Sisuturundus
2. juuni 2021, 21:07

Just praegu saab oma säästud korralikult teenima panna

Mida rohkem on inimestel vaba raha, seda enam pakutakse võimalusi see lisa teenima panna. Sobivat investeerimisviisi valides tasub läbi mõelda, kui palju on endal aega ja tahtmist raha kasvatamisse panustada. Hoiu-laenuühistu Eesti Hoius käimasolev Maksihoius kampaania on suunatud neile, kes otsivad mugavust ja head tootlust.

Oma säästude hoiu-laenuühistus hoiustamine on üks passiivsemaid rahateenimisviise. Kui paigutada raha näiteks väärtpaberitesse, nõuab see teatud pühendumist, et end teemaga eelnevalt kurssi viia. Jättes aktsiate ostmine ja müümine ekspertide hooleks, tuleb jällegi arvestada kopsakate haldustasudega. Kusjuures ka siis ei ole tulemus millegagi garanteeritud. Fikseeritud intressiga hoiuse puhul on tootlus aga täpselt ette teada ning raha kasvamiseks ei ole omalt poolt tarvis midagi teha.

Võiks ju arvata, et sel viisil raha paigutamine ei saa olla kõrge tootlusega, sest kuskil peab olema mingi konks. Ent tegelikult on tähtajalise hoiustamise teenusespekter üsna lai. Enne hoiuse valimist on lihtsalt vaja mõned asjad läbi mõelda.

·       Kui palju raha sa hoiustada soovid?

Vähe sellest, et hoiu-laenuühistuid on palju, pakutakse ühe ühistu siseselt mitmeid erinevaid hoiustamise viise. Kõigepealt tuleb ära otsustada, kui palju raha soovid kasumit teenima panna. Seejärel on võimalik juba vaadata, milline hoius selle summaga sobib. Üldjuhul algavad minimaalsete hoiuste suurused 3000 eurost, maksimum jääb 100 000 euro suurusjärku. Väiksema tootlusega hoiused võimaldavad paigutada väiksemaid summasid. Mida rohkem vaba raha, seda suurem on hoiuste valik.

·       Kui kiiresti raha tagasi soovid saada?

Nagu nimetuski ütleb, on tähtajalise hoiuse puhul tegemist mingi konkreetse ajaga, mil raha ühistu kasutusse jääb. Miinimumperioodid on erinevad. Kõige lühem aeg on tavaliselt pool aastat, kõige pikem aga viis aastat. Mida kauemaks raha hoiustad, seda suuremat tootlusprotsenti sulle pakutakse.

Kui eelistad, et hoiustatud summa makstakse sulle tagasi järk-järgult, näiteks igakuiste maksetena, on seegi võimalus täiesti olemas.

·       Kui sageli väljamakseid ootad?

Loomulikult mängib hoiuse valikul suurt rolli ka see, kui kaua oled nõus teenitud rahasummat ootama. Kas soovid osa sellest kätte saada iga kuu, iga kvartal, iga aasta või võtad kogukasumi välja alles lepingu lõppemisel? Mida pikemaks perioodiks lepingu sõlmid, seda magusamad on ka saadavad intressid. Kindlat valemit siin pole. Eesti Hoiuse kodulehel tasub uurida erinevaid võimalusi ning erinevad stsenaariumid sealsete kalkulaatoritega läbi mängida.

Hoia kampaaniatel silm peal

Ka hoiu-laenuühistud teevad aeg-ajalt kampaaniaid, pakkudes mingil konkreetsel ajaperioodil liitujaile eriti soodsaid tingimusi. Näiteks Eesti Hoiusel on praegu käimas Maksihoiuse kampaania, mis võimaldab uuel liitujal teenida intressi kuni 8%* aastas. Paigutades sel viisil kolmeks aastaks näiteks 5000 eurot, on brutotulu koguni 1200 eurot. Tuleb aga meeles pidada, et selliseid pakkumisi ei tehta sageli, nii et võimalusest tasub õigel ajal kinni haarata.

Maksihoius kampaaniapakkumine: kui avad hoiuse 21. juunit, on hoiuse intress kuni 8%* aastas.

- Hoiustatav summa 5000–100 000 €

- Periood 12–36 kuud

- Intress 7–8%*, sõltuvalt perioodist

Näidis: Kui hoiustad 5000 eurot kolmeks aastaks, teenid 1200 eurot brutotulu, millest peale tulumaksu* maha arvestamist jääb Teile kasumiks 960 eurot.

* Tulenevalt tulumaksuseadusest on hoiu-laenuühistus peetavate eraisikute hoiuste intress maksustatud tulumaksuga. 2021. aastal on tulumaksumäär 20%.

Eesti Hoius hoiu-laenuühistuga liitumiseks täida avaldus kodulehel www.eestihoius.ee või meie kontoris Pronksi tn 3, Tallinn. Lisainfo telefonil 6 230 230.