Thomas Häberli.

Foto: Jana Pipar / jalgpall.ee
Jalgpall
1. juuni 2021, 23:11

Häberli: võitsime tänu sellele, et mängisime meeskonnana (1)

Eesti jalgpallikoondis alustas Balti turniiri võidukalt, alistades Vilniuses tulemusega 1 : 0 Leedu. Meeskonna peatreener Thomas Häberli oli kõige õnnelikum just teenitud kolme punkti üle. Samas jagus tal hoolealustele kiidusõnu, kuid leidis ka, et tiimil on, mida parandada.

Enne tänast oli meeskonnal käsil piinlikult pikaks veninud võiduta seeria. Enne tänast oli viimati võidurõõmu tunda saadud tunamullu 26. märtsil, kui skooriga 1 : 0 alistati Gibraltar. Vahepealseks saldoks oli 20 võiduta mängu: 15 kaotust ja viis viiki. Häberli tunnistas, et tõik, et ühestki vastasest poldud tükk aega jagu saadud, tegi mängijad närviliseks.

„Kõige tähtsam asi ehk tulemus oli hea ja olen selle üle väga õnnelik. Peaksime kaitses paremini tegutsema. Esimese poolaja lõpus ja ka mängu lõpus pidime veidi kannatama. Aga arvan, et see on normaalne, kuna olime väga pikalt võiduta ja meeskond muutus väljakul närviliseks. Aga nägin head pressingut, proovisime platsil natuke kõrgemal palli võita. Tekitasime häid võimalusi ja lõime imelise värava. Oli palju positiivset, aga on ka parandamisruumi,“ sõnas peatreener mängujärgsel pressikonverentsil.

Ta tunnistas, et soovinuks, et meeskond oleks löönud ka teise värava, kuid õnneks sel korral seda vaja ei läinud.

„Mõnikord on võitmiseks vaja pisut õnne. Rääkisin poolajapausi ajal, et kui väljakule tagasi tuleme, siis usume endasse lõpuni. Mängisime hästi. Aga ütlesin meeskonnale, et peame paremini tegutsema. Oleme suutelised kahe puutega mängima ja peame seda ka tegema. Oleksin tahtnud ka, et meeskond lööks teise värava. Sest ainult ühe tabamusega on raske, kuna kõike võib juhtuda,“ viitas Häberli väravate vahele, mida arvestatakse võrdsete punktide korral.

Šveitslasest treener kiitis meeskonda selle eest, et nad ei andnud alla ning võitlesid lõpuni.

„Uskusime endasse, see oli kõige tähtsam. Ja usaldasime üksteist. Lõime ilusa värava, mis sai määravaks ja tegutsesime meeskonnana. Vahetusest sekkunud mängijad võitlesid ja aitasid meid,“ selgitas Häberli.

Meeskonna kapten Konstantin Vassiljev, kes andis Henri Anieri võiduväravale söödu, oli meeskonna mänguga rahul.

„Võita on alati hea meel. Seeria oli natuke pikem kui tahtsime, aga lõpuks see pidi lõppema. Loodame, et sellega sai alguse uus [võiduseeria]. Arvan, et tegime täna head tööd ja saime väärtusliku võidu. Ootame järgmist vastast!“ sõnas Vassiljev.

Kuna tegu oli esimese korraga, mil Eestil õnnestus saada kokku parim koosseis, võis tänast matši võtta kui peatreener Häberli ja tema abitreenerite õiget debüüti.

„Ega lihtne ei olnud. Esimest korda olid kõik põhimehed ja treenerid kohal ja seda võib nende jaoks õigeks debüüdiks nimetada. Alati on meeldiv debüüdil võita,“ lausus Vassiljev.

Kunstmurul mängimise üle ta ei kirunud

„Ütleks, et see oli enam-vähem normaalse kvaliteediga väljak. Kindlasti on murul alati meeldivam mängida, aga kohanesime kiiresti ja hästi. Suuremat probleemi polnud. Mõlemad meeskonnad mängisid samades tingimustes. Mõned asjad, mis enne mängu planeerisime, kindlasti õnnestusid,“ nentis Vassiljev.

Tema hinnangul tõi võidu see, et meeskonnas pingutasid kõik mängijad.

„Ega täpselt nii peabki Eesti koondis neid võite saama! Kui ühe jala lõdvaks laseme, siis ei saa me mitte midagi. Peame põhilised asjad väljakul ära tegema. Sellele lisame juurde tehnilist poolt ja palliga mängu. Täna olid kindlasti halvemad perioodid, aga hoidsime vastast meie värava juurest eemal. Ja parematel perioodidel olime palliga päris aktiivsed ja liikuvad. Aga arvan, et arenguruumi on igal pool,“ sõnas Vassiljev.

Tema sõnul toimis Eesti 5-3-2 formatsiooni hästi.

„Mängivad ikkagi mängijad. Arvan, et kaitses oli klapp meeste vahel natuke parem kui eelmistes mängudes, kolmik töötas päris ühtlasena. Kindlasti oli Leedukatel paar-kolm head võimalust, aga suutsime siis löögid blokeerida, õnneks tegime kaitsetööd lõpuni. Aga ei saa öelda, et kõik oli perfektne,“ selgitas Vassiljev.

Tal on eriliselt hea meel nende mängijate üle, kes liitusid koondisega viimase kahe aasta jooksul. Tegu oli ju nende esimese võiduga.

„Kõik olid rõõmsad ja mõned, kes viimase kahe aasta jooksul debüüdi tegid, said esimese võidu. Neile on see koondise särgis üldse uus tunne. Ise olin selle natuke unustasin, aga hea meel, et see tagasi tuli. Kui jätad väljakule palju energiat, siis on hea meel võiduga tagasi riietusruumi tulla,“ lausus Vassiljev.

Eestit ootab 4. juunil Helsingis ees mäng Soomega. 10. juunil kohtutakse Balti turniiri raames Lätiga. Vassiljevi sõnul keskendutakse esmalt mõistagi põhjanaabritega matšile.

„Keskendume praegu Soomele ja pärast mõtleme Lätile. Selliseid olukordi oli, kus pärast esimest mängu omasime häid võimalusi, aga ei suutnud lõpp-punkti panna. Praegu on kindlasti kõik enda kätes, aga proovime alustuseks Soome vastu head mängu näidata,“ sõnas Vassiljev.

Võiduvärava autor Anier rõhutas samuti, et kuna järgmised mängud on kohe ees, siis ei saa pikalt loorberitele puhkama jääda.

„Peame nautima, sest Eesti pole pikalt võidu maitset tunda saanud. Aga homsest tuleb juba järgmisele mängule keskenduda, sest töö pole lõpule viidud. Lätit peame kodus võitma. Aga mulle meeldis, meeskond uskus algusest peale. Oli hea energia, kuigi ei jõudnud koos palju aega veeta: liigamängud lõppesid alles kolm päeva tagasi ja kohe tuli koondisemäng peale. Tiimi üle on väga hea meel,“ selgitas Anier.

Ka talle polnud kunstmurul mängimine probleemiks.

„Tundub, et mulle meeldib kunstmuru. Eestis põrkab pall [päris]murul igale poole. Kunstmurul oli isegi hooaja alguses nauditavam mängida, aga loodan, et koduses liigas läheb see seisukord paremaks. Aga polnud lihtne. Paljud teised ja ka ma ise kurtsin lihastes väsimust, aga oleme karmi hooaja alguse teinud. Ja neil, kes välismaalt tulid, lõppes alles äsja hooaeg. Aga kerge ei peagi olema, eriti spordis,“ sõnas Anier.

Paide linnameeskonnas alustas ründaja tänavust hooaega teravalt ja on liigas väravaküttide edetabelis kümne tabamusega teisel kohal. Kuigi viimastes mängudes on ta kuivale jäänud, ei tee mees ise sellest probleemi.

„Ma ei tea, kust see jutt tuleb… Väga huvitav, meedialt tuli survet, aga minu meelest tuli küll väravaid viimaste kuude jooksul. Kolm mängu ei tulnud ja juba räägiti väravapõuast. Aga jalgpallis nii on: loomulikult olen ise näljane ja tahan iga mäng lüüa, aga alati ei tule ja meeskonnamängu saab ka muul moel panustada,“ selgitas Anier.

Oma tänast väravat kirjeldades kiitis ta esmalt meeskonnakaaslasi.

„Kostjalt oli supersööt ja üldse jõudsime kontrarünnakust selle väravani tänu meeskonna suurepärasele koostööle. Ise tegin omale lihtsalt ruumi. Aga üks matš on turniiril jäänud ja Soomega tuleb ka enne mängida,“ lisas Anier.