Foto: TASS/Scanpix
Maailm
27. mai 2021, 19:04

LUKAŠENKA UDUJUTT: „pommiähvardus“ lennukile tuli alles pärast selle maanduma sundimist (27)

Valgevene võimude jutt Minskis maanduma sunnitud lennukist näib sama vettpidav kui vana sõel. Küll oli süüdi palestiinlaste terrorirühmitus Hamas, küll eurooplased.

Küllap üllatas selline süüdistus Hamasi, kellel oli äsja seljataga pingeline madistamine Iisraeli sõjaväega. Selline meetod polevat neile kombeks, vastasid nemad. Veelgi enam, nüüdseks selgub, et pommiähvardus, mis oli pardal viibinud ajakirjaniku ja tolle pruudi vahistamise operatsiooni ajendiks, tehti alles pärast lennuki maanduma sundimist.

Nimelt on Saksa ajalehe Der Spiegel ning Mihhail Hodorkovski keskuse Dosje käes e-kiri, mille väidetavalt just Palestiina rühmitus välja saatis. Lennujuhid Minskis teatasid Ryanairi pilootidele pommikahtlusest aga tervelt 27 minutit enne kurjakuulutava e-kirja laekumist lennujaama meiliaadressile.

Lisaks tegi Ryanairi juht Michael O’Leary märkuse, et kui pardal oli pommikahtlus, miks kästi lennukil maanduda reisijate terminali kõrval ja mitte mõne ohutumas, kaugemas kohas. Lukašenka väitis ka, et piloodid palusid kõigepealt maandumiseks luba Varssavi Chopini lennujaamalt, kes selle ära keelas, ent Poola lennujaam eitab seda.

Naljast kaugel on aga tõsiasi, et Valgevenes jätkub ajakirjanike represseerimine. Äsja tungisid julgeolekutöötajad Poolale kuuluva uudisteportaali Belsat ruumidesse ning korraldasid seal läbiotsimise. Telekanal ei ole Lukašenka režiimi alati diktaatorile meelepäraselt positiivses valguses näidanud. Möödunud nädalal otsisid politseinikud läbi sõltumatu väljaande Tut.by toimetajate kodud.