Foto: Envato Elements
Sisuturundus
2. juuni 2021, 14:40

Kuhu investeerida Balti börsidel?

Nagu mujalgi maailmas toimetavad ka Balti börsidel professionaalsed analüütikud, kes kohalikke ettevõtteid katavad ehk avaldavad ettevõtte arengul pidevalt silma peal hoides analüüse ja annavad soovitusi, kas aktsiaid osta, edasi hoida või hoopis müüa. Mida LHV analüütikud täna osta soovitavad?

LHV katab praegu 21 Balti börsi ettevõtet, mille kohta kajastatakse ülevaateid Balti analüüside teenusena. Kuigi aktsiate hinnad on käesoleval aastal kiiresti tõusnud, eriti Tallinna börsil, näeb LHV tõusupotentsiaali nii mõnegi Leedu ettevõtte puhul.

Ligitõmbava hinnaga aktsiad Leedust

Maikuu lõpu seisuga näevad LHV analüütikud suurimat tõusupotentsiaali Leedu nafta- ja LNG terminale käitaval Klaipedos naftal, mis investorile on tihtipeale atraktiivne eelkõige kopsakate dividendide poolest. Ettevõte maksab enamiku oma kasumist välja dividendidena, tehes ettevõttest ühe Balti börsi suurima dividendimaksja. LHV antud õiglase väärtuse vahemik Klaipedos nafta aktsia kohta on 0,45–0,55 eurot, mistõttu on Klaipedos nafta analüütikute hinnangul praegu Balti börsil kõige rohkem alahinnatud aktsia.

Suurel määral alla oma õiglase väärtuse vahemiku, 6,0–6,5 eurot aktsia kohta, kaupleb ka Balti riikide suurim reisikorraldaja Novaturas. Kuigi ettevõtte tulemused on pandeemia tõttu kõvasti kahjustada saanud, usuvad analüütikud, et Novaturase tegevus taastub kiiresti tänu vaktsineerimisprotsessile ja puhkusesihtkohtade avamisele.

Ostusoovitus kehtib kahele teiselegi tarbimisega seotud ettevõttele: naiste pesutootjale Silvano Fashion Groupile, mille õiglase väärtuse vahemikuks on LHV analüütikud hinnanud 1,9–2,1 eurot ning Balti riikide juhtivale moekaupade (nt Zara kaubamärgi) jaemüügiga tegelevale Aprangale, õiglase väärtuse vahemikuga 2,35–2,55 eurot. Kuigi pandeemia tõi nende ettevõtete aktsiate hindu oluliselt alla, ei ole pikaajalised väljavaated analüütikute hinnangul muutunud.

Käesolevat artikkel kajastab LHV Balti analüüside teenuse pakutavaid ülevaateid. Artikli eesmärk on informatiivne ning see ei ole mõeldud investeerimissoovitusena. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu põhjalikult riskide ja asjakohase informatsiooniga ning pea nõu asjatundjaga.