Brett Favre.

Foto: Rogelio V. Solis
Tennis
9. juuni 2021, 22:56

Ameerika jalgpalli legend tenniseskandaalist: omal ajal ei olnud ma nõus meediaga rääkima, aga Osaka võiks käituda teistmoodi (1)

Endine Ameerika jalgpalli profiliiga (NFLi) mängija Brett Favre kommenteeris tennisemaailma tipu Naomi Osaka otsust viimasel ajal meediaga mitte suhelda. Favre seda käitumist heaks ei kiida.

Osaka alustas juuni esimesel päeval Prantsusmaa lahtiseid võiduga rumeenlanna Patricia Tigi üle, kuid ei ilmunud pärast kohtumist ajakirjanike ette. Sealjuures oli ta juba enne turniiri algust oma Twitteri kontol teada andnud, et ei kavatse seekord pressikonverentsidel osaleda.

Kui Osaka oli avamängu järel pressiürituse vahele jätnud, tegid turniiri korraldajad talle 15 000 dollari suuruse trahvi. Osaka lisas järgnevas selgituses, et on alates 2018. aastast kannatanud depressiooni all pärast seda, kui alistas USA lahtiste finaalis Serena Williamsi, kes läks kohtunikuga vaidlema ja sai seetõttu publiku seast mahahõigete osaliseks.

„Kõik kes mind tunnevad, teavad, et olen introvert. Sageli kannan turniiridel sotsiaalse ärevuse leevendamiseks kõrvaklappe. Tennisereporterid on olnud alati minu vastu lahked, aga ma pole lihtsalt loomu poolest hea esineja. Mul tekivad tohutud ärevuslained ja närvilisus, kui pean rääkima meediaga,“ selgitas Osaka, millises seisus on tema vaimne tervis.

Jaapanlanna käitumine leidis paljude tennisemängijate seas heakskiidu ning talle avaldati toetust, et ta julges vaimse tervise probleemiga lagedale tulla. USA jalgpalli mängija Brett Favre polnud aga nende seas ja leidis, et hoolimata seisust peaksid mängijad ikkagi ajakirjanikega rääkima.

„Me peaksime ikkagi rääkima meediaga. Ma ei ütle, et see on su kohustus, aga võid seda teha või keeldumise korral trahvi saada,“ vahendas Favre juttu tennisworldusa.org. „Usun, et sportlasi koheldakse teisiti – ning see on igati õigustatud selle raha pärast, mis me teenime.“

Favrele pole meedia eiramine sugugi võõras teema. 1998. aastal jättis ta ühe valusa kaotuse järel pressikonverentsi vahele ning tunnistab seda eksimust: „Mulle öeldi, et pean seda (meediaga suhtlemist) tegema, aga ma keeldusin. Oleksin tegelikult lihtsalt pidanud kohale mineme ja kaotust tunnistama.“

Favre sai toona selle eest 25 000 dollarit trahvi.