Ciro Immobile lõi võidumängus värava ja tegi eeltöö Lorenzo Insigne tabamusele.

Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
11. juuni 2021, 23:53

Jalgpalli EMi blogi | Itaalia alustas turniiri seljavõiduga (7)

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri avamängus alistas Itaalia 3 : 0 Türgi. Kohtumise käiguga saab tutvuda alloleval blogis.

Kuna tegu oli turniiri esimese matšiga, siis eelnes kohtumisele avatseremoonia, mille fookuses olid mõnekümne meetri kõrgusel lennanud trummimängijad, saluut, murul liikunud hiiglaslikud pallid, platsil laulnud Andrea Bocelli ning virtuaalselt EMi tunnuspala esitanud Bono, The Edge ja Martin Garrixiga. Kuna sõu erilist tulevärki ei pakkunud, siis hoolitses selle eest Itaalia koondis.

Ehhki avapoolajal tegi Itaalial 11 pealelööki ja ohustas pidevalt vastaste väravat, siis esimese 45 minuti jooksul võrku veel ei sahistatud. Türgi sai kohtumise esimese pealelöögi kirja alles 50. minutil, kui vahetusest sekkunud Cengiz Ünder pääses jooksu, kuid tema sooritus maandus Gianluigi Donnarumma käte vahel.

Vaid kolm minuti hiljem pääses Itaalia lõpuks sihile. Nicolo Barella lükkas mänguvahendi paremale äärele, kust Domenico Berardi liikus kasti ja lõi nahkkera parema jalaga teravalt värava ette. Tugev tsenderdus lendas Türgi kaitsja Merih Demirali rinnast oma võrku.

Itaalia maruline surve kandis taas vilja 66. minutil, kui nad mängisid kastis vabaks Leonardo Spinazzola. Äärekaitsja löögi tõrjus Türgi kollkipper värava ette, kus esimesena oli jaol Ciro Immobile.

Väravalööja tegi eeltöö ka kolmandale tabamusele, kui tema sööt leidis 79. minutil Lorenzo Insigne, kes keerutas palli kümnelt meetrilt võrku. Kohtumise lõpuks jäid pealelöögid Itaalia kasuks 24 : 3. 

Laupäeval toimub kolm kohtumist. Päeva avavad Itaalia ja Türgiga A-gruppi kuuluvad Wales ja Šveits. Õhtul teeb EMi debüüdi Soome, kes pallib Taaniga ning päeva lõpetab Belgia ning Venemaa matš. Kokku osaleb finaalturniiril 24 koondist. Igast alagrupist pääseb kindlasti edasi kaks tiimi. Lisaks paremusjärjestuse alusel kuuest grupist neli kolmandaks jäänud meeskonda.

Alagrupid:
A:
Türgi, Itaalia, Šveits, Wales;
B: Taani, Soome, Venemaa, Belgia;
C: Holland, Ukraina, Austria, Põhja-Makedoonia;
D: Inglismaa, Horvaatia, Šotimaa, Tšehhi;
E: Hispaania, Rootsi, Poola, Slovakkia;
F: Ungari, Portugal, Prantsusmaa, Saksamaa

Ajakava:
11.–23. juuni – alagrupimängud
26.–29. juuni – kaheksandikfinaalid
2.–3. juuli – veerandfinaalid
6.–7. juuli – poolfinaalid
11. juuli – finaal

23:52
Itaalia võitis mängu 3 : 0

Kui avapoolajal ei saadud vedama, siis teisel poolajal tegi Itaalia sotid kindlalt selgeks. Pealelöögid jäid Itaalia kasuks 24 : 3, mis võtab kohtumise suurepäraselt kokku.

23:51

Viimasel lisaminutil sai Türgi kohtumise parima võimaluse, kui Burak Yılmaz pääses kaitseliini taha jooksu ja löögile, kuid sooritusele libistas jala vahele Giorgio Chiellini.

23:48

Türklased viimasel kümnel minutil väravaolukordi pole loonud, kuid samas on nende mängijad noppinud paar kollast. On näha, et mehed on frustreerunud, sest Itaalia oli täna selgelt parem.

23:47

Kohtumine Türgiga on Itaalia koondise 39. mäng Euroopa meistrivõistlustel, kuid kolm väravat lõid nad esmakordselt.

23:39

Mancini võttis viimase värava sepistanud Insigne-Immobile välja, platsile tulid Torino ründaja Andrea Belotti ja Juventuse äär Federico Chiesa, mõned minutid hiljem päädis ka Berardi tööpäev, keda asendas Federico Bernardeschi, kes niisamuti Juventuse mängija.

23:39
Insigne lõi 79. minutil 3 : 0

Türgi väravavaht kinkis palli Itaaliale, kes said tulla neljakesi nelja kaitsja vastu rünnakule. Immobile lükkas palli Insignele, kes keerutas palli kümnelt meetrilt võrku.

23:35

Immobile lõi Itaalia särgis kolmandat matši järjest värava. Sealjuures oli tegu 31aastase ründaja esimese tabamusega suurturniiridel. Kas Lazio tähtmängija lööb sellel EMil leegiga särama?

23:34

Näib, et mäng on tehtud, sest Türgi avaväravat ei paista kuskilt. Ja nad vajavad kaht. Itaalia tegi keskväljal vahetuse, kui teisel poolajal säranud Locatelli tuli välja ning teda asendas AS Roma poolkaitsja Bryan Cristante.

Türgi üritab Itaaliat küll kõrgemalt pressida, kuid seni on Itaalia kaitsjad ja poolkaitsjad selle alt üsna hõlpsalt välja tulnud. Kuid samas on tunda, et türklaste pressis on suured augud: raske öelda, kas meeste jalad on pehmed või siis mõnel atleedil on mast täiesti maas.

23:26
Immobile viis 66. minutil Itaalia 2 : 0 ette

Rooma Lazio superstaar sai koduväljakul jala valgeks! Itaalia mängis 66. minutil Spinazzola kastis vabaks, kuid tema löögi võttis Çakır paraadtõrjega ära. Aga pall kukkus värava ette, kus esimesena oli jaol Ciro Immobile.

23:24

Türgil kaks vahetust. Tufan ja Yokuslu tulid välja, murule lippasid Kaan Ayhan ning Irfan Kahveci.

23:22

Väravale järgnenud kümnel minutil jätkas Itaalia turmtule andmist. Parim võimalus kukkus Locatellile, kuid tema kauglöögile sai Türgi kollkipper näpud vahele. Pealelöögid on juba Itaalia kasuks 21 : 1…

23:12

Türgi kaitse on värava järel kaoses, kui Spinazzola sai terava nurga alt löögile, jätkuolukorras proovis Immobile kääre, kuid see sooritus jäi liiga pehmeks ja lendas mööda.

23:12
Itaalia läks 53. minutil 1 : 0 juhtima

Barella lükkas palli paremale äärele, kust Berardi liikus kasti ja pani parema jalaga terava palli värava ette. Tugev tsenderdus lendas Demirali rinnast oma väravasse. Itaalia sai läbi õnne esimese tabamuse kätte ja Türgi peab hakkama nüüd ründama.

23:10

Türgi esimene pealelöök! Ünder pääses 50. minutil üksi kolme kaitsja vastu jooksu, kuna teisi türklasi appi ei tulnud, siis proovis endine AS Roma mängija karitusala nurgast pealelööki, mis sai rikošeti ja maandus Donnarumma hellade käte vahel.

23:05

Mõlemad tiimid tegid poolajapausil vahetuse. Türklastel lahkus platsil poolkaitsja Yusuf Yazıcı, murule jooksis Cengiz Ünder. Itaalia vangerdas paremkaitsjaid, kui Alessandro Florenzit asendas Giovanni Di Lorenzo. Aga mis peamine: teine poolaeg algas!

22:53

Aga esimese poolaja peamine küsimus. Kuidas, kurat, see polnud penalti? EMil debüteerinud VAR ajas juba avamängu avapoolajal lati kolinal maha.

22:48
Esimene poolaeg lõppes 0 : 0

Pealelöögid Itaaliale 11 : 0, pallivaldamise protsent 64 : 36, nurgalöögid 3 : 0 ehk Itaalia valitses esimest poolaega, kuid tablool on siiski nulliread.

22:47

Itaalia soovis 45. minutil taas 11 meetri karistuslööki, kui Spinazzola tsenderdus lendas ilmselgelt vastu Zeki Çeliki kätte. Väljakukohtunik penaltit ei andnud, olukorda sekkusid ka videokohtunikud, kuid nemadki ei lugenud seda veavääriseks käeks. Müstika. Tundus olevat väga selge penaltikohta.

22:45

43. minutil keeras Immobile kaitsjast mööda ja pääses 15 meetri pealt löögile, kuid mänguvahend veeres Uğurcan Çakırile sülle.

22:42

Ka 39. minutil sai Itaalia kastist väljaspoolt proovida, kuid Berardi sooritus lendas kõrgelt üle. Seni ongi Itaalia ohtlikud olukorrad tulnud peamiselt ääremängijate liikumistest, sest Itaalia keskväli Jorginho-Locatelli-Barella on üsna peidus. Kui Jorginho püsibki väga madalal, siis eelkõige Barellalt oodanuks märgatavalt suuremat panust. Kuid asi pole niivõrd Itaalia meeste pahas päevas, vaid Türgi keskpoolkaitsjad on seni suutnud väga hästi mehed ära jagada ja vabu tsoone pole nende vahele tekkinud.

Loe rohkem