Pärnu Sadam võõrustab finaalseeria teises mängus Kalev/CramotFoto: Erki Pärnaku
Korvpall
12. mai 2021, 21:53

GALERII JA BLOGI | Kalev/Cramo viigistas finaalseeria. Abitreener Reinbok: mäng oli ülikole! (1)

BC Kalev/Cramo alistas Eesti meistriliiga finaalseeria teises matšis võõrsil 85 : 80 Pärnu Sadama ja viigistas kolme võiduni peetava seeria 1 : 1 peale.

Kodusaalis avakohtumise 76 : 81 kaotanud Kalev/Cramo poolel alustasid teist matši väga näljaselt Chavaughn Lewis ja Marcus Keene. Nelja minuti järel oli Kalev peal 13 : 12 ning meeste arvel vastavalt seitse ja viis silma, samas nende meeskonnakaaslased polnud võtnud veel ühtegi viset. Ameeriklaste isetsemine maksis peagi kätte. Meeskondlikult tegutsenud Pärnu tabas hea protsendiga kaugviskeid ja võitis avaveerandi 24 : 22.

Kui esimese kümne minuti jooksul võtsid Lewis ja Keene tiimi 21 viskest 15, siis teisel veerandil hakkas Kalev rohkem palli liigutama ja korvi alt läbi mängima. Tanel Kurbas ja Janis Kaufmanis tabasid raskeid viskeid, samuti hoiti Pärnut ligi viis minutit kuival. Kätte võidetud mõnepunktine edu püsis poolajapausini – puhkama mindi Kalevi 40 : 38 eduseisult.

Esimesel poolajal väljakult tosinast viskest vaid kolm tabanud Lewis tõi kolmandal veerandil vähem kui viie minutiga seitse silma ja Kalev pääses ette 55 : 48. Kuid mäng läks peagi närviliseks. Kumbki meeskond polnud kohtunike otsustega rahul, eriti pahurad oli pärnakad, kelle poolelt said tehnilised vead Edon Maxhuni ja Märt Rosenthal. Viimasele oli see ühtlasi viies viga ja tema jaoks oli kohtumine lõppenud. Kui esimesel poolajal viskasid tiimid kahe peale 13 vabaviset, siis ainuüksi kolmandal veerandil käidi joonel 21 korda.

Pärnu mängujuhi Maxhuni sõnul käis mäng üles-alla. „Aga me ei suutnud oma emotsioone kontrollida,“ rääkis matši parimana 34 silma visanud Maxhuni tiimi teisest poolajast, kus Pärnu meeste meelest tehti neile liiga. „Olime närvilised ja initsiatiiv läks nende kätte. Aga see tuli ka sellest, et tahame võita. Järgmises mängus kontrollime kindlasti ennast paremini.“

Ehkki Kalev pääses kaks minutit enne kolmanda veerandi päädimist ette esimest korda enam kui kümne punktiga (61 : 50), võitles Pärnu end Maxhuni eestvedamisel mängu tagasi. 

Soomlase kaheksa ja Kristjan Kanguri nelja silma abil jõuti viigini ning neljanda veerandi teisel minutil viis 18aastase Hugo Toomi tabav kolmene Pärnu ette 65 : 62. Veel neli minutit enne matši lõppu juhtis Pärnu 71 : 68, kuid siis tegid külalised 7 : 0 spurdi, millega Pärnu murti. Kuigi võõrustajad üritasid viimastel minutitel hullude kolmeste ja kalevlaste hakkimisega mängu päästa, siis kahest punktist lähemale enam ei jõutud ning Kalev võitis matši 85 : 80.

Kalevi abitreener Indrek Reinbok nentis, et võidust olenemata ei saa esitusega rahul olla. „Panime avamängu kaotusega endale peale psühholoogilise surve. Me ei suutnud seda isegi eduseisus kasvatada, vaid Pärnu võitles ennast tagasi,“ rääkis ta. 

Külaliste parimana jäi Lewise arvele 23 punkti, Kurbas toetas teda 16, Kaufmanis 14 ja Keene 12 silmaga. 

Mis seekord võidu tõi? „Suutsime lauavõitluses nende energiale vastu panna. Mäng oli ülikole, eks tulemus tuli võitluse pealt,“ tõdes Reinbok, kes mainis ka laupäevast kohtumist. „Meie saame palju muuta, sest me pole mänginud viisil, nagu me tahaksime. Asi pole keskendumises, aga me ei suuda teha õigeid otsuseid. Seni oleme valel teel.“

Seeria kolmas kohtumine toimub eeloleval laupäeval Kalevi spordihallis.

Mängu käiguga saab täpsemalt tutvuda allolevas blogis.

***

Enne mängu:

Seeria eel pakatas Pärnu mängujuht Edon Maxhuni enesekindlusest. "Cramoga mängud on väga keerulised, sest nende vastu ei saa puhata, vaid pead olema kõik 40 minutit valimis. Aga ma ei karda kedagi," rääkis soomlane möödunud nädalal Õhtulehele. 

Mees tõusiski esimese kohtumise kangelaseks, kui tõi viimase 55 sekundiga 7 silma ja vedas tiimi võidule. "Meil on tiimis head viskajad ja eks me elame kaugvisete peal," ütles kaksikduubli kirja saanud mees.

Teise mängu eel on mõlemal tiimil küsimärke. Kalevit ei aidanud avamängus Janari Jõesaar, kes laupäeval tegi soojenduse kaasa. Pärnu poolel sai esimese matši viimasel veerandil viga Märt Rosenthal. Mõlema mehe kaasalöömine selgub täna, ühe või teise osalus oleks satsidele väga oluline.

"Nad mängisid meist paremini. Nad võitlesid rohkem, tabasid olulisi viskeid. Nad tegid pisiasju paremini ja väärisid võitu," tõdes peale avakohtumist Kalev/Cramo ääremängija Chavaughn Lewis, kelle sõnul meeskond on teiseks kohtumiseks rohkem valmis.

20:56
Eigo Kaljurand

Valge sai üritada kolm korda kaugelt, Maxhuni ühe, kuid ei...

20:56
Eigo Kaljurand

Kalevi poolelt võeti veaga maha Kaufmanis, kes tabas mõlemad vabavisked. 18 sekundit minna, 80 : 85. Pärnu üritab, aga aega jääb vist väheks...

20:55
Eigo Kaljurand

Taas vabavisked mõlemale poole. Keene pani 2/1, Maxhuni 2/2. 25 sekundit minna, 80 : 83.

20:53
Eigo Kaljurand

Möödus vaid 1,1 sekundit, kui Kalev võttis aja maha, sest Maxhuni pani hullu kolmese. 78 : 82.

20:51
Eigo Kaljurand

40 sekundit minna, Lewise kahe tabanud vabaviske järel tablool 75 : 82

20:49
Eigo Kaljurand

Maxhuni kiirrünnakust kaks silma, minut minna, tablool külaliste poolt vaadates 80 : 75.

20:47
Eigo Kaljurand

Keene leidis otsaaudist Kurbase, kes tabas keskpositisoonilt. Kalevi ees 80 : 73, Pärnul mängu päästmiseks aega 1.28. Paistab, et Pärnule küll pakuti, aga mehed väristasid ise ära.

20:46
Eigo Kaljurand

Kuigi Valge kaks vabaviset vähendas Pärnu kaotuse kahele silmale, siis Lewis sai ründelaua ning tabas kolmese. Kalev peal 78 : 73, mängu lõpuni alla kahe minuti.

20:45
Eigo Kaljurand

75 : 71. Lewis sai kätte kaitselaua ja mehe vastu tehti viga. Jänki sopsas mõlemad vabavisked, Kalevi edu neli sanga.

20:43
Eigo Kaljurand

Ja nii Pärnu palju eduseisust. Keene sopsas korvi alt ja Kalev üle pika aja ees: 73 : 71

20:42
Eigo Kaljurand

Nurger, kes tegelikult näis tõesti enne ründelaua kättesaamist ründevea tegevat, tabas kaks vabaviset, tablool 71 : 71 viik.

20:42
Eigo Kaljurand

Ai-ai, Pärnu ehitas taas endale. Kaitses saadi pall kätte, rünnakul Jaunzems tabas korvi alt. Aga siis võttis pink taas tehnilise ehk Kalevile taas tasuta punkt juurde. Eks Pärnu mure on seegi, et pingil on väga keevad mehed, kes keegi ei suuda tiimi maha rahustada. 

20:40
Eigo Kaljurand

Kalev pakub Pärnule, kuid viimased Kirvese ja Blausi esituses ei suuda vabadelt kohtadel ära panna. Hoopis Nurger surub palli võimsalt pealt ja viis minutit enne normaalaja lõppu tablool 68 : 69.

20:36
Eigo Kaljurand

Kuigi Kalevi väga pikk mõõn, kus mitu minutit väljakult ei tabatud, sai läbi, siis kohtumine on Pärnu käes! Kirvese ja Valge läbimurret järel on Pärnu peal 69 : 66! Kas tõesti teeb suvepealinna sats sellise triki, et võidab ka teise mängu? Veerandi lõpuni nõksa alla nelja minuti.

20:33
Eigo Kaljurand

Kirves pani kaks vabaviset mööda, kui Toom sai ründelaua ja 18aastane mees tabas kohe ise ka kaugelt. Kodumeeskond ees 65 : 62!

20:29
Eigo Kaljurand

Kangurilt kahene, Maxhunilt kolmene ja 62 : 62 viik! 

20:28
Eigo Kaljurand

Kalev: Lewis 14, Kurbas ja Kaufmanis 12 silma
Pärnu: Maxhuni 24, Rosentahl 11 ja Valge 10 punkti.

Sealjuures Rosenthali jaoks on mäng läbi, sest ta kolmandal veerandil sai neljanda vea, polnud kohtuniku otsusega rahul ning sai otsa tehnilise.

20:27
Eigo Kaljurand

Kangur võttis viimasel rünnakul asja oma õlule, murdis läbi ja tabas koos veaga. Mehe vabavise küll ei sopsanud, aga Pärnu alustab viimast veerandit seisult 57 : 62.

20:25
Eigo Kaljurand

Pärnu püsib mängus vaid Maxhuni tassimisel, kes tabas kaks vabaviset ja kolmese, millega kodumeeskond taga 55 : 62

20:23
Eigo Kaljurand

Janis Kaufmanis! Lätlane tegi taaskord kombo, kus pani raske kahese ja järgmisel raske kolmese. Kalev esmakordselt peal enam kui kümne silmaga ehk tablool 61 : 50.

Loe rohkem