Max Verstappen (esiplaanil).

Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
23. mai 2021, 17:45

Verstappen võitis draamat täis Monaco GP ja tõusis üldarvestuses liidriks (2)

Vormel 1 sarja Monaco etapi võitis Max Verstappen, kes tõusis ühtlasi üldarvestuses liidriks. Tiitlikaitsja Lewis Hamilton pidi seitsmenda kohaga leppima ning langes teiseks. Märksa halvemini läks aga kvalifikatsioonis parima aja sõitnud Charles Leclercil, kes ei saanud startigi tulla, ja Valtteri Bottasel, kelle sõidu rikkus boksipeatuses juhtunud äpardus.

Esmalt pidanuks etappi parimalt positsioonilt alustama Leclerc, ent Ferrari piloot oli teinud kvalifikatsiooni lõpus avarii ning vahetult enne starti selgus, et ta peab sõidust sootuks kõrvale jääma.

Seega sai parima stardipositsiooni kvalifikatsioonis teise aja välja sõitnud Verstappen (Red Bull). Hollandlasel kulges erinevalt konkurentidest sõit probleemideta, ta juhtis algusest lõpuni ning võitis oma karjääri esimese Monaco GP.

„Siin on nii eriline võita. See on minu esimene poodiumikoht [Monacos]. Siin tuleb olla keskendunud. Kunagi ei tea, mis juhtuda võib, kuid kõige olulisem on rehvide säästmine. Teised läksid [boksipeatusesse] varem, mis tegi mulle olukorra kergemaks,“ vahendas Verstappeni võidujärgseid kommentaare The Guardian.

Teise koha sai Ferrari piloot Carlos Sainz, kolmandaks tuli Lando Norris (McLaren), kes suutis Sergio Perezi (Red Bull) enda selja taga hoida.

Kuuendalt stardikohalt sõitu alustanud Hamilton (Mercedes) langes pärast esimest boksipeatust kaheksandaks, kuid suutis pärast tiimikaaslase Valtteri Bottase äpradust seitsmendaks tõusta. Pierre Gaslyst ta siiski mööduda ei suutnud ja pidigi seitsmenda kohaga leppima. Enne lõppu käis britt veel kord boksis ning pisikese lohutusena õnnestus tal seejärel kiireima ringiaja eest ühe punkti teenida.

Bottas oli tegemas tublit sõitu, püsides alguses Verstappeni järel teisel kohal. Pärast 30. ringi käis ta boksipeatuses, kus mehaanikud said hakkama suure prohmakaga. Nimelt ei saanud nad Mercedese piloodi paremat esiratast alt ära. Nad pusisid küll ligi minuti, kuid tulutult ja lõpuks pidi soomlane katkestama.

Uueks sarja üldliidriks kerkis Verstappen, kes on viie etapiga kogunud 105 punkti. Sel hooajal esmakordselt poodiumilt välja jäänud Hamilton on nüüd 101 silmaga teine. Norris (56) möödus Bottasest (47). Perez on 44 punktiga viies, Leclercil on kuuendana koos 40 silma.

Enne sõitu:

Leclerc pani ajasõidule ootamatu punkti, kui sõitis 18 sekundit enne selle päädimist seina ja rajal lehvitati punaseid lippe. See ei meeldinud kiirel ringil olnud Max Verstappenile. „T**a küll, t**a küll,“ ütles Red Bulli piloot raadiosides. „T**a, see olnuks kuradima kiire ring. T***stunud p**k.“

Verstappen ei pea siiski liialt kurvastama, sest ta sai 0,230 sekundilise kaotusega teise koha. Tema põhikonkurent Hamilton alustab alles seitsmendalt positsioonilt. Nende vahele mahuvad Valtteri Bottas (Mercedes), Carlos Sainz (Ferrari), Lando Norris (McLaren) ja Pierre Gasly (AlphaTauri).

Leclerc noppis karjääri kaheksanda ajasõidu võidu, viimati alustas Ferrari võistlust esikohalt 2019. aasta Mehhiko GP-l. Sealjuures oli peale kvalifikatsiooni oht, et ta lõhkus avariis oma masina kere või käigukasti, mille vahetamise korral oleks Leclerc kukutatud stardinimekirjas madalamale. Kuid hommikuse seisuga jäi sõitja vormel piisavalt terveks.

MM-sarja juhib Lewis Hamilton, kellel on koos 94 punkti. Verstappen kaotab talle 14 ja Bottas 47 silmaga.

17:51

Esikümme:

17:44

Red Bulli piloodi karjääri esimene võit Monacos. Teisena lõpetas Sainz ja Norris tuli kolmandaks. Perez pidi siiski neljanda kohaga leppima.

17:43

Verstappen võitis!

17:38

75/78: Verstappen liigub kindla võidu suunas ja Sainz saab arvatavasti teise koha. Norrise ja Perezi vahel käib võitlus viimase poodiumikoha nimel, ent paistab, et Briti piloodil õnnestub oma positsiooni lõpuni hoida.

17:35

Hamilton käis mõned ringid varem teist korda boksipeatuses ning hakkab püüdma kiireimat ringiaega.

17:34

72/78: Seni on Norris suutnud Perezi oma selja taga hoida. Lõpuni pole enam palju jäänud.

17:30
17:22

62/78: Verstappen on jätkuvalt liider. Ta edu Sainzi ees on üle viie sekundi, kolmandal kohal olev Norris kaotab talle juba 18 sekundiga. Hamilton püsib seitsmendal kohal.

17:11

Monaco GP on kohale meelitanud ka teisi sporditähti:

17:09

52/78: Seitsmendal kohal Hamiltonil ei õnnestu endiselt Gaslyst mööda pääseda. Verstappen on liider, järgnevad Sainz, Norris, Perez ja Vettel.

17:09

Sellisel juhul oleks Verstappenil etapi järel koos 105 ning Hamiltonil 100 punkti.

17:08

51/78: Verstappen liigub võidu suunas. Kui Red Bulli piloot peaks esimesena lõpetama ja Hamilton ei suuda enamat seitsmendast kohaks, siis tõuseks ta uueks liidriks.

17:06

Tõepoolest.

17:05
17:00

43/78: Verstappenil on kõik hästi läinud ja ta jätkab liidrina. Talle järgnevad Sainz, Norris, Perez, Vettel, Gasly ja Hamilton.

16:50
16:49

36/78: esikaheksa: 1. Verstappen, 2. Sainz, 3. Norris, 4. Perez, 5. Vettel, 6. Gasly, 7. Hamilton, 8. Ocon

16:48

Eelmisel hooajal üldarvestuses teise koha saanud Bottasel pole tänavune hooaeg nii hästi läinud. Neljast etapist kolmel sai ta kolmanda koha, korra pidi katkestama. Nüüd jääb ta taas punktideta.

16:46
16:46

Bottas hoidis enne boksipeatust teist kohta…See on küll soomlasele valus hoop.

Loe rohkem