt paremad,“ tunnistas Mõnnakmäe.

„Eks meil oli probleeme serviga. Kui võtame terve turniiri kokku, siis me ei teinud selles osas oma parimat esitust. Peame ikkagi natuke vaatama ja analüüsima, hetkel ma ei oska emotsiooni pealt seda kohe öelda, aag vabandusi meil pole. Lisaks servile oli ka muid elemente, mis logisesid.“

Mõnnakmäe rääkis, et naiskond, mis mängib hetkel nende jaoks uuenenud süsteemi jörgi, sest alates 2019. aasta lõpust sai tiimi peatreeneriks Lorenzo Micelli, kellega koondislased said esimest korda kokku mullu suvel ning teist korda sel kevadel. „Mängime täiesti teises süsteemis ja alles õpime seda nii tehnikalisest kui taktikaliselt. Väga paljudes elementides me alles õpime,“ rääkis Mõnnakmäe.

Ta nentis, et kord juba varem EMile jõudnud nasikonnale oli ilmselt peal pinge jõuda edasi ka seekord, kuid naiskonna eesmärgid ei saanudki olla väiksemad. „Pinge käib asja juurde,“ ei hakanud ta väitma, et edasipääsupaine oleks otsustavaks saanud.

Eesti naiskond jätkab koondisesuvega ning järgmiseks suuremaks eesmärgiks on maikuu lõpus algav Hõbeliiga. „Võtame vead ja õpetused siit kaasa. Kui varem oleks olnud eesmärk EM, siis nüüd on eesmärk varasemaks seatud ja see on Hõbeliiga. Keskendume sellele ja oleme 100% valmis mängima,“ sõnas Mõnnakmäe.


***

Kolmapäev:

Eesti naiste koondis pidas kolmanda kohtumise EM-valikturniiril Valgevenes ning pidi vastu võtma kolmanda kaotuse. Valgevene kindlustas aga tänase 3:0 võiduga koha finaalturniiril.

Eesti haaras avageimi alguses blokipunkti ja Laagi serviässa järel 7 : 3 eduseisu, ent siis jäädi hätta vastase serviga ja Lorenzo Micelli kasutas 7 : 7 seisul esimest korda mõtlemisaega. Edasi kulges punkt-punkti võitlus, kuni vastased geimi keskel 15 : 12 juhtima pääsesid ja Eesti uuesti aja maha võttis. Mitmel korral jõuti veel punkti kaugusele, ent geimi lõppu domineeris Valgevene. Eesti poolel said vahepeal platsile Silvia Pertens, Karolina Kibbermann ja Kadi Kullerkann. Hiljem tulid tagasi platsile Mõnnakmäe ja Laak, kes tõi Eesti veel kahe punkti kaugusele (22 : 24) ning vastased kasutasid mõtlemisaega. Geimivõit läks siiski Vagevenele 25 : 22.

Teises geimis tuli Eesti algkoosseis tagasi platsile, ent mäng ei sujunud jätkuvalt ja Valgevene haaras Hanna Klimetsa vedamisel 10 : 6 edu. Kui seis juba 15 : 9 oli, proovis Micelli veel mõtlemisajaga mängu muutust tuua. Anu Ennok vahetas puhkama Peidi, Kadi Kullerkann Laagi. Valgevene tegi samuti mitu vahetust, ent tüüris kindlalt geimivõidu poole. Geimi lõpp läks aga veel põnevaks, Eesti jõudis Ennoki rünnaku järel geimi lõpus kahe punkti kaugusele – 24 : 22 ning järgmisel rünnakul võeti blokiga kinni Klimets ja vastase eksimusest oli seis juba viigis 24 : 24. Punkt-punkti mäng jätkus, mõlemal oli kasutada geimpalle, ent lõpus suutis ikka Valgevene 29 : 27 võidu võtta.

Kolmandat geimi alustas Eesti algkoosseisuga, lisaks Kadi Kullerkannu ja Ennokiga. Eesti jäi 10 : 4 kaotusseisu, koondisedebüüdi tegi libero Kadri Kangro. Geimi keskel pääses platsile ka Merilin Paalo, kes vahetas puhkama Miileni, hiljem vahetas Hollase välja Laura Parts. Geimi lõpus tuli veel platsile Kibbermann. Eesti vahetusmängijad võitlesid nagu jaksasid ja , ent geim kuulus kindlalt Valgevenele, kes võitis selle 25 : 16.

Eesti pääseb finaalturniirile juhul, kui homme alistatakse Šveits tulemusega 3 : 0 või 3 : 1 ning šveitslannadel ei õnnestu laupäeval Valgevene koondist alistada.

***

Teisipäeval jäid eestlannad geimidega 2 : 3 alla Šveitsi koondisele.

Eesti alustas kohtumist hästi ning võitis avageimi 25 : 18, kuid Šveits sai teise geimiga kohe matši tasakaalu, võites selle 25 : 19. Kolmas geim algas tasavägiselt, kuid seejärel pääses Šveits 9 : 5 juhtima. Eesti vastas hästi ja mõni minut hiljem olid eestlannad juba 11 : 9 ees! Ometi leidis Šveits taaskord uue käigu ja kolmanda geimi võitsid nad kindlalt 25 : 15.

Nüüd oli eestlannadel juba selg vastu seina, sest vastane oli geimi kaugusel võidust. Tähtsatel hetkedel oli Eesti juhtimas 8 : 4, kuid varsti oli tablool 9 : 9 viik. Eesti võttis uuesti sisse edu ning geimi lõpu eel olid eestlannad peal 18 : 15, 20 : 18 ja 23 : 20. Seisul 24: 22 oli Eestil kasutada kaks geimpalli, millest teine ka reliseeriti seisuks 25 : 23.

Otsustavas geimis oli Eesti peal 13 : 8, kuid varsti näitas tabloo juba 13 : 13 viiki ning emotsionaalne eelis läks Šveitsi kätte ja neil oli kasutada ka matšpall, kuid Eesti jõudis 14 : 14 viigini. Järgnev punkt läks jälle punasärkidele ja teise matšpalli kasutas Šveits ära seisuks 16 : 14.

Eesti ridades 13 punkti toonud Liis Kullerkann tõdes volley.ee vahendusel, et kohtumine kulges liiga suurte tõusude ja mõõnadega. „Mängisime üsna nagu Ameerika mägedel. Esimeses geimis tulime väga suure hooga peale ja platsil oli selline tunne, et kõik olid valmis ja tahtsid väga. Teises geimis oli liiga palju ärevust, nagu Ameerika mäed. Lõpus me ju ka juhtisime, aga ei suutnud seda [mängu] ära lõpetada,” sõnas temporündaja.

Abitreener Andres Toobal sõnas, et võrdse tasemega naiskondade vastasseisus tegutsesid šveitslannad otsustavamalt. „Oli teada, et oleme suhteliselt võrdsed. Esimene geim alustasime väga hästi, järgmine kukkus ära, siis tulime jälle tagasi, neljas geim, ei oskagi öelda. Viiendas geimis oli meil ka ju võimalus ise need asjad ära teha. Panime ise ennast raskesse olukorda, meil olid sellised lihtsamad pallid seal, mis üle tulid, oleks need ära lahendanud... Aga no me räägime spordis „oleks”, need on need kohad, kus kui midagi tegemata jääb, siis võib kogu mäng ümber pöörduda,” kommenteeris treener.

“Oli näha, olime võrdsed, aga otsustavatel hetkedel nemad tegid hea serviseeria, me jäime raskustesse ja oma palle maha ei saanud pärast seda ja nii ta laguneski ära,” ütles Toobal.

Esmaspäevases avamängus kaotas Eesti 0 : 3 Valgevenele. Neljapäeval ja reedel kohtutakse mõlema tiimiga uuesti. Finaalturniirile pääsemiseks tuleb alagrupis mahtuda kahe parema sekka.

Naiskonna koosseis Valgevenes:
Sidemängijad: Julija Mõnnakmäe, Karolina Kibbermann
Diagonaalründajad: Kertu Laak, Kadi Kullerkann
Nurgaründajad: Nette Peit, Silvia Pertens, Kristiine Miilen, Anu Ennok, Merilin Paalo
Temporündajad: Eliise Hollas, Liis Kullerkann, Laura Parts
Liberod: Kristi Nõlvak, Kadri Kangro

Peatreener Lorenzo Micelli, abitreenerid Rainer Vassiljev ja Andres Toobal, ÜKE treener Alessandro Orefice, füsioterapeut Giuseppe Pigliacampo, arst Mari Arak, statistik/skaut Mihkel Sagar.

EM-valikturniiri ajakava:

10. mai kell 18.00 Eesti – Valgevene 0 : 3 (23 : 25, 20 : 25, 18 : 25)
11. mai kell 18.00 Eesti – Šveits 2 : 3 (25 : 18, 19 : 25, 15 : 25, 25 : 23, 14 : 16)
13. mai kell 18.00 Eesti – Valgevene 0:3 (22:25, 27:29, 16:25)
14. mai kell 18.00 Eesti – Šveits

* * *

Eesti rahvusnaiskond alustas Euroopa meistrivõistluste valikturniiri esmaspäeval, kui võõtustajatele jäädi alla 0 : 3 (23 : 25, 20 : 25, 18 : 25). 

Mäng algas tasavägiselt. Hollase blokk andis Eestile 9 : 8 edu ja jätkus punkt-punkti mäng, kuni geimi keskel läks Valgevene kahe punktiga ette (17 : 15) ja Lorenzo Micelli kasutas mõtlemisaega. Seejärel kärises vahe juba kolmepunktiliseks, ent Laak viigistas 20 : 20 ja sellele järgnes hüppeliigest vigastanud Hollase asemel mängu tulnud Laura Partsi äss. Ka järmine punkt tuli Eestile, mispeale kasutasid valgevenelased mõtlemisaega. Valgevene viigistas omakorda 22 : 22 ja geimi lõpp oli taas tasavägine. Laagi serviviga tõi esimese geimpalli Valgevenele seisul 24 : 23 ning avageimi võitsid võõrustajad 25 : 23, vahendab volley.ee.

Teist vaatust alustas paremini Valgevene, minnes ette 11 : 8. Ent Eesti võitles end Laagi serviässast punkti kaugusele (13 : 12) ning Laagi rünnakust oli seis õige pea viigis 16 : 16. Uuesti pääsesid valgevenelannad juhtima 20 : 17, Micelli püüdis veel mõtlemisajaga mängu muutust tuua, ent seda geimi enam päästa ei õnnestunud – 25 : 20 võitis teisegi geimi Valgevene.

Kolmandas geimis jäi Eesti taas kaotusseisu, ent Laagi serviseeria tõi meid tagasi mängu – 7 : 7. Geimi edenedes pääses Valgevene juba 12 : 8 ette, vahepeal tulid platsile Anu Ennok, Kadi Kullerkann, Silvia Pertens ja Karolina Kibbermann. Kadi Kullerkannu kahe järjestikuse rünnaku järel oli Valgevene eduseis 15 : 10. Hollas vähendas vahe kolmele punktile – 17 : 14 ning Pertensi blokist auti rünnak kahele – 17 : 15. Lähemale enam saada ei õnnestunud, kuigi kohati näitasud esmakordselt nii olulises mängus platsile pääsenud mängijad suurepärast tegutsemist. Geim Valgevenele 25 : 18 ja mäng seega 3 : 0.

Eesti resultatiivseimana tõi Kertu Laak 16 punkti (+12), 6 punkti kanti nii Kristiine Miileni kui Nette Peidi arvele (+1 ja -1). Eesti vastuvõtt oli 35%, rünnakuid lahendati 38-protsendiliselt, blokiga saadi 4 punkti ning servil löödi 2 ässa ja eksiti 8 pallingul. Valgevene edukaim oli 13 punktiga (+10) Tatsiana Markevitš, Valgevene vastuvõtt oli 55%, rünnak 40%, blokiga saadi 11 j serviga 7 punkti (eksiti 7 servil).

Peatreener Lorenzo Micelli jaoks oli tänane kohtumine tema Eesti-karjääri olulisim, sest eelmisel aastal peeti vaid kontrollmänge. "Olulisem oli see mäng tulemuse (olulisuse) tõttu. Mängisime nendega esimeses geimis väga hästi kuni lõpuhetkedeni ja selle üle on mul hea meel. Lisaks oli meil sunnitud vahetus (Eliise Hollas vigastas jalga ja tema asemele sekkus Laura Parts). Aga kui tahame Valgevenet võita, ei tohi me otsustavatel hetkedel agressiivsust kaotada, seda peame õppima mängudes tugevate vastastega. Meie rünnak oli korralik kuni teise geimi teise pooleni," sõnas peatreener. “"Saame sellest mängust palju õppida ja homme Šveitsi vastu ning ka järgmises mängus Valgevenega asju paremini teha."

Rahvusnaiskonna rünnakuliider Kertu Laak ja koondises mõneaastase pausi järel julge esituse teinud Silvia Pertens rääkisid Valgene mängu headest ja halbadest külgedest. "Lootus oli, et täna platsile saada, aga eeldada seda ei saanud. Kui kutsuti vahetusse, siis närv ei jõudnudki sisse tulla, tuli kohe minna. Vägev oli platsil olla," sõnas Pertens, kes realiseeris 4st rünnakust 3. Ka Laak kiitis alustuseks koondisekaaslast: "Kiitsime Silviat ka pingilt! Väga tubli! Šveits on mõnes mõttes meile suurem eesmärk, seega on hea, et saime selle mängu sinna alla. Ma väga loodan, et me oleme homme kindlamad, just geimi lõppudes ka. Meie serv ei olnud nii agressiivne, kui võis loota. Rahul olen võistkonna üldise mänguga."

Vahetusest sekkunud Kadi Kullerkann ütles mängu analüüsides, et jäi naiskonna esitusega rahule ja usub, et ka Valgevene alistamine on tegelikult jõukohane. "Kui me selle esimese geimi oleks kätte saanud, siis sealt oleks hea energiaga päris hea edasi olnud minna. Võib-olla natukene see raputas, et kui me olime nii lähedal, siis see on natukene frustreeriv, kui seda kätte ei saa," sõnas ta tasavägise avavaatuse kohta. "Aga pole hullu, meil on üks võimalus veel (nendega mängida). Näeme, et oleme võimelised nende vastu mängima, see on tehtav. Seda mängu keegi taga nutma ei hakka, mõtted on juba järgmise mängu peal."

Lisaks kuulub A-alagruppi Šveits, kellega Eesti kohtub homme kell 18.00. Finaalturniirile pääsemiseks tuleb alagrupis tulla kahe parema sekka. Mõlema vastasega mängitakse kaks korda.