Elfyn Evans lendas Portugalis esikohale.

Foto: ZUMA Press/Scanpix
WRC
23. mai 2021, 15:28

BLOGI | PORTUGALI MM-ETAPP: Evans võitis ralli, Tänak punktikatse (75)

Autoralli MM-sarja hooaja neljanda etapi Portugalis võitis Toyota piloot Elfyn Evans. Mitu katsevõitu teeninud ja kindlal liidrikohal sõitnud Ott Tänak lõhkus laupäeva õhtul masina ning eestlane jättis päeva pooleli. Pühapäeval noppis Tänak maksimaalsed viis silma punktikatselt. Ralli käiguga saab tutvuda allolevas blogis.

„Me polnud siin kõige kiireimad, kuid olime kiired ja hoidusime probleemidest,“ rääkis karjääri neljanda MM-etapi võitnud Elfyn Evans ralli järel. Kui teised tipud maadlesid lõhkenud rehvide ja muude tehnilise probleemidega, siis britt suutis hädadest hoiduda.

Rahul oli ka Toyota tiimipealik Jari-Matti Latvala. „Ta on mitu korda väga napilt kaotanud, näiteks ka Horvaatias. Kuid ta on motiveeritud ja võitleb. Aga ta oli tervel nädalavahetusel väga stabiilne. Tänak võis olla kiirem, kuid rallidel peab finišisse jõudma,“ rääkis meie põhjanaaber.

Evansi kõrval astusid poodiumile Hyundai piloot Dani Sordo ja autoralli MM-sarja üldliider Sebastien Ogier. Ott Tänak oli kiireim punktikatsel, millest eest eestlane teenis viis silma.

„Ma pole autos end viimased 1,5 aastat nii hästi tundnud. Aga peame ootama järgmist korda,“ tunnistas Tänak, et masinal oli kiirust ja seis suures plaanis on paljulubav.

Portugali ralli 10 parimat

Punktikatse tulemused

MM-sarja üldseis peale Portugali rallit

1. Sebastien Ogier (Toyota) 79 punkti
2. Elfyn Evans (Toyota) 77
3. Thierry Neuville (Hyundai) 57
4. Ott Tänak (Hyundai) 45
5. Kalle Rovanperä (Toyota) 41
6. Takamoto Katsuta (Toyota) 36

Tootjate arvestus

1. Toyota 183 punkti
2. Hyundai 146
3. M-Sport: 64

WRC-hooaeg jätkub kahe nädala pärast toimuva Sardiinia ralliga.

15:20

Evans punktikatsel riske ei võtnud, kui sai 10,6 sekundilise kaotusega viienda koha. MM-sarja üldkokkuvõttes jääb ta Ogier'le alla vaid kahe punktiga, kuid Sardiinias peab prantslane teistele teed puhastama.

„Hea tunne. Me polnud siin kõige kiiremaid, kuid olime kiired ja hoidusime probleemidest,“ rääkis karjääri neljanda MM-etapi võitnud Evans. „See tuli heal ajal.“

15:15

Ainsa Hyundai WRC-masinaga üldarvestuses suurde konkurentsi jäänud Sordo kruiisis punktikatse rahulikult läbi ja kaotas Tänakule 12,7 sekundiga. Hispaanlane sai rallil teise positsiooni - ühest küljest suur õnnestumine, teisalt näitas Evans talle täna kohe kätte. „Olen väga õnnelik, et tagasitulles sain teise koha. Loomulikult olen pettunud, et Evansit kätte ei saanud, kuid ta oli kiirem,“ nentis Sordo.

15:12

Ogier'lt aeg 6.32,6 ehk prantslane jäi kahe Hyundai taha, kuid edestas Rovanperä. „Ausalt öeldes tahtsin võtta maksimumi. Keegi ei taha Sardiinias esimesena alustada, eks näis, mis saab,“ tõdes Ogier, et tema taktikamänge ei teinud, et Sardiinas paremat stardikohta saada. „Polnud meeldiv nädalavahetus, kuid paremat (kohta) olnuks keeruline loota.“

15:08

Katsutal kogunes eestlasele kaotust 11,1 sekundit, kuid jaapanlane sai tiimilt aplausi. Eelneval kolmel rallil kuuendana lõpetanud Katsuta tegi niisamuti elu parima võistluse, kui lõpetas neljandana. „See oli kindlasti samm edasi. See polnud poodiumiks piisav, kuid vaatame järgmistel rallidel,“ sõnas ta finišis. Natuke oli tunne, et jaapanlane soovinuks pühapäevalgi vajutada, aga pidi end tagasi hoidma.

15:03

Greensmith jäi punktikatsel Tänakule alla 14 sekundiga, aga britt lõpetas ralli karjääri parima viienda kohaga. „Tulevik näib helge. Nädalavahetus oli positiivne, olen väga rahul,“ säras 24aastane M-Spordi piloot.

15:00

Fourmaux kaotas Tänakule 19,5 sekundit, kuid prantslasele oli see ka üks esimesi kruusarallisid WRC-masinas. „Ma ei tea, väike aimdus on,“ ei tahtnud prantslane öelda, millal ta taas WRC-auto enda hoolde saab. „Ma ei soovinud (punkti)katsel vajutada. Ausalt öeldes oli hea nädalavahetus, õppisin väga palju masinat tundma. Aitäh M-Spordile!“

14:57

Vägev! Tänak lausa lendas rajal ning oli finišis ajaga 6.27,2 ehk 1,6 sekundit kiirem kui Neuville. Pole kahtlustki, et terve tehnikaga oleks Tänak Portugali ralli kinni pannud. Kuid rallis kahjuks oleksid ei loe ning eestlane peab leppima silmadega punktikatselt.

Kas võimas aeg tuli tänu sellele, et sul polnud kaasas varurehve?„Ma ei tea, kust vahe tuli. Hea tunne oli taas eilset kiirust näidata,“ lausus Tänak. „Ma pole autos end viimased 1,5 aastat nii hästi tundnud. Aga peame ootama järgmist korda.“

14:51

Rovenperä kaotas Neuvillele 5,3 sekundit. „Mul pole nädalavahetuse kohta midagi ilusat öelda. Väga keeruline, eile oli tehnilised probleemid ja kadusid punktivõimalused. Täna sõitsin nagu mu vanaema, kuigi usun, et isegi tema olnuks kiirem,“ võttis noor Soome äss oma Portugali ralli kokku.

14:48

Neuville vajutas aja 6.28,8! Tänase Fafe esimese läbimise võitis niisamuti Thierry, kuid siis oli aeg üle kümne sekundi aeglasem. „Ma ei tea, ma rohkemat ei suuda. Võib-olla auto liikus liiga palju, kuid üritasin rütmi hoida. Usun, et see oli hea aeg ja oli efektiivne sõit,“ rääkis belglane finišis. Tundub Neuvillelt vägev avaldus punktikatse võiduks.

14:44

Esapekka Lappi finišeeris ajaga 6.52,1, mis oli lausa 4,6 sekundit kiirem kui Östbergi tulemus. Ka kokkuvõttes oli ta edu järgnevate ees ligi kaks minutit. „Oli tugev ralli ja meie tiim tegi imelist tööd, meil polnud autoga probleeme. Sellisel karmil rallil on see vägev,“ ütles ilmselgelt rahulolev soomlane, kellelt uuriti, millal teda taas stardijoonel näeme. „Ma tõesti ei tea, peame mõtlema.“

14:40

WRC-masina rooli naamist ootav Teemu Suninen kaotas punktikatsel Östbergile 3,5 sekundiga. Kuid soomlane noppis WRC2 klassis kokkuvõttes teise koha,. „Tulemus on tõesti hea. Ralli oli hea, kuigi tänane päev oli üsna raske. Olen õnnelik, et jäime ellu ja tõin masina koju. Oleme kohaga rahul,“ lausus Suninen, kes Sardiinias saab tagumiku alla taas M-Spordi WRC-püssi.

14:36

Mads Östberg vajutas uue põhja ajaga 6.56,7. „Me ei andnud alla, vajutasime lõpuni ja katsetasime erinevaid seadeid. Teame, et Sardiinia on ukse taga ja meil on nädal valmistumiseks. Meil on väga palju, millele mõelda. Aga olen oma sõiduga rahul, kuid muidugi olid rehvipurunemised väga suured pettumused,“ rääkis norralane.

14:33

Grjazin kaotas punktikatsel Solbergile täpselt viie sekundiga, kuid ralli kokkuvõttes jäi 14,9 sekundiga rootlase ette ja teenis üldarvestuses ühe silma. „Tänan korraldajaid ja tiimi,“ rääkis venelane,. „Olen väga rahul, et finišisse jõudsin. Sellel katsel hoidsin ennast, kuid enda lõbustuseks tegin suuri hüppeid. Aga sõitsime turvaliselt ja ma väga ei vajutanud.“

14:29

Solberg finišis ajaga 7.01,7. Kui taganttulijad tulevad turvaliselt läbi siis saab rootslane üldarvestuses 11. ja WRC2 klassis viienda koha.

Suures plaanis oli Portugali ralli Solbergile pettumus, sest WRC2 arvestuses ta soomlaste Lappi ja Sunineni tempos ei püsinud. Lisaks kaotas ta minuti, kui suretas teisel päeval kurvis Hyundai välja ja see ei käivitunud.

„See oli väga keeruline ralli. Mul oli väga palju õppida, sest olin uue masinaga kruusal. Nädalavahetuse jooksul läksime paremaks ja paaril katsel olime kiired. Kuid polnud lihtne nädalavahetus. Täna võtsin väga rahulikult, kui hoidsin selleks katseks rehve, kuid need läksid juba ammu. Mitmed kurvid läksid pikaks,“ rääkis Solberg, kes kiitis viimase katse hüppeid. Meest näeb stardis vähem kui 2 nädala pärast Sardiinias, kui ta saab enda hoolde WRC auto.

14:18

Eilsed Tänaku ja Rovanperä tehnikaprobleemid panid pühapäevasele võitluspäevale korraliku põntsu, sest suures pildis on kohad jagatud ning korralikku andmist pole pole täna veel näinud. Loodetavasti kompenseerib selle äge punktikatse.

Kui Lapimaal mahtus esikolmik 19,8 ja Horvaatias 8,1 sekundi sisse, siis Portugalis jääb Sordo Evansist maha 22 ning Ogier ligi pooleteist minutiga.

13:42

Punktikatse telepilti mahuvad 14 meest. Otsa teevad lahti viis R5 masinat, kellest esimesena startiv Oliver Solberg on kokkuvõttes 11. ehk esimesena punktidelt väljas. Eks näis, kas rootslane läheb hullu ajama, sest tema ees olev Grjazin on 20 sekundi kaugusel.

Punktikatse stardilist: Solberg, Grjazin, Östberg, Suninen, Lappi, Neuville, Rovanperä, Tänak, Fourmaux, Greensmith, Katsuta, Ogier, Sordo ja Evans.

Tegelikult võivad taktikamänge teha ka Ogier ja Evans. Virtuaalselt on mõlemal 76 punkti ehk punktikatsel rohkem silmi teeniv sõitja stardib Sardiinias esikohalt. Kuid aeglasel kruusarallil tähendaks see teisele tee lahti ajamist, mistap võib teine koht olla väärtuslikum kui Portugalis ühe-kahe punkti võtmine. Kui kumbki mees punktidele ei jõua või nad lõpetavad sama ajaga, siis alustab Itaalia esikohalt Ogier, kes on tänavu võitnud juba 2 MM-etappi.

Kindlasti lähevad punktikatsel paugutama Tänak, Neuville ja Rovanperä, kellele on see ainus võimalus midagigi Portugalist näppude vahele saada.

12:36

Ehkki Evans juhtis rallit enam kui 20 sekundiga, siis britt jalga sirgeks ei lasknud… Toyota piloot sõitis aja 6.03,7, mis oli prantslase näidatust 4 sekundit kiirem.

Eelviimane kiiruskatse:

Kokkuvõttes:

12:33

Fourmaux kiiruskatsevõit on päris lähedal, sest järgmised kolm meest jäid prantslasele alla. Kõige napimalt Sordo, kes kaotas vaid 0,2 sekundiga. M-Spordi sõitja väikese peo võib ära rikkuda vaid ralli üldliider Elfyn Evans.

12:22

Fourmaux sõitis aja 6.07,7. Kas noor prantslane võtab kiiruskatse võidu? Rovanperä kaotas talle 4,7 sekundiga, Hyundai mehed Neuville ja Tänak poole minutiga. Ja ega järgnevatel meestel pole ka mõtet gaasi põhja vajutada, sest päeva olulisema katse eel pole vaja riske võtta.

12:17

Kui Neuville punktikatse peaproovis ehk Fafe kiiruskatsel vajutas ning võttis kindla võidu, siis Felgueirase läbimise tegi belglane taas autopiloodiga, kui kaotab parimatele pool minutit. Huvitav, kas Thierry selline skeemitamine toob punktikatsel edu.

Loe rohkem