Mattias Käit (paremal) Glen Kamaraga palli pärast võitlemas.

Foto: EPA/Scanpix
Jalgpall
4. juuni 2021, 20:51

SUPER! Eesti alistas jalgpalli EMiks valmistuva Soome (5)

Eesti jalgpallikoondis alistas Helsingi olümpiastaadionil toimunud sõpruskohtumises Soome tulemusega 1 : 0.

Avapoolajal oli küll kodumeeskond domineerivamaks pooleks, ent väga ohtlikke võimalusi neil luua ei õnnestunud. Samal ajal mängis soomlaste kaitseliin kohati ebakindlalt ning neil tuli õnne tänada, et Eesti ründajad ei suutnud nende eksimusi ära kasutada.

Teisel poolajal määras kohtunik Eestile penalti, kui Artur Pikk karistusalas kukutati. Sappinen saatis palli 11 meetri karistuslöögist kindlalt värava vasakusse nurka, puurilukk hüppas teisele poole.

Mõned hetked hiljem vahetas Soome väljakule oma suurima staari Teemu Pukki. Igapäevaselt Norwich Citys mängiv ründaja tegi küll Eesti kaitsjate elu raskemaks, kuid võimalust skoorimiseks tal ei tekkinud.

Lõpuks kaotusega leppima pidanud Soome valmistub jalgpalli EMiks. 12. juunil kohtutakse finaalturniiril Kopenhaagenis Taaniga. Alagrupis mängitakse veel Venemaa ja Belgiaga.

Eesti jätkab aga Balti turniiriga. Kui teisipäeval alistati Leedu 1 : 0, siis 10. juunil ehk järgmisel neljapäeval minnakse vastamisi Lätiga. Kuna lätlased olid täna tulemusega 3 : 1 leedulastest üle olnud, siis turniiri võitmiseks tuleb meie koondisel kindlasti lõunanaabritest jagu saada.

Enne mängu:

Eesti koondise peatreeneri Thomas Häberli kinnitusel on tema käsutuses kõik koondise koosseisu kuuluvad mängijad. Siiski, väiksed murepilved on leedukate vastu võiduvärava löönud ning sel aastal koondise eest kokku neljal korral skoorinud Henri Anieri kohal. „Peame vaatama, loodame, et ta saab mängida. Kuid kaks päeva mängude vahel on alati natuke lühike aeg. Homme teame paremini,“ nentis Häberli eile mängueelsel pressikonverentsil.

Enne mängu avaldatud algkoosseisus on võrreldes matši Leeduga teinud peatreener mõned muudatused. Väravas alustab Matvei Igoneni asemel 19aastane Karl Jakob Hein ja samuti jooksevad platsile Taijo Teniste, Karol Mets, Sander Puri ja Henrik Ojamaa. Pingile otsustati sel korral jätta Vlasi Sinjavski, Artur Pikk, Maksim Paskotši ja Henri Anier.

Eesti mängis viimati Soomega 2019. aasta jaanuaris Kataris, toona õnnestus põhjanaabrite koondis tulemusega 2 : 1 alistada.

Pärast Soomega mängimist läheb Eesti vastamisi Lätiga, kellega mängitakse Balti turniiri raames.

Eesti koondise algkoosseis:

20:51

Läbi! Eesti alistas Soome 1 : 0!!!

20:50

Anier läheb nurgalöögilipu juurde aega venitama.

20:49

Kohtunik andis neli üleminutit.

20:48

Algavad üleminutid. Eesti tegi vahetuse: Käit pingile, Poom platsile.

20:42

84. minut Anierilt ohtlik pall väravaesisele, ent Pikk ei jõua jalga ette sirutada.

20:35

Kui Läti peaks võitma, siis tuleb meie koondisel lõunanaabrid igal juhul alistada, et turniirivõitjaks tulla.

20:35

Samal ajal mängivad Balti turniiri raames ka Läti ja Leedu. Hetkel juhivad lätlased 2 : 1.

20:33

74. minut: Pukki on olnud pärast sekkumist ohtlik, ent seni on Eesti vastu pidanud. Mõned minutid varem tegi Häberli ka kolm vahetust: pingile Sappinen, Kreida ja Ojamaa, mängu Anier, Soomets ja Vaštšuk.

20:20

Soome teeb kolm vahetust: platsile tulevad Robert Taylor, Jere Uronen ja koondise suurim staar Teemu Pukki.

20:19

Mängitud on 61 minutit. Seega ligi pool tundi vaja veel vastu pidada.

20:18

Penalti teenis Pikk, kellele tegi kaitsja selja tagant vea. Eestlane oli seljaga värava poole ja proovis pallini jõuda, kuid enne jõudis soomlane ta maha niita.

20:16
1 : 0

See oli Sappineni kaheksas värav koondise eest.

20:16

Värav! Sappinen lööb palli vasakusse nurka, puurilukk hüppas teisele poole!

20:15

Penalti!

20:14

Võrreldes esimese poolajaga on mäng läinud oluliselt intensiivsemaks. Paremate võimaluste eest on seni hoolitsenud Eesti.

20:13

53. minut: Eesti tegi esimese vahetuse: Pikk sisse, Teniste välja.

20:10

Soome tegi poolajapausil kaks vahetust: mängu sekkusid Fredrik Jensen ja Daniel O’Shaughnessy.

20:09

50. minut: Käit võidab karistusala joone juurest palli, söödab selle kiiresti Sappinenile, kes pöörab end värava poole ja saadab umbes 12 meetri pealt teele löögi. Paraku ei tabanud ta palli kuigi hästi ja löök läheb meetri-paari jagu väravast mööda.

20:04

Alanud on teine poolaeg.

19:52

Soomele on tänane mäng viimaseks ettevalmistuseks jalgpalli EMiks. Finaalturniirile jõudsid meie põhjanaabrid esmakordselt ning tugevas B-alagrupis ootavad neid ees Taani, Venemaa ja suurfavoriit Belgia.

Loe rohkem