Viimati toimus kergejõustiku rahvusvaheline tiitlivõistlus Eestis 2015. aastal, kui korraldati U23 vanuseklassi EM. Toonasel võistlusel võitis Janek Õiglane (keskel) kümnevõistluses pronksmedali.

Foto: Arno Saar
Spordivaria
27. mai 2021, 15:33

Kergejõustiku U20 EMi toimumine Tallinnas sai valitsuselt eriloa

Valitsuse liikmed arutasid tänasel kabinetinõupidamisel nelja spordiürituse korraldamist. Valitsuse toetuse said 15.-18. juulini toimuvad U20 Euroopa meistrivõistlused kergejõustikus ja 7.-8. augustini toimuvad triatlonivõistlused IRONMAN Tallinn. Valitsus arvas suure ühiskondliku huviga ürituseks ka Eesti Spordiselts Kalev võimlemispeo „Kingitus“ ning Võhandu Maratoni. Need üritused tohivad toimuda juhul, kui korraldajad jõuavad terviseametiga kokkuleppele koroonaviiruse nakkusohu maandamise meetmetes.

U20 Euroopa kergejõustiku meistrivõistlused

Eesti Kergejõustikuliit on saanud U20 Euroopa meistrivõistluste korraldamise õiguse, võistlused on planeeritud Tallinnas 15.-18 juulini Kadrioru staadionil. Eestisse oodatakse 48 riigi võistlejaid ja nende taustajõude. Koos osalejatega on võistlusega seotud ligi 1900 inimest.

Võistluste korraldamiseks koostab Eesti Kergejõustikuliit koostöös Euroopa Kergejõustikuliiduga riskide maandamise plaani. Selle koostamisel tehakse koostööd tervisametiga. Tegemist on olulise sportlikkult kõrgetasemelise olümpiamängude kavasse kuuluva spordialaga, mille edukas korraldamine annab head eeldused tuua Eestisse ka järgmistel aastatel rahvusvahelisi tiitlivõistlusi.

„Noorte vanuserühmadele on rahvusvaheliste võistluste toimumine eriti oluline. Suurvõistlused sütitavad pikka aega piirangute tingimustes treeninud noortes kirge ja aitavad säilitada nende motivatsiooni tipptasemel sporti teha. Eesti publikule on need võistlused võimalus näha sportlasi, kes tulevikus ka täiskasvanute tiitlivõistlustel meeldejäävaid spordiemotsioone hakkavad pakkuma. Sedavõrd kõrgetasemeliste võistluste võõrustamiseks ei teki just tihti võimalust,“ sõnas Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi pressiteate vahendusel.

Tema sõnul on U20 võistlusele osalejate eelregistreerimine toimunud ja selle põhjal võib öelda, et huvi on oodatust suurem. „Esmaseid registreerujaid on 10 protsenti rohkem kui tavaliselt selle vanusegrupi sportlaste puhul. See näitab, kui oluline on võistlusvõimalus noorte kergejõustiklaste jaoks kõikjal Euroopas. Paljud võistlused on olnud pikka aega ootel või ära jäänud, mistõttu täname Eesti valitsust loa eest üle pika aja tiitlivõistlusi kohalikule staadionile tuua,“ lisas Teigamägi.

Kergejõustikuliit on esitanud valitsusele taotluse korraldada suvel Tallinnas Kadrioru staadionil ka U23 vanuseklassi kergejõustiku Euroopa meistrivõistlusi.

„Algselt Norras, Bergenis toimuma pidanud alla 23-aastaste kergejõustiku Euroopa meistrivõistlused tühistati COVID-19st tingitud piirangute tõttu. Andsime omalt poolt Euroopa Kergejõustikuliidule märku, et oleme valmis võistlust 8.-11. juulil Tallinnas võõrustama. Täna kinnitas Euroopa Kergejõustikuliit, et näeb Tallinnat hea meelega U23 EM-i korralduslinnana,“ ütles Eesti Kergejõustikuliidu president Erich Teigamägi.

Tema sõnul on eestlased U23 võistluse korraldamiseks heas positsioonis, kuna nädal hiljem, 15.-18. juulil, peaks Tallinnas Kadrioru Staadionil toimuma U20 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlused. „Meil oli unikaalne võimalus kiiresti reageerida ning tänu tugevale valmisolekule mõlemad võistlused edukalt ja turvaliselt järjest korraldada. Ka meie korralduse partnerid ja Tallinna hotellid on väljakutseks valmis,” sõnas Teigamägi.

Triatlonivõistlused IRONMAN

Triatlonivõistlused IRONMAN Tallinn ja IRONMAN 70.3 on planeeritud toimuma Tallinnas 7.–8. augustini. IRONMAN Tallinn on Hawaiil toimuvate IRONMAN-i maailmameistrivõistluste kvalifikatsioonivõistlus ja IRONMAN 70.3 Tallinn on 2022. aastal Uus-Meremaal toimuvate IRONMAN 70.3 maailmameistrivõistluste kvalifikatsioonivõistlus. Võistluste korraldamiseks teevad IRONMAN Tallinna korraldajad koostöös IRONMAN Group`i ja terviseametiga riskide maandamise plaani. Korraldajatel on COVID-19 tingimustes võistluste korraldamise kogemus eelmisest aastast, kui kõikidel võistlustel osales kokku 1964 sportlast. Sel aastal oodatakse kahele distantsile kokku 4650 osalejat, kellest umbes 1200 on Eestist ja 3450 välismaalt. Võistlusel on oluline majanduslik mõju. 2019. aastal kulutasid välismaalt saabunud isikud Eestis kokku hinnanguliselt 4,2 miljonit eurot. 

Eesti Spordiselts Kalev võimlemispidu „Kingitus“

MTÜ Eesti Spordiselts Kalev soovib 4. juulil A. Le Coq Arenal korraldada traditsioonilise, iga viie aasta järel toimuva Eestimaa võimlemispeo. Pidu pealkirjaga „Kingitus“ toimuks sel aastal kuuendat korda. Osalejaid koos juhendajate ja korraldajate on kokku ligikaudu 2800, kes esindavad umbes 100 võimlemisrühma. Võimlemispidu on ette valmistatud alates 2019. aasta sügisest. Tegemist on olulise regulaarset liikumisharjumust kujundava sündmusega, sest osalejad on kavasid harjutanud juba 2020. aasta sügisest. Osalevad kõik vanuserühmad: beebid, lapsed, noored, täiskasvanud kui ka eakad.

Võhandu Maraton

MTÜ Spordiühing Ekstreempark soovib korraldada Lõuna-Eestis traditsioonilise Võhandu Maratoni 12. juunil. Tegemist on maailmas ühe tuntuima aerutamismaratoniga, mis sai alguse 2006. aastal. Maratoni ligi 100 kilomeetrine distants kulgeb mööda Võhandu jõge Võru- ja Põlvamaal. Korraldaja järgi tohib tänavu põhi distantsi stardiliinile tulla kuni 1500 paatkonda. Stardijoonele asumine on avatud kogu Tamula järve ranna ulatuses, Roosisaare sillast kuni Võlsi tee otsani ligikaudu 1,7 km pikkusel rannaalal.