EUROOPA PARIM KORVPALLIKLUBI: Anadolu Efesi mängijad võidukarikatega

Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
31. mai 2021, 00:02

EUROOPA PARIM KORVPALLIKLUBI: Anadolu Efes alistas Euroliiga finaalis Barcelona

Esmakordselt klubi ajaloos krooniti Euroliiga meistriks Istanbuli Anadolu Efes, kes alistas Kölnis toimunud finaalis 86 : 81 Barcelona. „Tegime mängu alguses palju vigu, aga siis leidsime rütmi. Ütlesin finaalturniiri eelsel pressikonverentsil, et (Shane) Larkin on liiga üks parimaid mehi ja täna ta tõi koos (Vasilije) Miciciga meile võidu,“ võttis Türgi klubi peatreener Ergin Ataman matši kokku.

Barcelona ja Efesi matši esimene poolaeg silmailu ei pakkunud, kui teise veerandi keskpaigaks olid tiimid kahepeale tabanud 17st kaugviskest vaid kaks. Nii said esimesel kümnel minutil särada keskmängijad, kui Barcelona tsenter Brandon Davies tõi 10 ja tema Efesis palliv ametikaaslane Sertac Sanli 8 punkti.

22 : 15 lõppenud esimese veerandi järel pääses Barcelona Leandro Bolmaro 2 + 1 rünnaku järel ette juba kümne silmaga, kuid see elu sulas kiiresti. Türgi sats vastas 19 : 4 spurdiga ning võitis poolaja 39 : 36. Sealjuures tabasid Efesi suurimad tähed Vasilije Micic ja Shane Larkin avapoolajal platsilt kahe peale vaid ühe viske.

Efesi juhendaja Ergin Ataman nentis poolajapausil antud intervjuus, et olenemata eduseisust ta polnud õnnelik. „Me ei suutnud soovitud strateegiat platsile panna. Kaitse on oluline, teisel veerandil see paranes ning saime jooksma ja kiirrünnakuid. See saab olema võti. Nad mängivad väga kontaktselt, me peame sellele vastama,“ leidis 55aastane peatreener.

Tema ametivend Šarunas Jasikevicius nahutas oma meeste kaitset, sest Larkin pääses vabaviskejoonele lausa üheksal korral ja sopsas sealt kõik visked. „Me peame kannatama ja kaitses vahetama. Meil oli mänguplaan, kuid sellest ei hoitud kinni. Tegime ka kaheksa pallikaotust. Aga sisuliselt nad said liiga palju vabaviskeid,“ võttis Barcelona loots esimesed 20 minutit kokku.

Kolmandal veerandil katalaanid kaitset korda ei saanud. Heasse hoogu läks Euroliiga põhihooaja parimaks mängijaks valitud Micic, kes sopsas kaugelt ja lähedalt ning tõi 11 silma. Efes käristas parimal juhul vahe 11 punktile, viimasele kümnele minutil mingi vastu seisult 65 : 58.

Kuid Efesi edu sulas viie minutiga. Nikola Mirotici kuue silma najal jõudis Barcelona 4.58 enne matsi lõppu 69 : 69 viigini. Aga lõpuks tegid ikkagi sotid selgeks Micic ja Larkin. Kui Barcelonal viimasel viiel minutil kaugvisked enam ei sopsanud, siis Micic tõi selle aja jooksul 10 ja Larkin 5 sanga. Tõsi, osa neist punktidest tulid viimasel minutil vabaviskejoonelt, kui Barcelona üritas vigade raiumisega mängu tagasi pääseda.

86 : 81 võidumängus jäi Micici arvele 25 punkti, 5 söötu ja kolm vaheltlõiget. Larkin toetas teda 21 ja Sanli 12 silmaga. Barcelona parimatena tõi Cory Higgins 23, Kyle Kuric 18, Brandon Davies 17 ja Nikola Mirotic 11 silma. Katalaanidel oli liimist lahti poolfinaalis viga saanud Nick Calathes, kes jäi 17 minutiga nullile. Väga suur polnud ka Pau Gasoli kasutegur, kes tõi kuraditosina minutiga ühe silma.

Efes on viimastel aastatel näidanud võimsat hoogu. 2019. aasta kevadel pääsesid nad Euroliigas finaali, kuid kaotasid seal 83 : 91 Moskva CSKA-le, möödunud kevadel olid nad kindlad põhihooaja liidrid, kuid koroonapandeemia pärast kohamänge ei peetud. Kolmandal katsel jõudis Türgi sats lõpuks sihini.

Eelmise hooaja järel oli Ataman meedias väga pahur, et lõppkohti välja ei mängitud. „Ütlesime, et tuleme tagasi, ja tulime! Tegime mängu alguses palju vigu, aga siis leidsime rütmi. Ütlesin finaalturniiri eelsel pressikonverentsil, et Larkin on liiga üks parimaid mehi ja täna ta tõi koos Miciciga meile võidu. Võitsime kaks tiitlit järjest, sellel aastal ja eelmisel,“ tegi joviaalne peatreener matši järel väikese torke Euroliiga juhtide suunal.

Efes oli poolfinaalis mängimas maha suurt edu, kui nad viimase veerandi eel juhtisid CSKA vastu 71 : 55, kuid Venemaa sats jõudis viimasel minutil silma kaugusele. Lõpuks võitsid türklased matši 89 : 86.

Finaali kõige väärtuslikumaks mängijaks valitud Micic tunnistas, et tegi reedest omad järeldused. „Õppisin, et pean mängudes midagi ka lõppudeks jätma. Tegin toona väsimuse pärast palju vigu. Täna mängisin targemalt, Larkin aitas mind esimesel poolajal. Olen väga õnnelik!“ rõõmustas selle hooaja suurim täht.