KUUES DOPINGUPÕRUJA: Selle MM-kulla, mille üle Virpi Kuitunen siin rõõmustab, võib ta esialgu endale pidada. Lisa pole lähiajal võimalik hankida.Foto: Jarek Jõepera
Sport: Värsked spordiuudised Eestist ja välismaalt
7. märts 2001, 00:00

Kuitunen kukkus kuuendana

Kuuendaks Lahti MMi dopingukontrollis vahele jäänud suusatajaks osutus ootuspäraselt Virpi Kuitunen. Ka Harri Kirvesniemi, Mika Myllylä ja Milla Jauho B-proov osutus positiivseks.

Helsingi dopingulabor alustas Rahvusvahelise Antidopingu Agentuuri 22. veebruari üllatustesti B-proovide uurimist esmaspäeval. Eile teavitas labor tulemustest Rahvusvahelist Suusaliitu (FIS) ja too omakorda kell 18.28 Soome Suusaliitu. Kõik proovid tunnistasid plasmaekspandri Hemohes kasutamise jälgi.

Kuitunen ja Jauho püsivad varjus

Nagu teatemeeskond loovutas MM-kullad, nii peab Soome naiskond tagastama hõbemedalid. Need lähevad Norrale, pronksid Itaaliale. Kuitunen saab ilmselt kaheaastase võistluskeelu, kuid tagaajamiskulla võib esialgu endale pidada - pärast seda ala testiti ta puhtaks.

Kuituneni ja Jauho ühine asjaajaja teatas eile, et esialgu jagavad hoolealused selgitusi vaid FISile. Võimalik, et nad üritavad, nagu Jauho varasemas intervjuus, end ohvritena esitada.

Naiskonnakaaslased eesotsas Kaisa Varisega kinnitasid Espoos Fischeri maaletoojat külastades, et pole dopingut pruukinud. Kuivõrd peatreener Kari-Pekka Kyrö juhendab Varist isiklikult, oli lehemeestel muidugi küsimusi.

“Me pole Kyröga iial dopingust rääkinud,” vastas Varis. “Töösuhe on olnud hea.” Kas töösuhe ka jätkub, ei osanud Varis veel öelda.

Peatreener Kyrö arvas, et hirmutavad niisama

Eelmisel nädalal ütles Kyrö, et Soome suusatajad tutvusid plasmaekspandriga kaks talve tagasi.

Nüüd on ta täpsustanud, et vahelejäänute seas leidus ka neid, kes tegid algust koondise Lahti-laagris, mis eelnes Otepää MK-etapile ja MMile. Kui arvestada, et mehed olid naiste dopingupõrumisest selgelt üllatunud, võisidki Kuitunen ja Jauho olla viimased liitujad.

Kuulates ilkumist dopinguga vahele jäänute taustajõudude vaimse seisundi üle, ütles Kyro, et kuulnud küll MMi eelpäeval plasmaekspandri testimisest, kuid uskunud, et dopingukütid tahavad suusatajaid pigem hirmutada.

Varustusetarnija nõuab suusaliidult hüvitist

Fischeri suuski ja Swixi keppe Soome toov firma Patrol Oy nõuab suusaliidult hüvitist. Tegevjuht Peder Plantingi sõnul käib jutt 50 000 margast. Fischeritel suusatasid Janne Immonen ja Jauho, ent Plantingi sõnul plaanivad rahanõuet teisedki tarnijad.

Immonenilt on varustus juba tagasi küsitud. “Kui Milla B-näide on positiivne, küsime ka temalt,” lubas Planting. “Me isegi ei müü seda neile.”

Plantingi meelest peaks ametist lahkuma nii suusaliidu palgaline kui ühiskondlik juhtkond. Ta pahandas: “Kogu dopinguskandaali jooksul pole meid asjadega kursis hoitud, aga raha kõlbab nendele küll!”

Üleskutset jõudis eile järgida peasekretär Esa Klinga, kes on vandunud, et ei teadnud dopinguasjadest midagi. Samas on ajakirjandus leidnud, et Klinga võiks süütust tõestada, nõudes Kyrölt ja dopingusportlastelt hüvitist.

Kuituneni ütlemisi

“Öelnuks keegi aasta eest, et tulen jälituses maailmameistriks, naernuks ta välja.”

“Mil moel oled aastaga sellise arenguhüppeni jõudnud?”

“Üllatan teid: olen treeninud rohkem ja paremini. Olen teinud kõike paremini, elanud õigemal viisil.”

“Kuidas Jari Isometsä dopinguskandaal sinu esinemisi mõjutas?”

“Mõtlesin kogu päeva vaid oma võistlusest, ei millestki muust.”

“Kas sa ei karda, et sinugi medal võidakse ära võtta?”

“Lõbus küsimus! Vabandust, me oleme Jariga kaks erinevat inimest.”

SL Õhtuleht, 19. veebruar

Heiskanen hankis EPO-t Eestist

Viis aastat tagasi üllatuslikult Soome meistriks tulnud ja tänaseks suusatamisest loobunud Sami Heiskanen tunnistas esimese soomlasena vere hemoglobiinitaset tõstva hormooni EPO tarvitamist. EPO on just see aine, mida Hemohes peita aitab.

Heiskanen väitis televisioonis, et hankis EPO-t Eesti apteegist rohumüüja rahahimu kasutades. Ta kinnitas, et teda tol ajal Soome B-koondises juhendanud Kari-Pekka Kyrö polnud asjast otseti teadlik, võis ehk aimata.

Myllylä vabandas ja jättis spordi

Eelmisel MMil kolm kulda võitnud Mika Myllylä vabandas asjaajaja vahendusel avalikkuseni toodud “testamendis” Soome rahva ees ja teatas, et loobub suusatamisest.

Myllylä viibib kodus Haapajärvil. Asjaajaja Antti Vainio sõnul on ta masendunud ega nõustu sel nädalal veel avalikkuse ette ilmuma - varem oli teatatud kolmapäevasest pressikonverentsist.

Isometsä selgitas valede tagamaad

MMil esimesena dopingukontrollis põrunud Jari Isometsä andis MTV 3s selgitusi, miks ta Lahtis pressikonverentsil valetas. Isometsä üritanud treenereid, alaliitu ja teisi suusatajaid säästa.

Peatreener Kyrö oli kohe nõustunud koos Isometsäga süüpinki istuma, kuid jutuajamistes otsustati teisiti. “Keegi ei sundinud mind, ent kui Kyrö tunnistanuks oma tegevust, poleks keegi ju uskunud, et ma olin ainus,” põhjendas Isometsä. Ta möönis, et sai suusaliidult lubaduse tema edasise elu korraldamisel appi tulla.

Isometsä sõnul olid meessuusatajad üksteise dopingutarvitamisega kursis, kuid naiste vahelejäämine üllatanud tedagi.