Chelsea mängijate võidurõõm.

Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
30. mai 2021, 00:56

Chelsea pani City lukku ja võitis klubi ajaloo teise meistrite liiga tiitli (3)

Londoni Chelsea alistas Portos toimunud jalgpalli meistrite liiga finaalis 1 : 0 Manchester City ja võitis klubi ajaloos teist korda selle trofee.

Kohtumise ainsa värava lõi 42. minutil sakslane Kai Havertz. Mason Mount andis talle keskväljalt filigraanse madala püstsöödu City kaitseliini vahele tekkinud tühimikku, Havertz suunas palli väravast välja tulnud Edersonist mööda ja lükkas selle tühja võrku.

Mängu iseloom oli lihtne. City valdas suurema osa ajast palli, kuid viiese kaitseliiniga Chelsea pani oma trahvikasti juures käigud nii hästi kinni, et Cityl ei tekkinudki mängu jooksul ühtki suurepärast väravavõimalust. Kokku suutis City teha seitse pealelööki, ent raamide vahele lendas neist vaid üks. Chelsea puurivaht Edouard Mendy sai sisuliselt vaba päeva.

Lisaks rünnakule oli City hädas ka pallikaotuste korral, sest Chelsea nõelas ülikiiresti ja -teravalt. Ühest sellisest kontrast tuli võiduvärav ning Christian Pulišicil avanes 73. minutil miljoni euro võimalus lüüa 2 : 0, ent ameeriklane suunas palli pisut mööda. Võitjad tegid kokku kaheksa pealelööki, millest kaks läksid raamide vahele, nii et ega Edersonilgi üleliia tööd polnud.

Mõlemad treenerid – Thomas Tuchel ja Pep Guardiola – said kasutada parimat võimalikku koosseisu, isegi mängueelse treeningu pooleli jätnud Ilkay Gündogan (City) tuli algrivistuses platsile. Tõsi, kohtumise ajal langes paar meest rivist: 39. minutil lõppes trauma tõttu Chelsea keskkaitsja Thiago Silva mäng, 60. minutil oli sunnitud lahkuma City poolkaitsja Kevin De Bruyne, kes põrkas Antonio Rüdigeriga nii õnnetult kokku, et sai ka sinise silma.

Kaotus tähendab, et Araabia Ühendemiraatidest pärit rikkad omanikud eesotsas šeik Mansouriga peavad maailma mainekaima klubiturniiri võitu veel ootama. Tänavu tehti vähemalt samm selle suunas edasi, sest City polnud varem finaaligi jõudnud. Chelsea võitis meistrite liiga esimest korda 2012. aasta kevadel, kui alistas penaltiseerias Müncheni Bayerni.

Pep Guardiola kaotusevalu.

Foto: Reuters / Scanpix

Chelsea peatreener Thomas Tuchel intervjuus BT Sportile: „Olin nii tänulik, et jõudsin teist korda [järjest] finaali. Seekord tundsin end teisiti. Olime kuidagi… Sa tunned, kui võit hiilib lähemale.

Mängijad olid otsustanud selle võita. Tahtsime olla Cityle pinnuks silmas. Julgustasime kõiki liinist välja astuma, olema vapper ja looma ohtlikke vasturünnakuid. See oli füüsiliselt raske mäng. Pidime üksteist aitama.“

Nii tähistas Thomas Tuchel 1 : 0 väravat.

Foto: Reuters / Scanpix

Võiduvärava autor Kai Havertz intervjuus BT Sportile: „See on imeline tunne. Ootasin seda pikalt ja nüüd on see tehtud. Olen selle momendi nimel 15 aastat rüganud ja olen nüüd meeletult õnnelik.“

Chelsea kaitsja Ben Chilwell intervjuus BT Sportile: „Võitlesime tohutult kõvasti. Teadsime, et mäng tuleb raske, aga võitlesime oma elude eest. Kujutlesime seda hetke, selle pärast ma Chelseasse tulingi.“

Chelsea poolkaitsja Mason Mount intervjuus BT Sportile: „Ma ei suuda seda sõnadesse panna, see on võimatu! Olen mänginud Chelseaga kahes finaalis ja need mõlemad kaotanud. See on valus. Minna meistrite liigas lõpuni välja… Ma ei oska seda sõnadesse panna, see on niivõrd eriline tegu.

City mängijad on tippude tipud, see oli üliraske matš. Saime ühe värava ja seejärel kaitsesime seda elu eest. See on uskumatu, mida võit meile tähendab. Teekond siia oli ääretult pikk.“

Mängu käigu kohta saab täpsemalt lugeda allolevast blogist.

Enne mängu:

Pep Guardiola CV-s on küll kaks meistrite liiga triumfi, kuid need pärinevad kümne ja rohkema aasta tagant FC Barcelona päevilt. Cityga polnud ta viie aasta jooksul varem finaaligi jõudnud. Maailma mainekaima klubiturniiri võit on aga see, mida Araabia Ühendemiraatidest pärit rikkad omanikud eesotsas šeik Mansouriga on jahtinud klubi ostmisest (2008) saati.

Chelsea miljardärist omanik Roman Abramovitš on korra, aastal 2012, saanud meistri liiga võitu nautida, kuid peatreener Thomas Tuchel mitte. Ta viis Pariisi Saint-Germaini mullu finaali, kuid kaotas seal 0 : 1 Müncheni Bayernile.

City ja Chelsea on tänavu kohtunud kolm korda: 3. jaanuaril Londonis toimunud liigamängu võitis City 3 : 1, 17. aprillil Wembleyl peetud karikavõistlustel võttis 1 : 0 võidu Chelsea, kes oli parem ka 8. mail Manchesteris toimunud liigamatšis (2 : 1).

Mõlemad peatreenerid saavad ilmselt kasutada parimat võimaliku koosseisu, ainuke küsimärk ripub City poolkaitsja Ilkay Gündogani kohal, kes jättis mängueelse treeningu pooleli ja lonkas platsilt minema.

23:58

KÕIK! Chelsea on meistrite liiga võitja hooajal 2020–21! Kes oleks seda sügisel arvanud?! Klubi teine, peatreener Thomas Tucheli karjääri esimene!

23:57

90+6. Mahrez pääses kastijoonelt lööma, aga imenapilt üle. Mendy oli juba põlvili ja olukorrast väljas.

23:51

Seitse lisaminutit! Täpselt nii palju on Cityl aega 0 : 1 pealt välja tulla.

23:48

Kolm minutit pluss lisa jäänud, ei paista kusagilt seda City väravat…

23:41

Cityl hakkab tasapisi väga kiireks minema, aga mängupilt pole eriti lubav…

23:40

80. min. Mason Mount välja, Mateo Kovacic sisse (Chelsea). Mount, meenutame, andis Kai Havertzile perfektse väravasöödu.

23:37

76. min. Sterling välja, Sergio Agüero tuleb oma lahkumismänguks platsile (City).

23:35

74. min. Sterling toob palli värava ette, aga Jesus ei saa kannaga pallile pihta. Pall jõudis küll ohtlikusse tsooni, aga korraliku löögini City ikkagi ei küündinud.

23:34

73. min. Pulišicil oli imeline võimalus Chelsea 2 : 0 juhtima viia, aga ameeriklane lööb pisut mööda. Järjekordne üliohtlik kontrarünnak, mille võttis üles Kai Havertz. City seevastu polegi veel midagi superohtlikku korraldanud…

23:29

Kevin De Bruyne mäng lõppes sinise silmaga.

Foto: Reuters / Scanpix
23:27

66. min. Timo Werner välja, Christian Pulišic sisse (Chelsea). Värskeid jalgu ette juurde.

23:25

64. min. Esimene vabatahtlik vahetus: Bernardo Silva välja, Fernandinho sisse (City).

23:23

60. min. City mehed nõudsid Sterlingu pealelöögi järel penaltit, sest nende arvates läks pall vastu Reece Jamesi kätt, aga peakohtunik ega VAR nii ei arvanud.

23:20

59. min. De Bruyne põrkas Rüdigeriga nii pahasti kokku, et ei saa mängu jätkata. Arstid tohterdasid lamavat belglast mitu minutit, enne kui Gabriel Jesus tema asemel platsile jooksis. De Bruyne võtab finaalist mälestuseks kaasa ka sinise silma. Pauk oli päris karm, aga vähemalt jalad võttis ta alla.

23:17

55. min. Teine poolaeg on alanud sarnases võtmes esimesega. City valdab palli ning viiese kaitseliiniga Chelsea ootab võimalust kiireks kontraks. Siiani pole kumbki midagi üleliia ohtlikku korraldanud.

23:06

Teine poolaeg algas!

23:01

Avapoolaja statistika:

City valdas küll 65% ajast palli, kuid tegi kõigest kolm pealelööki Chelsea viie vastu. Neist raamide vahele lendas vaid üks, Chelseal kaks.

Oli pigem võimalustevaene, ent samas hoogne ja huvitav poolaeg. Pep Guardiola peab vaheajal mingeid nuppe ümber tõstma, et Chelsea väravat tõsisemalt ohustama hakata.

22:56

Cesc Fabregasele meeldis ka Mounti väravasööt.

22:51

Poolaeg. Chelsea võidab selle 1 : 0. Minu hinnangul aus tulemus, sest City oli hädas nii rünnakul kui ka pallikaotuse korral oma kaitse organiseerimisega. Positsioonirünnakutest ei suutnud Chelsea suurt midagi luua, aga nende kontrad oli tõesti teravad. Ühest sellisest tuli ka senise kohtumise ainus värav.

22:47
Loe rohkem