Sergio Perez

Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
6. juuni 2021, 17:37

BLOGI | Verstappen ja Hamilton Aserbaidžaani GP-lt punkte ei saanud, põneva etapi võitis Perez

Vormel 1 hooaeg jätkus Aserbaidžaani etapiga, mille võitis Red Bulli piloot Sergio Perez. Sarja juhtiv Max Verstappen katkestas rehvipurunemise järel, üldkokkuvõtte teine mees Lewis Hamilton lasi eelviimasel ringil kurvi sirgeks ning kukkus punktikohalt välja. Sõidu käiguga saab tutvuda allolevas blogis.

Ehkki sõidule startis esikohalt Ferrari piloot Charles Leclerc, siis kõige paremini sai minema Mercedese piloot Lewis Hamilton. Kuid britt oli hädas kuluvate rehvidega ning boksipeatuste abil võtsid kaksikjuhtimise Red Bullid.

Neli ringi enne sõidu lõppu oli Max Verstappen võidus kinni, kuid stardi-finišisirgel lõhkes tema vormeli tagumine rehv ja hollandlase masin lendas seina. Sõit peatati punase lipuga, mille järel said piloodid uue lähte paigaltstardist.

Esikohta läks püüdma Lewis Hamilton, kuid britt jättis esimeses kurvis pidurduse hiljaks, sõitis kurvi sirgeks ja kukkus rivi lõppu. Nii võitis etapi Sergio Perez, kellele järgnesid Sebastian Vettel ja Pierre Gasly.

Etapi kümme parimat

Foto: formula1.com/Ekraanitõmmis

„Olen väga-väga õnnelik. Hullumeelne sõit, aga mul on ka Maxist kahju. Õnneksin suutsin ise finišisse jõuda,“ rääkis kuuendalt kohalt startinud Perez etapi järel. „Me olime läbi sõidu kiired, kuid Hamilton hoidis mind terve sõidu surve alla. Lõppkokkuvõttes hea päev tiimile.“

Rahul oli ka Vettel. „See oli suur asi. Mul oli hea start, võitsin kohti ja hoidsin rehve. Värskemad rehvid aitasid. Olen üliõnnelik. Me ei oodanud poodiumikohta, kuid juba reedel oli mõnus tunne,“ ütles sõitu alles 11 kohalt alustanud sakslane.

Gasly pidas viimasel kahel ringil maha tulise heitluse Leclerciga, kus ta suutis lõpuks napilt peale jääda. „Ma ei tea, mida öelda. See oli väga põnev võistlus. Auto töötas terve nädalavahetuse hästi ja suutsime lõpuks poodiumikohal lõpetada. Imeline tunne,“ rääkis kolmandana lõpetanud AlphaTauri piloot, kelle sõnul oli tema vormelil probleeme sirgekiirusega.

MM-sarja kokkuvõttes juhib jätkuvalt Verstappen, kellel on koos 105 punkti. Talle järgnevad Hamilton 101 ja Perez 69 silmaga.

17:19

1. Perez
2. Vettel
3. Gasly
4. Leclerc
5. Norris
6. Alonso
7. Tsunoda
8. Sainz
9. Riccardo
10. Räikkonen

17:18

Sergio Perez võitis Aserbaidžaani GPi!

17:17

Juhib Perez, teine Vettel, aga kolmandale kohale käib kõva andmine. Leclerc ja Gasly vahetavad korduvalt kohti, nende taga noolib omakorda võimalust Norris. Vägev lõpp etapile!

17:16

Hamilton tõusis stardiga viivuks liidriks, kuid jäi pidurdusega hiljaks, lasi rattad blokki ja ei saanud stardisirge lõpus pidama. Britt on mängust väljas! Verstappen ja Hamilton mõlemad jäävad nullile!

17:10

Masinad pääsevad tagasi rajale. Sealjuures tuleb korduslähe paigaltstardina (mitte turvaauto tagant lendstardina), mis peaks draamat veelgi lisama.

16:48
16:45

Kui masinad saavad taas rajale, siis etapi lõpuni on kaks ringi. Hetkel seisavad masinad boksisirgel, kus oodatakse, kas vormelitel tohib vahetada rehve ja (esi)tiibu. Igaljuhul oleks ägedam, kui võitja selgub sõidus, mitte turvaauto

„Meil polnud ühtegi hoiatust rehvipurunemise eel, polnud vibratsiooni ega muud,“ ütles Red Bulli esindaja FIA bossidele, kellel oli väike soovitus. „Punase lipu puhul kindlasti kaaluge rehvide vahetamise võimalust.“

16:39

Punane lipp! Paistab, et sõitu ei soovita lõpetada turvaauto taga ja võistluses tehakse paus. Või siis jäävad praegused tulemused jõusse? Saab näha.

Videopilt Verstappeni õnnetusest. Maxil polnud olukorras midagi teha.

16:36

Etapi lõpuni on kolm ringi, mistap võivad masinad lõpetada sõidu turvaauto taga. Esikümme: Perez, Hamilton, Vettel, Gasly, Leclerc, Tsunoda, Norris, Sainz, Riccardo ja Alonso.

16:34

Sarnane õnnetus Strolliga. Verstappen läinuks MM-sarja kokkuvõttes Hamiltoni ees juhtima 15 silmaga. Mees pani rehvile jalaga ja jooksis masina juures minema. Karm, väga karm.

16:33

Uskumatu! Verstappen liikus võidu suunas, kuid viis ringi enne lõppu ütles rehv üles ja hollandlane lendas seina…

16:17

Vettel möödus ka Gaslyst ja tõusis juba neljandaks. Kas ta suudab ette võtta ka Hamiltoni?

16:16

Pikalt tiirelnud turvaauto lahkus. Kohe hakkas ka juhtuma, kui Vettel möödus Leclercist. Esinelik jäi siiski esialgu samaks, kui Verstappeni järel on Perez, Hamilton ja Gasly. Vettel hoiab nüüd viiendat kohta.

Turvaauto taga tiireldes kasutasid boksis käimise võimalust muuhulgas Giovinazzi, Russell ja Schumacher. Eks näis, kas see annab neile etapi lõpus eelise.

16:03

Strollile sai saatuslikuks 31 ringi samade rehvidega sõitmine, kui tema enda sõnul lõhkes tal tagumine rehv. Arvestades kiirust, siis lõppeks oli see õnnelik õnnetus.

16:01

Lance Stroll on seinas! Neljandat kohta hoidnud Kanada piloodil läks masin käest stardi-finišisirgel, mis on nüüd täis Aston Martini juppe. Mees ise on õnneks terve, kuid rajale tuleb turvaauto.

15:52

Mazepin teeb jälle huumorit, kui lasi pidurduse pikaks ja tagurdas end rajale tagasi. Venelane on sõitjatest viimasel kohal ja kaotab eelviimast kohta hoidvale tiimikaaslasele Schumacherile ligi 40 sekundiga.

Kuid eesotsas kohamuudatusi pole, kuid Hamiltoni kaotus Perezile ligi kolm sekundit. Britt teatas tiimile, et ei suuda eesolijatega tempot hoida. Inglismaa kommentaatorid kahtlustavad, et sõitjad tulevad kõvade rehvidega lõpuni välja. Saab näha. Sõidetud on 27 ringi 51st.

15:42

Vettel külastas boksi ja langes seitsmendaks. Esimest kaht kohta hoiavad Red Bullid, kui Verstappeni edu Perezi ees on kolm sekundit. Viimasest jääb sekundiga maha Hamilton, kes mõneti üllatuslikult ei suuda vahe kuidagi väiksemaks kruttida. Esikolmikule järgnevad Stroll, Gasly, Leclerc, Vettel, Tsunoda, Norris ja Bottas. Sealjuures peab Strolli puhul lisama, et temagi pole veel Aston Martini boksi külastanud.

15:37
15:35
17/51

Esikuuik: 1. Vettel, 2. Verstappen, 3. Perez, 4. Hamilton, 5. Stroll, 6. Gasly

15:30
15/51

Ka Perez käis boksis, kuid suudab samuti Hamiltonist ette jääda. Vettel tõusis liidriks, Verstappen on teine, Perez kolmas ja Hamilton neljas. Leclerc on langenud seitsmendaks.

Loe rohkem