Paarisaeruline neljapaat koosseisus (vasakult paremale) Jüri-Mikk Udam, Allar Raja, Tõnu Endrekson ja Kaspar Taimsoo.

Foto: Robert Väli / Eesti sõudeliit
Sõudmine
16. mai 2021, 12:11

TEHTUD! Neljapaat lunastas pääsme Tokyo olümpiamängudele (8)

Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo (34), Tõnu Endrekson (41), Allar Raja (37) ja Jüri-Mikk Udam (27) saavutas senise hooaja tähtsaimal võistlusel ehk Luzernis toimunud viimasel olümpiamängude kvalifikatsiooniregatil esimese koha ja tagas ühes sellega pääsme Tokyo OMile.

Eesti hoidis finaalis sisuliselt kogu distantsi vältel Venemaa järel teist kohta, kuid liugles viimastel meetritel idanaabritest mööda ja läbis 2000 meetri pikkuse distantsi ajaga 5.50,94. Venelased kaotasid kõigest 0,05 sekundiga, ent neil pole kurvastamiseks põhjust, sest ka teine koht lendab olümpiamängudele.

„Tunne on absoluutselt suurepärane,“ märkis neljapaadi noorim liige, Jüri-Mikk Udam vahetult pärast võistlust rahvusvahelisele sõudeliidule. „Tegime väga hea sõidu. Teadsime, et Venemaa paneb stardist kiiresti minema. Distantsi teises pooles teadsime, et peame kõvasti suruma. See oli väga-väga raske. Viimasel 300 meetril tegime lõpuspurdi. Oleme väga õnnelikud, et näitasime oma vormi.“

Esimesena jääb koju Leedu, kes püsis tublisti kannul, kuid kaotas lõpuks Eestile 2,15 sekundiga. Neljas oli Rumeenia, viies Tšehhi ja kuues Prantsusmaa. Tagumine trio langes sisuliselt olümpiakonkurentsist juba distantsi esimese poolega.

Eesti sõudmine pole taasiseseisvumise järel veel kordagi olümpiamängudelt puudunud. Neljapaadi raudvara Endrekson sõidab oma viiendatele olümpiamängudele! Eelmistelt on tal ette näidata üks hõbe- ja üks pronksmedal. Olümpiapronks on kodus ka Taimsool ja Rajal.

Tokyos võistleb 10 neljapaati.

Eesti kahepaat Mihhail Kuštein ja Johann Poolak jõudis Luzernis poolfinaal, kuid jäi seal viimaseks. Kergekaalu kahepaadi Elar Loot – Ander Koppel teekond lõppes vahesõidus.