Foto: Envato Elements
Sisuturundus
15. juuli 2021, 10:22

Kuhu investeerivad PIK-i kliendid oma pensioniraha?

Mai lõpu seisuga on kõige populaarsem pensioni investeerimiskonto (PIK) just LHV oma, mille turuosa oli koguni 78%. Artiklis toome välja kõige populaarsemad väärtpaberid, kuhu LHV PIK-i kliendid soovivad oma pensioniraha automaatselt investeerida.

LHV PIK-il ise investeerides on võimalik kasutada lisaks tavalistele väärtpaberitehingutele ka automaatse investeerimise võimalust. Otsustades automaatse investeerimise kasuks, valid sina kliendina, kuhu sa oma raha tahad investeerida ning LHV teeb investeeringud sinu eest automaatselt.

Populaarseimad investeerimisideed LHV klientide automaatse investeerimise valikutest:

1.     iShares Core S&P 500 UCITS ETF

2.     iShares NASDAQ-100 UCITS ETF

3.     Tesla Motors

4.     Vanguard FTSE All-World UCITS ETF

5.     XBT Provider Bitcoin Tracker Euro

6.     LHV Group

7.     XBT Provider Ether Tracker Euro

8.     Apple

9.     iShares Global Clean Energy UCITS ETF

10.  iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF

11.  iShares Automation & Robotics UCITS ETF

12.  Amazon

Nii nagu ka LHV kasvukontol, on LHV PIK-il populaarseim valik USA 500 suurimat ettevõtet koondav indeksfond iShares Core S&P 500 UCITS ETF. Fond on eelistatuim eelkõige tänu selle laiapõhjalisusele ning ajaloolisele tootlusele, mis sõltuvalt mõõtmise alustamise hetkest on olnud keskmiselt 8–10% aastas.

Sellele järgneb viimasel aastakümnel võidukäiku teinud iShares NASDAQ-100 UCITS ETF, mis koondab endas sada suurimat USA tehnoloogiaettevõtet. Seejuures nii mitmedki osakaalult suurimad ettevõtted indeksis, nagu Apple, Amazon, Microsoft, Facebook ja Google, kattuvad eelmainitud S&P 500 fondi kõige kaalukamate ettevõtetega.

Populaarsuselt kolmas koht kuulub üksikaktsiale, milleks on ilmselt paljudele tuttav Tesla. Kuigi aktsia hind on lühikese ajaga tõusnud üsna kõrgele ja paljud investorid on lühiajaliselt panustanud isegi aktsia langusele, on rohepööre kindlasti valdkond, millel on pikas perspektiivis veel palju avastamata potentsiaali.

Samas tuleb investoril sarnaste aktsiate valimisel kindlasti arvestada aktsiahinna kõikumisega ja üksikaktsiale panustamise kõrge riskitasemega – investeering võib kiiresti ka oma väärtuse kaotada. Kui indeksfondide puhul on suur osa riske investori eest juba hajutatud, siis valides oma portfelli ettevõtteid, peaks pensionivara investeerija ise silmas pidama, et munad piisava arvu korvide vahel jaotatud saaksid.

Tulevikku vaatavad trendid on populaarsed

Rohevaldkonna jätkuks on kaheteistkümne populaarseima valiku seas veel vastava sektori laiapõhjalisem indeksfond iShares Global Clean Energy UCITS ETF, mis investeerib puhta energia tootmisega ja tehnoloogia arendamisega seotud ettevõtetesse (nt päikeseenergia tootjad, seadmete valmistajad, nagu näteks Verbund või First Solar).

Lisaks kuuluvad lemmikute hulka ka elektriautode tootjatesse investeeriv fond (iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF) ning automatiseerimisega seotud ettevõtetesse investeeriv fond ( iShares Automation & Robotics UCITS ETF). Mõlema trendi puhul on tegemist pikaajaliste muutustega, mis mõjutab meie kõigi igapäevaelu veel aastakümneid.

Ainukese Balti aktsiana on kuuendal kohal LHV Group ning mitte palju kaugemal varem nimetatud Apple ja Amazon.

Valitumatest väärtpaberitest paistavad veel silma vastavalt viiendal ja seitsmendal kohal olevad krüptovaluuta hinda järgivad fondid – XBT Provider Bitcoin Tracker Euro ja XBT Provider Ether Tracker Euro. Need annavad märku pensionikogujate soovist tavapärasest rohkem riskida, kuna ka krüptovaluutad on paistnud silma tugevate hinnakõikumistega. Selliste investeeringute valimisel peaks arvestama külma närvi vajadusega ehk olema valmis ka kiirete ja sügavate languste võimaluseks.

Automaatse investeerimise populaarseimad valikud näitavad, et pensionikogujad panustavad suurelt tulevikutrendidele, sealhulgas tehnoloogia, krüptovaluutade võidukäik, rohepööre ja robootika. Hea on näha, et megatrendide suuremat riski hajutatakse regionaalsete indeksfondidega. Eelpool toodud pingerida on koostatud PIK-i klientide reaalsete valikute statistika põhjal ega väljenda kuidagi soovitust teistele just samu väärtpabereid valida.

Loe lisainfo LHV pensioni investeerimiskonto kohta www.lhv.ee/pik.

Artikkel on kirjutatud informatiivsel eesmärgil ega ole mõeldud investeerimissoovitusega osta mainitud väärtpabereid. Enne investeerimisotsuse tegemist tutvu riskidega ja asjakohase informatsiooniga ning pea nõu asjatundjaga.