Eesti laskesuusakoondise peatreener Fjodor Svoboda (vasakul) koos hoolealustega.

Foto: Maria Kilk
Talisport
10. juuni 2021, 08:55

UUS TREENER, UUED KOMBED: laskesuusakoondis võistleb isekeskis rändkarikale (1)

Esimene käega katsutav asi, mille valgevenelasest treener Fjodor Svoboda laskesuusakoondisesse tõi on rändkarikas, mille saab enda valdusesse võistkonnasisese laskevõistluse võitja.

Pisike mõõduvõtt toimub laagris peaaegu iga päev, kuid selle sisu on erinev. Näiteks 30 + 30 lasku punktide peale.

„Seni on võitnud kolm erinevat naist ja vaid üks mees… Naised on lihtsalt paremad,“ lausus Johanna Talihärm rahvusvahelise laskesuusaliidu kodulehel avaldatud artiklis, mis kirjeldas peamiselt esimese Svoboda käe all tehtud treeningulaagri muljeid. Temal, muide, oli au saada karikas esimesena enda valdusesse, kuigi ta olla enne laagrit korra laskmas käinud ega saanud eriti hästi pihta.

„Poisid, võtke end kätte!“ utsitas Talihärm. „Tüdrukutel pole muidugi midagi karika hoidmise vastu. See on olnud lõbus väike võistlus.“

Talihärm lisas, et on olümpiahooaja eel kõvasti laskmise kallal vaeva näinud. Eelmise kahe aasta jooksul õnnestus tal individuaalvõistlusel vaid korra – lõppenud hooaja viimasel etapil Östersundis sprindis –, tiirus kõik märgid tabada.

„Olen oma eelmise aasta laskmist analüüsinud ja jõudsin järeldusele, et põhimure oli see, et ma polnud piisavalt enesekindel. Kahtlesin endas. See on asi, mille pean oma peas korda tegema,“ arutles ta.

Väärtuslikku nõu on ta juba saanud ka Svobodalt. „Teinekord on nii, et keegi annab sulle pisikese nipi ja see muudab kõike, muudab su palju enesekindlamaks. Olen paar sellist nippi saanud. Üks on väga intensiivne märklaua vaatamine enne laskmist. See tundub tühine, aga mind on see kõvasti aidanud. See aitab sisse võtta parema asendi ja leida märklauda kiiremini,“ kirjeldas Talihärm.

Valgevenest autoga Otepääle vuranud Svoboda jõudis küll reisitõrke tõttu planeeritust kolm päeva hiljem Eestisse, kuid üksteisega tutvumine läks neil Talihärma sõnutsi sujuvalt. Abitreener Daniil Steptšenkoga saab Svoboda asju arutada vene keeles, kuid koondise töökeel on inglise.

„Üks esimesi asju, mida ta (Svoboda) ütles, oli „Palun küsige mult küsimusi, ma hindan väga seda, et te tahate teada.“,“ vahendas Talihärm ja lisas, et Otepääl toimunud laager õnnestus hästi.

Pikemalt saab eestlanna muljeid lugeda siit.